Αρχική | Πολιτική | Σχεδιάζει η Τουρκία έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου;

Σχεδιάζει η Τουρκία έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχεδιάζει η Τουρκία έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου;

Του Δρ Κωνσταντίνου Νικολάου

Το σημερινό άρθρο για τις δραστηριότητες της Τουρκίας, με έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, γράφεται με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής στις 28-7-2019, όπου ο έγκριτος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος, κάτω από τον τίτλο ‘’Η Άγκυρα σχεδιάζει έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου’’, παρουσιάζει τα σχέδια της Τουρκίας να επιχειρήσει μέσα στον Αύγουστο σεισμικές έρευνες, με το νέο σεισμογραφικό σκάφος ‘’Ορούτς Ρέις’’, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου. Με την παρέμβαση μου θέλω να ενισχύσω το δημοσίευμα και να παραθέσω στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρίας πετρελαίου (TPAO), έχει ήδη διεξαγάγει σεισμικές έρευνες στην επίμαχη περιοχή, έχει ήδη αξιολογήσει τα ευρήματα τους και τώρα προχωρεί σε συμπληρωματικές έρευνες για να επιλέξει γεωτρητικούς στόχους. Από το 2010, που έχω την δυνατότητα να εκφράζω δημόσια τις θέσεις μου, έχω αναλύσει  την τακτική και τις συμπεριφορές της Τουρκίας στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως αυτές καθορίζονται από το δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών – Montego Bay -1982). Η τακτική αυτή συνοψίζεται ως εξής: α) έκδοση χαρτών παραχωρήσεων στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου με ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ, περιοδικά κλπ, δημιουργώντας αρχικά σύγχυση και αμφισβητήσεις για την κυριαρχία επί των περιοχών. β) στο επόμενο στάδιο, για να εδραιώσει την θέση της, προχωρεί σε σεισμικές έρευνες για προσδιορισμό θέσεων γεωτρήσεων. Γνωρίζοντας την άρνηση των διεθνών εταιριών σεισμικών καταγραφών να επιχειρήσουν σε αμφισβητούμενες περιοχές έχει προμηθευτεί με δικά της σεισμογραφικά σκάφη, εξοπλίζοντας την TPAO. γ) Το προτελευταίο στάδιο είναι οι γεωτρήσεις, τις οποίες διεξάγει πάλι με ιδιόκτητα γεωτρητικά σκάφη για τους ίδιους λόγους. Αυτό συντελείται σήμερα στη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ιδιόκτητα γεωτρύπανα της TPAO,  Fatix και Yavuz. Απώτερος στόχος, εφόσον υπάρξει ανακάλυψη υδρογονανθράκων είναι η οριστικοποίηση των τετελεσμένων με εγκατάσταση εξεδρών παραγωγής, για 25-30 τουλάχιστον χρόνια. Οι παραπάνω δραστηριότητες της TPAO συνοδεύονται πάντα με πολυάριθμα πολεμικά πλοία για να δημιουργείται σκηνικό φόβου, τρόμου και έντασης, για άσκηση πίεσης επί των νόμιμων ιδιοκτητών των περιοχών, αλλά και των εταιριών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στις περιοχές που επιβουλεύεται η Τουρκία. Στην χειρότερη περίπτωση για την Τουρκία, ζητείται επίμονα από τους γείτονες της αρχικά να ‘’παγώσουν’’ τις δραστηριότητες τους και στην συνέχεια να προχωρήσουν σε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, (οι οποίοι όμως με βάση το διεθνές δίκαιο δεν της ανήκουν,- ‘’Kazan-kazan’’).

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή Ρόδου-Καστελλόριζου, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω. Το πρώτο στάδιο με την έκδοση χαρτών παραχωρήσεων και εκχώρηση δικαιωμάτων ερευνών στην TPAO έχει γίνει προ πολλού. Προς απόδειξη παρουσιάζω τον  χάρτη-1 με τις παραχωρήσεις που χορήγησε η Τουρκική κυβέρνηση στην κρατική της εταιρία πετρελαίου (TPAO), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περιοχές μεταξύ Ρόδου –Καστελλόριζου και ανατολικότερα μέχρι την Κύπρο. Πέραν αυτού φρόντισε, μέσω του ελεγχόμενου ψευδοκράτους της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, να εκχωρηθεί και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας ΑΟΖ της Κύπρου στην TPAO. Ως γνωστόν στην περιοχή αυτή ενεργούν διεθνείς εταιρίες πετρελαίου με συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου. Οι αλληλοεπικαλύψεις και παράνομες δραστηριότητες της TPAO δημιούργησαν σκηνικό σύγχυσης και αβεβαιότητας. Παρόλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Χάρτης-1. Παραχωρήσεις της Τουρκίας στην TPAO στην περιοχή Ρόδου-Καστελλόριζου

 

Η αδράνεια της Ελλάδας να αντιδράσει στο πρώτο στάδιο, έφερε το δεύτερο, που είναι οι σεισμογραφικές έρευνες για διερεύνηση της περιοχής και εντοπισμό γεωτρητικών στόχων. Και αυτό ξεκίνησε προ λίγων ετών. Για να μην έχουμε αμφιβολία παρουσιάζω τον επόμενο χάρτη-2, τον οποίο δανείζομαι από το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Geology τεύχος 395, όπου ο έμπειρος συνάδελφος A.E.Aksu και η ομάδα του αναλύουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της TPAO στην περιοχή του Καστελόριζου, (την TPAO αναφέρουν και ευχαριστούν για την συνεισφορά της σε πολλά σημεία του κειμένου).

