Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νέα θετικά μηνύματα για το δανεισμό της χώρας από τις αγορές έδωσε η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Οι προσδοκίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επενδύσεις κλίματος στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με το διεθνές περιβάλλον που ευνοεί την στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σχετικά ισχυρή ζήτηση, αλλά και ένα αισθητά μειωμένο επιτόκιο. Tο ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,59 (εδώ)

Τα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο, δείχνουν ότι επικρατούν οι απολύσεις - αποχωρήσεις έναντι των προσλήψεων. Όπως φαίνεται στα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν 14.691 θέσεις εργασίας. Μείωση της απασχόλησης είχε παρατηρηθεί και τον περασμένο χρόνο, τον αντίστοιχο μήνα, παρ’ ότι τα έτη 2018 και 2019, παρουσιάζουν συνολικά στο 7μηνο Ιανουάριος - Ιούλιος, ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. (εδώ)

Την περιοδική εξέταση των αξιολογήσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank ολοκλήρωσε η Moody’s. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν οδηγεί σε αλλαγή του rating των τραπεζών και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά δεν αποτελεί ένδειξη για το εάν θα υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά του οίκου αξιολόγησης. Ωστοσο τα σχόλια της Moody’s δίνουν εικόνα του πώς αποτιμά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. (εδώ)

Μολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα ελληνόκτητα πλοία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο, με 4.936 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων (dwt) και παρουσιάζει - σε σχέση με το προηγούμενο έτος - αύξηση περίπου 6,63%. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007-2018. Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε dwt14  και το 20,9% του παγκόσμιου στόλου σε dwt15. (εδώ) Δείτε την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. (εδώ)

Ισχυρές επιδόσεις εμφάνισε το β' τρίμηνο η Frigoglass, καταγράφοντας διψήφια αύξηση των πωλήσεων και του περιθωρίου EBITDA. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν το β' τρίμηνο στα 8,775 εκατ. ευρώ και στα 10,806 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο, έναντι ζημιών 836 χιλ. ευρώ και 4,506 εκατ. ευρώ αντίστοιχα εξάμηνα πέρυσι.Οι πωλήσεις το β' τρίμηνο κατέγραψαν άνοδο 14,2% στα 162,697 εκατ. ευρώ και στο α' εξάμηνο 16,2% στα 288,262 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Πώς έφτασε η Ικτίνος Μάρμαρα να εξάγει σε 90 χώρες το 95% της παραγωγής της; Γιατί στοχεύει στη μείωση εξάρτησης από την Κίνα; Θα κάνει νέο placement; Πως θα αξιοποιηθεί η μεγάλη τουριστική επένδυση σε ακίνητη περιουσία στην Κρήτη; Θα πωληθεί ή θα αναζητηθεί partner; Πως αντιμετώπισε η εταιρεία το «λιώσιμο» της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία δεκαετία; Πώς κατάφερε και αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων; Δείτε συνέντευξη της κας Τζούλια Χάιδα, αντιπροέδρου της εταιρίας. (εδώ)

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. εγκρίθηκε η διανομή του εναπομείναντος μερίσματος για τη χρήση του 2018, ύψους 0,0284 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς, το συνολικό μικτό ποσό του προμερίσματος και του μερίσματος ανέρχεται σε 0,0884 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής είναι την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019, το record date στις 5/8/2019 και η διανομή στις 9/8/2019. (εδώ)

Τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία μειώθηκε 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από 5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν στην ύφεση ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. (εδώ)

Ο δασμολογικός πόλεμος του Προέδρου D. Trump έχει ήδη βυθίσει τις τιμές του αργού πετρελαίου λόγω του φόβου που επικρατεί για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή και διεθνώς, που θα μπορούσε να μειώσει την ήδη εξασθενιμένη ζήτηση για πετρέλαιο.Η Merrill Lynch προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει εναντίον των τιμολογίων των ΗΠΑ αγοράζοντας τεράστια ποσά πετρελαίου από το Ιράν αψηφώντας τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Αυτό θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα, το πετρέλαιο να καταρρέυσει από 60 δολ. το βαρέλι σε 40 δολ.. (εδώ - Eng)

