Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώληση περιουσιακών στοιχείων «Νηρεύς», «Σελόντα»

Πώληση περιουσιακών στοιχείων «Νηρεύς», «Σελόντα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώληση περιουσιακών στοιχείων «Νηρεύς», «Σελόντα»

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεταβίβαση του 79,61% της «Σελόντα» και του 74,98% της «Νηρεύς» στο σχήμα Amerra - Mubadala, με απώτερο στόχο τη συγχώνευσή τους με τον όμιλο Ανδρομέδα, μετά τη συμφωνία που επήλθε για την πώληση περιουσιακών στοιχείων των δύο πρώτων σε τρίτο ανταγωνιστή, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προτιμητέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για την απόκτηση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου, αναδείχθηκε το κοινοπρακτικό σχήμα Διόρασις - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Ο έτερος ενδιαφερόμενος στη διαδικασία ήταν η Culmarex, θυγατρική στην Ισπανία του καναδικού κολοσσού των υδατοκαλλιεργειών Cooke Αquaculture.

Η πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων στο σχήμα Διόρασις - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς τελεί υπό την έγκριση της DG Comp. Εάν, πάντως, οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως, αναμένεται να γίνει εκ νέου αποτίμηση των περιουσιακών στοιχεία των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» και να υπογραφεί η τελική συμφωνία αγοραπωλησίας ανάμεσα στις τράπεζες –που είναι εν προκειμένω οι πωλητές– και στα funds Αmerra και Mubadala που είναι οι αγοραστές. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς η εκκρεμότητα αυτή ασκεί πιέσεις στην οικονομική κατάσταση της «Νηρεύς» και της «Σελόντα», αλλά και στις τράπεζες, οι οποίες από την αρχή της χρονιάς έχουν ενισχύσει τις εταιρείες με επιπλέον ρευστό.

Σε επόμενο στάδιο θα γίνει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα» και στη συνέχεια η έξοδός τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το μεγάλο σχήμα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του ομίλου Ανδρομέδα με τις εταιρείες «Νηρεύς» και «Σελόντα» θα ελέγχει παραγωγή περίπου 70.000 τόνων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 37% της παραγωγής της Ε.Ε. ή 17%, εάν συμπεριληφθεί η παραγωγή στα λεγόμενα μεσογειακά είδη (τσιπούρα και λαβράκι) της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής.

Αν και η Διόρασις κατέβηκε με κοινή προσφορά με τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, οι δύο εταιρείες αναμένεται να μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους και δεν θα έχουν –για την ώρα τουλάχιστον– κάποια άλλη κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το fund Διόρασις με έδρα το Λουξεμβούργο ήταν ένας εκ των δύο τελικών διεκδικητών για την εξαγορά των τραπεζικών συμμετοχών στις «Νηρεύς» και «Σελόντα». Εχει δε ήδη παρουσία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έχοντας αποκτήσει από το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος Α.Ε.».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων που εκποιήθηκαν.

Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς (συμφερόντων Γερουλάνου) πραγματοποίησαν το 2018 κύκλο εργασιών 32 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων να γίνεται εκτός Ελλάδας.

Η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες θεωρείται από πολλούς η τελευταία ευκαιρία για τον κλάδο, ο οποίος πέρα από τα προβλήματα κακοδιαχείρισης που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια, και οδήγησαν στην υπερχρέωση των μεγαλύτερων εταιρειών, υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τον ανταγωνισμό που ασκεί η Τουρκία.

Στο σχήμα που θα δημιουργηθεί υπό την ομπρέλα της «Ανδρομέδας», η έμφαση θα δοθεί αρχικά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την καλύτερη προσέγγιση του τελικού καταναλωτή. Με τον εκσυγχρονισμό και τη συγκέντρωση μονάδων που σήμερα είναι διάσπαρτες, θα επιδιωχθεί η παραγωγή με πιο ανταγωνιστικό κόστος, ενώ η βελτιστοποίηση της εμπορικής πολιτικής μεταφράζεται στην παραγωγή προϊόντων πιο κοντά στις ανάγκες του καταναλωτή (φιλέτα ψαριών, έτοιμα προς κατανάλωση ή προς μαγείρεμα γεύματα κ.ο.κ.).

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text