Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Ο Τραμπ επιτίθεται -για μία ακόμη φορά- στη FED και τον πρόεδρό της

Ο Τραμπ επιτίθεται -για μία ακόμη φορά- στη FED και τον πρόεδρό της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Τραμπ επιτίθεται -για μία ακόμη φορά- στη FED και τον πρόεδρό της

Στα παλιά χρόνια, όταν βλέπαμε μία ξαφνική αναστάτωση στις αγορές, για την οποία δεν είχε ακόμη προλάβει να γραφτεί κάτι στα κύρια ειδησεογραφικά πρακτορεία, σπεύδαμε να δούμε τους οικονομικούς δείκτες. Αν η τιμή σε κάποιον σημαντικό δείκτη είχε ανακοινωθεί αντίθετα από τις προσδοκίες, είχε άμεση επίδραση στις αγορές. Σήμερα δεν κοιτάμε στους δείκτες. Κοιτάμε στο twitter, για να δούμε αν ο αμερικανός πρόεδρος κ. Τραμπ έχει πετάξει κάποια “βόμβα”.

Μία τέτοια βόμβα πέταξε ο κ. Τραμπ σήμερα το πρωί (νωρίς το απόγευμα στην Ελλάδα), όταν, μέσω του twitter (εδώ) εκφράστηκε προσβλητικότατα για τον πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED), χαρακτηρίζοντας την πολιτική της “ποσοτικής χαλάρωσης” ως “γελοία”, ζητώντας παράλληλα τον άμεσο τερματισμό της και την άμεση μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα παράγωγα των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν κατά 2,00% περίπου, ενώ όλες οι αγορές του κόσμου επηρεάστηκαν έντονα πτωτικά.

Πρόκειται για την πιο έντονη παρέμβαση στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας που σημειώθηκε ποτέ στην 106ετή ιστορία της, αλλά και για την πιο ταπεινωτική επίθεση που έγινε ποτέ από Πρόεδρο της χώρας προς τον Πρόεδρο της Τράπεζας. Μάλιστα, οι προσβλητικές εκφράσεις του κ. Τραμπ για τον κ. Τζέρομ Πάουελ, είχαν επαναληφθεί νωρίτερα κατά το μήνα Ιούλιο. Δείτε το χρονικό των επιθέσεων του κ. Τραμπ προς τον πρόεδρο της FED (εδώ). Ο κ. Πάουελ, ουδέποτε έχει απαντήσει στις επιθετικές δηλώσεις και τις προσβολές του κ. Τραμπ και, κάθε φορά, απλά περιορίζεται στην επισήμανση της σπουδαιότητας να παραμένει η αμερικανική κεντρική τράπεζα εντελώς ανεξάρτητη στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Το περίεργο -ίσως και κωμικό- στην όλη υπόθεση είναι ότι ο κ. Πάουελ, υπήρξε προσωπική επιλογή του Προέδρου Τραμπ για τη θέση αυτή, μία επιλογή που έγινε στις αρχές του 2018. Ο κ. Τραμπ, δεν έχει σήμερα την εξουσία να “απολύσει” τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας (δείτε εδώ). Αυτή τη δυνατότητα έχει μόνον το Κονγκρέσο, αλλά μόνον όταν υπάρχει ένας σοβαρός λόγος, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της FED. Από την πλευρά του, ο κ. Πάουελ έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο αλλοπρόσαλλος και επιθετικός χαρακτήρας του κ. Τραμπ είναι γνωστός. Γνωστό είναι επίσης ότι, στο διάστημα της προεδρίας του έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με πολλά μέλη της Κυβέρνησής του, τα οποία επίσης αυτός είχε επιλέξει. Όμως, στην περίπτωση του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, το ζήτημα είναι διαφορετικό, αφού, με βάση το Σύνταγμα, η τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα και ουδείς δύναται να της επιβάλλει πολιτική ή να την παρακάμπτει. Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα είναι και κρίσιμο, αφού η πολιτική της FED επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το σύνολο των χρηματοοικονομικών αγορών και τη λειτουργία του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Γενικά, είναι επικίνδυνο για κάποιον να νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Όταν όμως πρόκειται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε είναι επικίνδυνο για όλους μας.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text