Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αναπτυξιακό άλμα σε Ελλάδα και Κύπρο βλέπει η Moody's

Αναπτυξιακό άλμα σε Ελλάδα και Κύπρο βλέπει η Moody's

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναπτυξιακό άλμα σε Ελλάδα και Κύπρο βλέπει η Moody's

Χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει η Moody's την επόμενη δεκαετία, διαβλέποντας μεγαλύτερα περιθώρια σε Ελλάδα και Κύπρο. Μεγάλο «βαρίδι» το δημογραφικό. Πιο ευάλωτες οι χώρες σε σοκ. Τι προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης για τη γερμανική οικονομία.

H Ελλάδα και η Kύπρος αναμένεται να καταγράψουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η Moody's σε έκθεση της, στην οποία προσθέτει ωστόσο πως η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη στο μπλοκ των 28.

H Μάλτα και η Ιρλανδία αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση στη δυνητική ανάπτυξη, αν και οι δύο προβλέπεται να παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να πιέσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Στην έκθεση ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η χαμηλή και αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. την επόμενη δεκαετία θα καταστήσει τα κράτη του μπλοκ πιο ευάλωτα σε σοκ και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενδεχομένως να περιορίσει τα πιστωτικά τους προφίλ.

Όπως επισημαίνει η Moody's, η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι η δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά την επόμενη δεκαετία από τα ήδη χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα. Η Moody's εκτιμά πως οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζονται σε αβέβαια κέρδη στην παραγωγή και τις επενδύσεις ως αντιστάθμισμα μιας πιο βέβαιης πτώσης στην προσφορά εργασίας λόγω των δημογραφικών μεταβολών, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο η ανάπτυξη να είναι ακόμα πιο αδύναμη από τις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η ευρύτερη τάση μεταξύ των μελών είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020» σημειώνει ο Πίτερ Μπράιμαν, συντάκτης της έκθεσης. «Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιβαρύνουν το outlook για την οικονομική ισχύ και κάνει πιο δύσκολο για τα κράτη να έχουν και να αποπληρώσουν υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος» προσθέτει

«Αυτό θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία» τονίζει.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text