Χάρτης-2, Σεισμικές έρευνες της TPAO στην περιοχή Ρόδου - Καστελλόριζου.(Τα σεισμικά προφίλ διατρέχουν περιοχές της εν δυνάμει Ελληνικής και Τουρκικής Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ)

 

Για τους γνωρίζοντες την επιστήμη των ερευνών υδρογονανθράκων παραθέτω αμέσως πιο κάτω, ένα από τα σεισμικά προφίλ της περιοχής Καστελόριζου που έγιναν από την TPAO, όπου φαίνεται ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις για ύπαρξη ολοκληρωμένων πετρελαϊκών συστημάτων,  έχει διαφυγές υδρογονανθράκων σε λασποηφαίστεια και τέλος έχει ανάλογα γνωρίσματα με περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έγιναν ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, άρα έχει μεγάλες πετρέλαιοδυνατότητες.

Σεισμικό προφίλ της TPAO στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου (υποθαλάσσιο όρος Αναξαγόρα)
(A.E.Aksu κ.α., Marine Geology 395)

 

Από τη στιγμή που η TPAO  πιστοποίησε τις πετρελαιοδυνατότητες της περιοχής είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει συμπληρωματικά σεισμικά ή ακόμα και σεισμικά τριών διαστάσεων (3D) για να προσδιορίσει γεωτρητικούς στόχους. Για αυτό πιστεύω ότι οι πληροφορίες του κ. Βασίλη Νέδου για επικείμενες σεισμικές έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα πρέπει να αναφέρονται  στον σχεδιασμό της TPAO για συμπληρωματικές σεισμικές έρευνες, αναγκαίες για τον προσδιορισμό θέσεων γεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις θα ακολουθήσουν επί των στόχων που θα προσδιορισθούν και τα τετελεσμένα θα συντελεστούν όπως τα σχεδίασε η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αδράνεια της Ελλάδας (αν φυσικά συνεχίσει να αδρανεί).

Ανάλογος σχεδιασμός έχει γίνει και στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου αφού προηγήθηκαν οι χάρτες και οι σεισμικές έρευνες,(αρχικές και συμπληρωματικές), ξεκίνησαν (;)οι γεωτρητικές εργασίες του Fatix και του Yavuz στις συγκεκριμένες θέσεις (χάρτης 3), ενώ το σεισμογραφικό  Barbaros συνεχίζει με νέες έρευνες για προσδιορισμό νέων γεωτρητικών στόχων.

Χάρτης-3. Σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες της TPAO στην κυπριακή AOZ (με αστέρι οι θέσεις των γετρυπάνων)

Γνωρίζοντας την επιστήμη και τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων μπορούμε να προβλέψουμε τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό είχα κάνει και δημοσιεύσει από το 2010, ξεκινώντας από την Καθημερινή. Η Τουρκία είναι απόλυτα εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου, αναγκαίου για να κινήσει την τεράστια βιομηχανία της και να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη. Το θέμα της ασφάλειας του ενεργειακού της εφοδιασμού  και η πάγια επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική που την διέπουν, την οδηγούν στην παρατηρούμενη επιθετική πολιτική στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων. Αρχικά ξεκίνησε στο Αιγαίο και κατάφερε να παγώσει τις έρευνες πέραν των 6 μιλίων. Συνέχισε στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων, με το πιο αδύνατο κρίκο της περιοχής, την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας κατέχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα. Τώρα θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην περιοχή Ρόδου -Καστελλόριζου. Ας έχουμε κατά νου ότι η Τουρκία σχεδιάζει μακροχρόνια και ξέρει να υλοποιεί τους στόχους της ,όσο χρόνο και να χρειασθεί, περιμένοντας ευκαιρίες, που συνήθως προσφέρουν οι αντίπαλοι της. Η TPAO  είναι πολύ καλή εταιρία πετρελαίου, άριστα στελεχωμένη και κατάλληλα εξοπλισμένη. Ας μην την υποτιμούμε, αλλά και ας μην υποχωρούμε.

Η 45-ετής εμπειρία μου στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η προϋπηρεσία μου σε θέσης ευθύνης και τα ιδιαίτερα ‘’μαθήματα’’ από τις επιπτώσεις της Τουρκικής πολιτικής και από τα λάθη και τις παραλείψεις της Ελληνικής πλευράς, στο Αιγαίο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Κύπρο, με αναγκάζουν ‘’να κρούω συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου.’’

*Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου είναι Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος

Πηγή: www.energypress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text