Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ.

Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ.

Του Χρήστου Κίτσιου

Ξεκίνησε το project Orion. Η περίμετρος, τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και το ύψος των τριών τάξεων ομολόγων που θα εκδοθούν. Η κίνηση έκπληξη της Alpha να προσφέρει κουπόνι 3% στο mezzanine note.

Τη διαγωνιστική διαδικασία για την πρώτη τιτλοποίηση «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων ξεκίνησε η Alpha Bank, συνεχίζοντας το φετινό πρόγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures- NPEs), μέσω μη οργανικών δράσεων.

Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η περίοδος υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας και άνοιξε το Virtual Data Room για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ (project Orion).

Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 36 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19 χιλιάδων δανειοληπτών, με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στους επενδυτές η τράπεζα. Το 40% των ενυπόθηκων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 9 Σεπτεμβρίου, με την τράπεζα να στοχεύει στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας πριν το τέλος του έτους. Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Αlpha Bank για το συγκεκριμένο project λειτουργούν η Axia Ventures και η Alantra.

Οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορές για την αγορά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης της τιτλοποίησης, ενώ το υπόλοιπο 5% των δύο σειρών θα το διακρατήσει η Alpha Bank, μαζί με το σύνολο των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior note).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο senior note τίτλος θα έχει ονομαστική αξία πέριξ των 980 εκατ. ευρώ, ενώ ο τίτλος ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) θα αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Τέλος ο τίτλος χαμηλής διαβάθμισης (junior note) αντιστοιχεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις (638 εκατ. ευρώ), των προς τιτλοποίηση δανείων.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ή εν εξελίξει τιτλοποιήσεις οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) θα φέρουν κουπόνι 3%. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής θα έχει –μικρές έστω- εισπράξεις εξ αρχής, οι οποίες θα κλιμακωθούν μετά την πλήρη εξόφληση των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior note).

Πέραν του project Orion, η Alpha «τρέχει» την πώληση χαρτοφυλακίου με ενυπόθηκα «κόκκινα» εταιρικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 5 Αυγούστου καθώς χθες το βράδυ δόθηκε παράταση τριών ημερών λόγω μικρών αλλαγών στην περίμετρο του χαρτοφυλακίου.

Tο προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1100 – μικρομεσαίες- επιχειρήσεις.  Τα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Έτοιμος να ξεκινήσει είναι και ο διαγωνισμός για την πώληση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις συνολικής απαίτησης 1,8 δισ. ευρώ και εντός ισολογισμού απαίτησης περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η σύμβαση αγοραπωλησίας να έχει υπογραφεί πριν το τέλος του έτους.

Η τράπεζα στοχεύει φέτος να μειώσει τα NPEs στην Ελλάδα κατά 5,4 δισ. ευρώ. Κατά το α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης δεν ολοκληρώθηκε πώληση χαρτοφυλακίου και τα NPEs υποχώρησαν κατά 0,2 δισ. ευρώ, μέσω οργανικών δράσεων.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text