Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τραμπ: Επιπλέον δασμοί 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα 300 δισ. δολ.

Τραμπ: Επιπλέον δασμοί 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα 300 δισ. δολ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τραμπ: Επιπλέον δασμοί 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα 300 δισ. δολ.

Την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραβιάζει ήδη συμφωνηθέντα σημεία σε προηγούμενες φάσεις των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον - Πεκίνου.

Η ανακοίνωση από πλευράς Τραμπ έγινε αμέσως μετά την επιστροφή από την Κίνα της αποστολής των διαπραγματευτών των ΗΠΑ, επικεφαλής των οποίων ήταν ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο ύπατος εκπρόσωπος για ζητήματα Εμπορίου (θέση ομόβαθμη υπουργού στις ΗΠΑ) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η επιβολή δασμών δεν σημαίνει κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, το μέλλον της σχέσης των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι "λαμπρό".

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης του "εμπορικού πολέμου", η Wall Street, η οποία κινείτο με ισχυρή θετική δυναμική, "γύρισε" σε αρνητικά πρόσημα.

Όπως σημείωσε ο Τραμπ, σε σειρά tweets του, "οι εκπρόσωποί μας μόλις επέστρεψαν από την Κίνα όπου είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες σχετικά με τη μελλοντική Εμπορική Συμφωνία. Πιστεύαμε ότι είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα πριν από τρεις μήνες, ωστόσο, δυστυχώς, οι Κινέζοι αποφάσισαν να αναδιαπραγματευτούν το περιεχόμενό της πριν την υπογραφή της. Πιο πρόσφατα, η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο δεν το έπραξε.

Επιπροσθέτως, ο φίλος Πρόεδρος Σι είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα σταματήσει να πωλεί Fentanyl στις ΗΠΑ - αυτό δεν έγινε ποτέ, οπότε πολλοί Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν! Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκειά τους, οι ΗΠΑ, από την 1η Σεπτεμβρίου, επιβάλλουν έναν μικρό επιπλέον δασμό της τάξης του 10% στα υπόλοιπα προϊόντα και αγαθά αξίας 300 δισ. δολ. που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα αγαθά συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. στα οποία ήδη έχουν επιβληθεί δασμοί 25%. Ανυπομονούμε στη συνέχιση του θετικού διαλόγου με την Κίνα για μια συμπεριληπτική εμπορική συμφωνία και θεωρούμε ότι το μέλλον μεταξύ των δύο χωρών μας θα είναι ιδιαίτερα λαμπρό!", ανέφερε αναλυτικά ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ότι δεν προχωρά αρκετά γρήγορα για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ θα επιβαρύνουν με δασμούς την Κίνα μέχρι την διασφάλιση μιας συμφωνίας.

Ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι δεν ανησυχεί για μια βουτιά στους δείκτες της Wall Street.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text