Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Μετανάστες αναζητεί η Πορτογαλία για να καλύψει κενά στην αγορά εργασίας

Μετανάστες αναζητεί η Πορτογαλία για να καλύψει κενά στην αγορά εργασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μετανάστες αναζητεί η Πορτογαλία για να καλύψει κενά στην αγορά εργασίας

Ευπρόσδεκτη μεν η Μαντόνα, όπως και ο Αγά Χαν, αλλά οι εξειδικευμένοι μετανάστες θα ήταν πιο χρήσιμοι στην αγορά εργασίας και στην οικονομία. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Πορτογαλία, ίσως τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν προσπαθεί να απαλλαγεί από τους μετανάστες, αλλά επιδιώκει να τους προσελκύσει, αφενός επειδή ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και γερνάει και αφετέρου επειδή το μορφωτικό επίπεδο των Πορτογάλων είναι πλέον υψηλό και δεν προσφέρεται για όσες εργασίες κάνουν οι μετανάστες.

Η χώρα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πλουσίων όπως η Μαντόνα, που προ διετίας έψαχνε σπίτι στη Λισσαβώνα, αλλά και του Αγά Χαν, ο οποίος φέτος πήρε την πορτογαλική υπηκοότητα. Δυσκολεύεται, όμως, να επαναπατρίσει τους πολίτες της που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και να δελεάσει μετανάστες για να καλύψουν τα κενά της πορτογαλικής αγοράς εργασίας. «Πρέπει να προσελκύσουμε εξειδικευμένους μετανάστες για να καλύψουν τις ανάγκες της πορτογαλικής οικονομίας», τονίζει ο Χόρχε Μπράβο, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νόβα της Λισσαβώνας. Οπως διευκρινίζει, όμως, ο ίδιος, το πρόβλημα είναι πως η Πορτογαλία δεν προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς και τονίζει ότι, «αν υπήρχε πρωτάθλημα για τις χώρες που μπορούν να δελεάσουν τους μετανάστες, η Πορτογαλία δεν θα είχε θέση στο Chapions League».

Ο Χοσέ Θεοτόνιο, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ξενοδοχείων Pestana, μιλάει για «επείγουσα ανάγκη να βελτιώσει η Πορτογαλία την πολιτική της, ώστε να προσελκύσει προσωπικό από το εξωτερικό» και αναφέρει πως η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών ανησυχεί τους οικονομικούς παράγοντες, καθώς στο μέλλον μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ανάμεσα στους κλάδους που παρουσιάζουν τις σημαντικότερες ελλείψεις είναι ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος. Το πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον κ. Θεοτόνιο, είναι να βρει κανείς καθαρίστριες και προσωπικό για την κουζίνα, γι’ αυτό και ζητάει από την κυβέρνηση να θεσπίσει ευέλικτη νομοθεσία ώστε να διευκολύνει τις προσλήψεις προσωρινού και εποχιακού προσωπικού.  Οπως επισημαίνει ο Ραούλ Μαρτίνς, πρόεδρος της αλυσίδας ξενοδοχείων Altis, «ο μέσος όρος επιπέδου εκπαίδευσης των Πορτογάλων έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι φυσικό να υπάρχουν ελλείψεις για καθαρίστριες και σερβιτόρους». Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 14% του πορτογαλικού ΑΕΠ και έχει τονώσει την οικονομία της Πορτογαλίας, που το περασμένο έτος σημείωσε ανάπτυξη για πέμπτη συναπτή χρονιά. Βοήθησε, άλλωστε, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να μειώσει την ανεργία και να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η ανεργία βρίσκεται στο  6,6%, που είναι σαφώς μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο του 7,5% και από το 13,6% της γειτονικής της Ισπανίας. Το χρέος της, πάντως, παραμένει το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά αυτά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text