Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Το «ναι» της ΕΚΤ αναμένουν οι τράπεζες για αγορά κρατικών τίτλων

Το «ναι» της ΕΚΤ αναμένουν οι τράπεζες για αγορά κρατικών τίτλων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «ναι» της ΕΚΤ αναμένουν οι τράπεζες για αγορά κρατικών τίτλων

Πολλαπλά κέρδη αναμένεται να έχει για τις ελληνικές τράπεζες η δυνατότητα να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων που έχουν στο ενεργητικό τους, εφόσον αυτό εγκριθεί από την ΕΚΤ, που έχει τον τελευταίο λόγο για το ύψος των κρατικών τίτλων που κάθε τράπεζα δικαιούται να διακρατά. Η συζήτηση έχει ανοίξει και αναμένεται να τεθεί και επίσημα στο τραπέζι το φθινόπωρο, ενώ ήδη οι ελληνικές τράπεζες μετρούν στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου που ανακοινώνονται στα τέλη Αυγούστου, τα κέρδη από το ράλι που κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα τους τελευταίους μήνες. Αν και ο θετικός αντίκτυπος από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων έχει ήδη περάσει στα αποτελέσματα και μια περαιτέρω πτώση των τιμών από την οποία οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν πρόσθετα κέρδη ενισχύοντας την οργανική τους κερδοφορία, συνδέεται με την αναβάθμιση της χώρας και την κατάταξή της σε επενδυτική βαθμίδα, το πράσινο φως για νέες αγορές κρατικών ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες είναι εξαιρετικής σημασίας.

Αυτό γιατί θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στις αγορές και στο ευρωσύστημα, ενόψει των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ, αλλά και των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα για τη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία.  Υπενθυμίζεται πως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στο QΕ είναι τα ομόλογά της να αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης, κάτι που πιθανολογείται για το 2020 εάν οι δημοσιονομικές εξελίξεις δικαιώσουν τις κυβερνητικές επιλογές και την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει.

Το TLTRO από την άλλη, για τη συμμετοχή στο οποίο οι τράπεζες δίνουν στην ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά και άλλους τύπους τίτλων, συνιστά ρευστότητα και το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες ή το κόστος δανεισμού εξαρτώνται από το ύψος των δανείων που χορηγούν προς την πραγματική οικονομία. Γίνεται έτσι σαφές ότι τόσο τα κρατικά ομόλογα, αλλά και όλα τα επιλέξιμα assets που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να δώσουν ως ενέχυρα, θα ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που δίνει το ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας.

Οι κρατικοί τίτλοι που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με την Axia Research αθροίζουν συνολικά περί τα 15,5 δισ. ευρώ (στοιχεία α΄ τριμήνου) και είναι ουσιαστικά στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2015, όταν η κεντρική τράπεζα «πάγωσε» τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις. Εξαίρεση αποτελεί η Εθνική, που αντάλλαξε το Titlos με κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από τα 3,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 στα 6,1 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς, για τις οποίες το ύψος των κρατικών τίτλων δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τα επίπεδα του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Axia, η Alpha κατέχει ομόλογα 4,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,3 δισ. ευρώ, η Εθνική 6,1 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 1,9 δισ. ευρώ. Το ύψος των ομολόγων που μπορεί να έχει κάθε τράπεζα δεν είναι ίδιο για όλες.

Εχει να κάνει με το προφίλ κινδύνου που κάθε μια μπορεί να «αντέξει» και με βάση τα σχετικά στοιχεία, το μεγαλύτερο περιθώριο φαίνεται αυτή τη στιγμή να διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει το χαμηλότερο ποσοστό ομολόγων ως προς το ενεργητικό της.

Ακολουθούν η Alpha και η Eurobank, η οποία όμως, όπως παρατηρεί η Axia, μετά τη συγχώνευση με τη Grivalia προσέθεσε στο ενεργητικό της ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, όπως εξηγεί, ότι οι αποδόσεις από ακίνητα είναι στενά συνδεδεμένες με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, η αύξηση του real estate χαρτοφυλακίου για τη Eurobank είναι παρόμοια με μια αύξηση της θέσης της σε ελληνικά ομόλογα.

Με βάση την ίδια ανάλυση οι Alpha, Eurobank και Πειραιώς φαίνεται πως έχουν το περιθώριο να απορροφήσουν περισσότερα ομόλογα σε σχέση με τα κεφάλαιά τους. Ο δείκτης ομολόγων προς τον κεφαλαιακό δείκτη CET 1 για την Alpha διαμορφώνεται στο 52%, για τη Eurobank στο 63% και για την Πειραιώς στο 30%, έναντι 111% για την Εθνική, τη στιγμή που για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνά κατά πολύ το 100%, και φτάνει ακόμα και το 179% στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, το πιθανό όφελος στα κεφάλαια των τραπεζών από το ράλι των ελληνικών ομολόγων στο β΄ τρίμηνο του έτους τοποθετείται στις 97 μ.β. για την Alpha Βank, στις 93 μ.β.  για τη Eurobank, στις 192 μ.β. για την Εθνική και στις 45 μ.β. για την Πειραιώς.

Οπως υπολογίζει, εάν Alpha, Eurobank και Πειραιώς μπορέσουν να αυξήσουν τις θέσεις που κατέχουν στα ελληνικά ομόλογα στα επίπεδα της Εθνικής, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα κυμανθεί στο 5%-8%, ενώ το όφελος στα κεφάλαιά τους θα κυμανθεί στις 10 μ.β. με 16 μ.β.

Τέλος, η Axia υπολογίζει και το κέρδος που θα έχει η συνέχιση του ράλι των ελληνικών ομολόγων για τα κεφάλαια των τραπεζών. Οπως εκτιμά, μία πτώση της τάξεως των 50 μ.β. βάσης στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα αυξήσει κατά 18 μ.β. τους κεφαλαιακούς δείκτες της Alpha, κατά 17 μ.β. τους δείκτες της Eurobank, κατά 36 μ.β. τους δείκτες της Εθνικής και κατά 8 μ.β. τους δείκτες της Πειραιώς

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text