Η αποδυνάμωση του νομίσματος της Κίνας μεταφέρει τρία μηνύματα. Πρώτον, ενισχύει την άποψη ότι δεν υπάρχει πιθανότητα βραχυπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας. Δεύτερον, υποδηλώνει - σύμφωνα με μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων - ότι η μακροοικονομία της Κίνας έχει “υποφέρει” από τα αποτελέσματα των τιμολογίων των ΗΠΑ. Τρίτον, υποδηλώνει ότι η Κίνα θα αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί, προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση του εμπορίου και της συνολικής ανάπτυξής της. (εδώ - Eng)
Συναλλαγματική Ισοτιμία Γουάν-Δολαρίου (1981 - 7/8/2019) (στο διάγραμμα, η άνοδος της ισοτιμίας σημαίνει υποτίμηση του νομίσματος)

Οι Αμερικανοί αγρότες χάνουν τον τέταρτο μεγαλύτερο πελάτη τους καθώς η Κίνα σταματά επίσημα να αγοράζει τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ.Οι απώλειες σε ένα ήδη δύσκολο έτος για τις καλλιέργειες και τις τιμές των βασικών προϊόντων είναι μεγάλες και θα μπορούσαν να μειώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ και τις πωλήσεις σε επιχειρήσεις των οποίων οι επιχειρήσεις συνδέονται με την καλλιέργεια. Η γεωργία αποτελεί όπλο επιλογής στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. (εδώ - Eng)

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω σήμερα (7/8/2019), επεκτείνοντας τις πρόσφατες σοβαρές απώλειες καθώς οι βαθιές εμπορικές τάσεις της Κίνας-ΗΠΑ επηρέασαν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση ενέργειας. Τα futures αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,3% στα 58,22 δολάρια. Οι τιμές έχουν χάσει περισσότερο από 20% από το υψηλό του Απριλίου. (εδώ - Eng)

Ο τελευταίος γύρος δασμών των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζικών προϊόντων που επέβαλε ο πρόεδρος Trump την περασμένη εβδομάδα έχει πλήξει σοβαρά τις παγκόσμιες αγορές. Ο πρόεδρος Trump κατηγόρησε αμέσως την Κίνα για "χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών". Οι δασμοί προκάλεσαν κακόβουλη και σοβαρή ζημία στην αμερικανική οικονομία, την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών. (Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ - Eng)

H Κίνα ζητάει από την Ινδία να μην εμποδίσει τις τεχνολογίες της Huawei να δραστηριοποιηθούν στην χώρα, προειδοποιώντας για αντίστοιχες κυρώσεις στις ινδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα .Η Ινδία πρόκειται να διεξάγει δοκιμές δικτύου 5G επόμενης γενιάς, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα προσκαλέσει την Huawei να συμμετάσχει στις δοκιμές. (εδώ - Eng)

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι ακριβώς εκεί που ήταν πριν από ένα χρόνο. O S&P 500 διαπραγματεύτηκε στην τιμή 2.851,67. Ένα χρόνο πρίν (6/8/2018), ο δείκτης έκλεισε στις 2.850,4 μονάδες. Συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, οι επενδυτές σημείωσαν απόδοση περίπου 2%, ελάχιστα σε σχέση με τον πληθωρισμό. Παρά, τη διαχρονική μεταβλητότητα, ο S&P 500 εξακολουθεί να υπερβαίνει το 30% από τότε που εξελέγη ο Πρόεδρος D. Trump. (εδώ - Eng)

Αρκετοί στρατηγικοί χάρτες επισημαίνουν ότι, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης έχει υποχωρήσει απότομα τις τελευταίες ημέρες, έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για να φθάσει σε χαμηλά επίπεδα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “διατηρήσιμα”. Ο S&P 500 έχει βυθιστεί πάνω από 6% από την την στιγμή που έφτασε το υψηλότερο ρεκόρ τον περασμένο μήνα καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκε. "Αυτή είναι μια διορθωτική φάση σε ανοδική τάση που δεν έχει ακόμη τελειώσει", λέει ο John Roque της Wolfe Research. (εδώ - Eng)

Στις πρώτες αναφορές κερδών των Uber Technologies Inc. και της Lyft Inc. μετά από τις αρχικές δημόσιες προσφορές τους (ΙΡΟ), οι αντίπαλοι πρότειναν να τερματιστεί ο μεταξύ τους πόλεμος τιμών, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υψηλότερους ναύλους για τους καταναλωτές, που σημαίνει επίσης υψηλότερα έσοδα για την Uber και Lyft. Οι εταιρείες κατέγραψαν συνολικές ζημιές 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρίμηνα. (εδώ - Eng)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text