Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ΕΤΕ: Οι προσδοκίες για ΛΕΠΕΤΕ και το ορόσημο του Αυγούστου

ΕΤΕ: Οι προσδοκίες για ΛΕΠΕΤΕ και το ορόσημο του Αυγούστου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΤΕ: Οι προσδοκίες για ΛΕΠΕΤΕ και το ορόσημο του Αυγούστου

Του Χρήστου Κίτσιου

Σε άμεσες τροποποιήσεις στο νόμο Πετρόπουλου όσον αφορά στο ΛΕΠΕΤΕ ελπίζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο σχηματισμός εφάπαξ πρόβλεψης, που θα βαρύνει τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Πετρόπουλου, με την οποία οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ, τρέφει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, «είμαι σίγουρος ότι τα λάθη θα διορθωθούν», σημειώνοντας ότι ο νόμος δεν ευσταθεί «ούτε στη λογική, ούτε στη νομική του υπόσταση».

Όπως έχει αναδείξει η στήλη Χαμαιλέων, η Εθνική δεν έχει θέμα με το ποσό που καλείται να καταβάλει ετησίως (40 εκατ. ευρώ), για τα επόμενα 5 χρόνια, στο ΕΤΕΑΕΠ. Το ετήσιο κόστος της ρύθμισης ανέρχεται στα ίδια περίπου επίπεδα που υπολόγιζε η διοίκηση της τράπεζας, με βάση όσα είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της Π. Μυλωνάς.

Το πρόβλημα για την Εθνική προκύπτει από τις διατυπώσεις της διάταξης και ειδικότερα από τα εξής δύο σημεία:

Η ρητή αναφορά καταβολής 40 εκατ. ευρώ ετησίως, για μια πενταετία, σημαίνει ότι η τράπεζα θα υποχρεωθεί, λόγω διεθνών λογιστικών προτύπων, να σχηματίσει εφάπαξ πρόβλεψη για το σύνολο του ποσού. Ήτοι, πρόβλεψη 200 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο η φετινή επίπτωση θα ανέλθει σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 70 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα, αιωρείται το αν η τράπεζα θα έχει, μετά την παρέλευση πενταετίας, υποχρέωση καταβολής πρόσθετων εισφορών για τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ. Και αυτό διότι η διάταξη αναφέρει ότι στο τέλος της πενταετίας θα διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη, αφήνοντας ανοικτό, μέρος ενδεχόμενης «τρύπας» να καλυφθεί από την τράπεζα.

Στην Εθνική θεωρούν ότι η διάταξη μπορεί να τροποποιηθεί, χωρίς να αλλάξει η ουσία της. Δηλαδή, η ΕΤΕ να καταβάλλει ετησίως το ίδιο ποσό, αλλά μέσω αύξησης των εισφορών, ώστε να μην ενεργοποιείται υποχρέωση σχηματισμού εφάπαξ πρόβλεψης, ενώ θεωρούν ότι μετά την πενταετία, το κόστος πρέπει να αναληφθεί από το ΕΤΕΑΕΠ.

Επιδιώκουν, μάλιστα, οι όποιες νομοθετικές αλλαγές να γίνουν μέσα στον Αύγουστο. Πριν, δηλαδή, τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων Β' τριμήνου, ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα σχηματισμού πρόβλεψης.

Με τη χαρά που πήρε η κυβέρνηση μετά την κίνηση επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών από την Εθνική, όλα είναι πιθανά…

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text