Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε την υψηλότερη επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2008, ενώ βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από 5 περίπου έτη σε υψηλότερο επίπεδο έναντι εκείνου της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα ήταν για τελευταία φορά υψηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη κατά την περίοδο Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2014 (κατά 3,1 μοναδες κατά μ.ο.). Έκτοτε, κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη διαφορά σε σχέση με την Ευρωζώνη να μεγιστοποιείται τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή κατά την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2015. (Εδώ)

Ο όμιλος Σαράντη, πραγματοποιεί επαφές για την εξαγορά της δραστηριότητας της PZ Cussons στην Πολωνία. Ο όμιλος είναι γνωστός στην Ελλάδα, για την ενασχόληση του με το τομέα των τροφίμων και ειδικότερα τη θυγατρική του Μινέρβα Ελαιουργική (από την οποία ως γνωστόν βρίσκεται επίσης σε φάση αποεπένδυσης).Η PZ Cussons προωθεί διαδικασίες πώλησης της θυγατρικής στην Πολωνία, όπου (κατ’ αναλογία με τη διαδικασία που ακολουθεί και στην Ελλάδα για τη Μινέρβα), έχει καταλήξει σε προχωρημένες επαφές με τον όμιλο Σαράντη. (Εδώ)

 

Επιδείνωση κατέγραψε τον Αύγουστο το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι βέβαιο πως θα υπάρξει ύφεση στη Γερμανία.Ο δείκτης που καταρτίζει ο όμιλος Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,7 μονάδες τον Αύγουστο από τις -5,8 τον Ιούλιο.(Εδώ)

 

Οι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας έχει κλιμακωθεί σημαντικά και πιθανότατα θα ενταθεί τους ερχόμενους μήνες. Πρόκειται για μία “νέα και δυνητικά πιο ασταθής φάση". (Εδώ - Eng)

H ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι αυξημένες προοπτικές ενός σκληρού Brexit προκαλούν εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς τρεις φορές αυτό το έτος, όπως αναφέρεται από οικονομολόγους της Goldman Sachs.  (Εδώ - Eng)

Η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, εάν η Κίνα αρχίσει να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν, υπονομεύοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Στην περίπτωση αυτή, οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να βυθιστούν κατά 30 δολάρια το βαρέλι. Εν τούτοις, η BofA διατηρεί την εκτίμησή της για τις τιμές των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το 2020.  (Εδώ - Eng)

 

Η Goldman Sachs δεν πιστεύει πλέον ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορέσουν να επιλύσουν τη μακρόχρονη εμπορική τους διαμάχη πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα γίνουν το επόμενο έτος. (Εδώ - Eng)

 

Mε βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, τα ιαπωνικά νοικοκυριά ξοδεύουν το ποσοστό των εισοδημάτων τους που δαπανούν τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 64% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000. Η απροθυμία των Ιαπώνων να δαπανήσουν αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια επιδεινούμενη ψυχολογική διάθεση. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ιαπωνία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από πέντε χρόνια, επεκτείνοντας τη μακρύτερη πτωτική πορεία από την οικονομική κρίση. (Εδώ - Eng)

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, κατά την προηγούμενη εβδομάδα πούλησε μετοχές της εταιρίας, αξίας 2,8 δισ. δολαρίων. (Εδώ - Eng)

 

Όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις στον τομέα του εμπορίου, η οικονομική θέση της Barneys New York επηρεάστηκε δραματικά από τις μεταβολές στις δομές λειτουργίας του λιανικού εμπορίου και τα επίπεδα των ενοικίων που είναι υπερβολικά υψηλά σε σχέση με τη ζήτηση της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή μας δείχνει μία αλλαγή που θα συνεχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία του εμπορίου, κάτι που θα το δούμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα στα προσεχή χρόνια. (Εδώ - Eng)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text