Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μπόνους σε αναδυόμενες αγορές η μείωση των επιτοκίων δολαρίου

Μπόνους σε αναδυόμενες αγορές η μείωση των επιτοκίων δολαρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μπόνους σε αναδυόμενες αγορές η μείωση των επιτοκίων δολαρίου

Οι επιρρεπείς σε κάθε μεταβολή στη νομισματική πολιτική της υπερδύναμης αναδυόμενες αγορές βλέπουν τα νομίσματά τους να ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Federal Reserve. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για ορισμένες αναδυόμενες, καθώς κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν εγγενείς αδυναμίες, που τις εμποδίζουν να επωφεληθούν από την ευνοϊκή συγκυρία. Η αγορά προεξοφλεί πως στην αυριανή συνεδρίασή της η Federal Reserve θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης. Συνηγορεί εν μέρει στο θετικό κλίμα και η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Ομως, οι αποφάσεις της Fed δεν είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν τις αναδυόμενες αγορές, ιδιαιτέρως αν απογοητεύσουν τους επενδυτές όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προθέσεις της ομοσπονδιακής τράπεζες των ΗΠΑ.

Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως οι αναδυόμενες αγορές διατρέχουν τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν από τους επενδυτές στην περίπτωση που η Fed ανακοινώσει μεν την αναμενόμενη μείωση, αλλά δεν αφήσει να εννοηθεί ότι έπεται και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Δεδομένου ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την κίνηση, είναι πιθανόν οι επενδυτές να αντιδράσουν με σχετική αδιαφορία και να περιορισθούν σε μερικές μαζικές πωλήσεις δολαρίων. Μιλώντας στο Bloomberg ο Τζέισον Ντόου, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale στη Σιγκαπούρη, εκτιμά πως αν εμφανιστεί ως μεμονωμένη ακόμη και μια μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης, δεν θα προκαλέσει τίποτε περισσότερο από μια προσωρινή αντίδραση: μια προσωρινή υποχώρηση του δολαρίου και μια προσωρινή στροφή των επενδυτών σε πιο αποδοτικές τοποθετήσεις. Σύντομα οι επενδυτές θα επιστρέψουν στο ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, η τουρκική λίρα είναι η κερδισμένη των ημερών και εξακολουθεί να κινείται ανοδικά πέντε ημέρες μετά την απόφαση της Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια κατά 4,25%. Η αγάπη των επενδυτών στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φαίνεται, αντίθετα, να έχει εξανεμιστεί όσον αφορά τη Νότιο Αφρική. Το νόμισμά της, το ραντ, έχει διολισθήσει τις τελευταίες ημέρες κατά 0,4%, καθώς οι επενδυτές έδωσαν περισσότερο βάρος στις ζημίες που αναμένεται να παρουσιάσει η εταιρεία Eskom Holdings, παρά στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόσα, θα διοχετεύσει κρατικά κεφάλαια στην εταιρεία μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της. Δεδομένης, όμως, της στενότητας στα δημόσια οικονομικά της χώρας, αναλυτές της αγοράς θεωρούν πιθανό να ακολουθήσει  υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Νοτίου Αφρικής από τον οίκο Moody’s Investors. Στην περίπτωση αυτή, τα ομόλογα της Νοτίου Αφρικής θα βρεθούν στην κατηγορία «σκουπίδια», μολονότι δεν τα έχουν υποβαθμίσει οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard & Poor’s και Fitch.

Οσον αφορά το Μεξικό, οι αναλυτές εκτιμούν πως μια μείωση των επιτοκίων του δολαρίου θα δώσει στην κυβέρνηση του  Λόπεζ Ομπραδόρ τη δυνατότητα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και να μειώσει τα επιτόκια του πέσο χωρίς να χάσει το νόμισμα την έλξη που ασκεί στους επενδυτές. Ο πρόεδρος της χώρας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει την οικονομία, αλλά έχει υπογραμμίσει πως σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Σημειωτέον ότι το πέσο έχει σημειώσει φέτος την τρίτη καλύτερη πορεία ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Σε ανοδική πορεία έχουν βρεθεί τα ασιατικά νομίσματα εν αναμονή των αποφάσεων της Fed. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, που σημειώνουν απώλειες, καθώς έχουν προηγηθεί τα απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text