Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | G. Burns: Καλοπληρωμένες δουλειές φέρνει η επένδυσή μας στην Ελλάδα

G. Burns: Καλοπληρωμένες δουλειές φέρνει η επένδυσή μας στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
G. Burns: Καλοπληρωμένες δουλειές φέρνει η επένδυσή μας στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στο θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί για την Eldorado Gold έχει συμβάλει η φιλική στις επενδύσεις στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο της τιμής του χρυσού και την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης, όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns για τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική μέσω της Ελληνικός Χρυσός, εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο καθαρή κερδοφορία 12,2 εκατ. δολαρίων, ύστερα από ζημιές για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, με την παραγωγή χρυσού να διαμορφώνεται σε 91.803 ουγκιές. Ταυτόχρονα, η μετοχή (EGO) έχει εμφανίζει αύξηση 166%, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της τιμής του χρυσού (διαπραγματεύεται σε περίπου 1.400 δολάρια/ουγκιά) και στην προσδοκώμενη απεμπλοκή του έργου στις Σκουριές.

G.Burns: Η αλλαγή κλίματος προκαλεί ενθουσιασμό

"Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την αλλαγή κλίματος" ανέφερε ο επικεφαλής της Eldorado Gold, που τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την ιδιαίτερα εχθρική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με στόχο την απεμπλοκή του έργου στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συστήσει κοινή επιτροπή με την εταιρεία, με το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών να είναι θετικός, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Burns.

"Η απόφαση για σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας φανερώνει την προθυμία για συνεργασία, σε ένα αμοιβαία αποδεκτό δρόμο. "Είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία μίας ασφαλούς, σύγχρονης και παγκόσμιας κλάσης επένδυσης στην Ελλάδα. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών, όπως η μέθοδος της απόθεσης ξηρών τελμάτων (dry stack tailings) στις Σκουριές που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40%. Οι επενδύσεις μας θα δημιουργήσουν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας για τις οικογένειες και τις τοπικές επιχειρήσεις, θα οδηγήσουν στην υλοποίηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στην πληρωμή σημαντικών φόρων και στην ύπαρξη εσόδων από εξαγωγές για γενιές. Τους στόχους αυτούς μοιράζεται μαζί μας η κυβέρνηση" ανέφερε ο επικεφαλής της Eldorado Gold.

Σχετικά με το έργο της κοινής επιτροπής, ο George Burns ανέφερε πως από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος διαθέτει (σημ.: ως μέλη της επιτροπής) τη δική του ομάδα ειδικών, ενώ η εταιρεία διαθέτει το δικό της επιτελείο που υποστηρίζεται από τα στελέχη στο Βανκούβερ. Ο ίδιος σημείωσε ότι εν καιρώ θα υπάρξει ενημέρωση τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και για την πορεία των έργων στη Χαλκιδική.

Μεγέθη

Σε επίπεδο επιδόσεων, κατά την τηλεδιάσκεψη, τα στελέχη της εταιρείας σημείωσαν ότι αναμένουν το δεύτερο εξάμηνο να είναι πιο ισχυρό, με την παραγωγή να αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη στο Κισλαντάγκ και την Ολυμπιάδα, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τις ταμειακές ροές. Κι αυτό, όπως αναφέρθηκε, θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να μειώσει το δανεισμό της και να εντείνει την επενδυτική δραστηριότητά της. Η μετοχή της Eldorado ενισχύθηκε από 3,11 δολάρια στις 23 Μαΐου σε 8,27 δολ. στις 2 Αυγούστου, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 173,7 εκατ. δολάρια (+117 έναντι του προηγούμενου τριμήνου), ενώ το cash flow διαμορφώθηκε σε 51 εκατ. δολάρια. Ο συνολικός δανεισμός υποχώρησε από 616,7 εκατ. δολ. σε 465,9 εκατ. δολ., ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 346 εκατ. από 386,5 εκατ. δολ., ενώ η Eldorado διαθέτει πιστωτική γραμμή 179 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text