Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η MYBank χορηγεί δάνεια σε 3 λεπτά και «αλλάζει» την τραπεζική στην Κίνα

Η MYBank χορηγεί δάνεια σε 3 λεπτά και «αλλάζει» την τραπεζική στην Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η MYBank χορηγεί δάνεια σε 3 λεπτά και «αλλάζει» την τραπεζική στην Κίνα

Η online τράπεζα του Jack Ma (της Alibaba) φέρνει «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα δανείζει χρήματα σε μικρές επιχειρήσεις, «πολεμώντας» τη συμφόρηση των πιστωτικών καρτών που κράτησε πίσω τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας για δεκαετίες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα πληρωμών σε πραγματικό χρόνο και ένα σύστημα διαχείρισης κινδύνου που αναλύει περισσότερες από 3.000 μεταβλητές, η MYbank έχει δανείσει περίπου 2 τρις. γουάν (290 δις. δολάρια) σε περίπου 16 εκατ. μικρές επιχειρήσεις. Όσοι επιθυμούν να δανειστούν κάνουν αίτηση μέσω smartphone και λαμβάνουν μετρητά σχεδόν αμέσως εάν αυτή εγκριθεί. Η όλη διαδικασία διαρκεί τρία λεπτά και γίνεται αυτόματα, χωρίς την ανάγκη υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική και τεχνολογική έκρηξη που κατέστησε την Κίνα τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο, αλλάζει πλέον τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αλληλεπιδρούν με τις εταιρείες που «ηγούνται» της οικονομικής ανάπτυξης του έθνους. Καθώς η MYbank και άλλες τράπεζες χρησιμοποιούν νέα δεδομένα από συστήματα πληρωμών, κοινωνικά μέσα και άλλες πηγές, νιώθουν όλο και πιο «άνετα» με μικρότερους δανειολήπτες που στο παρελθόν απέφευγαν για χάρη των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων.

Για μια οικονομία 13 τρις. δολαρίων όπως αυτή της Κίνας, η οποία αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό της από το 1992, οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής είναι πολύ σημαντικές. Οι μη κρατικές – κυρίως μικρομεσαίες- επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ανάπτυξης, απασχολούν το 80% των εργαζομένων και έχουν «συμπιεστεί» από μια κρατική καταστολή των δανεισμών.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πραγματικά ο πυρήνας της οικονομίας», δήλωσε ο Keith Pogson, παγκόσμιος διευθυντής ασφαλιστικών συμβουλών για τις τραπεζικές αγορές στην Ernst & Young, στο Χονγκ Κονγκ. «Ήταν ένας τομέας που οι τράπεζες θεωρούσαν πολύ δύσκολο και πολύ επικίνδυνο. Τώρα όμως, «τρέχουν» ένα διαφορετικό πρότυπο και αναλύουν τους πιθανούς κινδύνους, ώστε να αισθάνονται πιο άνετα».

«Η Κίνα γίνεται γρήγορα παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση big data και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για τη χορήγηση δανείων», σύμφωνα με τον Cliff Sheng, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών στην συμβουλευτική εταιρεία Oliver Wyman. Μεταξύ των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων της χώρας: έχει μια πιο χαλαρή προσέγγιση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. «Το νομικό μας πλαίσιο και το ρυθμιστικό περιβάλλον – που προκαλούν λιγότερες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – διευκολύνουν την παραγωγή τεράστιου όγκου δεδομένων και έτσι παρέχουν ένα ασύγκριτο περιβάλλον δοκιμών», δήλωσε ο Sheng.

Η MYbank, η οποία σήκωσε 670 εκατ. γουάν πέρυσι, δεν είναι φυσικά ο μόνος δανειστής που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αυξήσει τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Μονάδες της Tencent Holdings Ltd. και της Ping An Insurance Group Co. έχουν παρόμοιες προσφορές, ενώ η κρατική China Construction Bank Corp. ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στο χώρο. Η Construction Bank, ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας λάνσαρε ένα app τον Σεπτέμβριο, το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί αιτήσεις δανείων μέχρι και 5 εκατ. γουάν σε δύο λεπτά, ενώ το προηγούμενο έτος αύξησε τα δάνεια που παρείχε σε μικρές επιχειρήσεις κατά 51%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η MYbank αυτή τη στιγμή αναζητά χρηματοδότηση 6 δις. γουάν για να υπρ-διπλασιάσει το κεφάλαιο της και να καταφέρει να αυξήσει τα δάνεια που παρέχει.

Πηγή: www.startupper.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text