Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΛΣΤΑΤ: Μηδενικός ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο

ΕΛΣΤΑΤ: Μηδενικός ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΣΤΑΤ: Μηδενικός ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο

Μηδενικός ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο του 2019, μετά την αρνητική μέτρηση του προηγούμενου μήνα (-0,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2019 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2018 δεν προκύπτει μεταβολή έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.

Η μηδενική μεταβολή του Γενικού ΔΤΚ τον μήνα Ιούλιο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2018, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

1,4% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αλλαντικά, γιαούρτι, τυριά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές-κακάο-τσάι, χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά, πατάτες.

0,9% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

2,1% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

1,7% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές-επισκευές.

0,8% στην Εκπαίδευση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,7% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

0,4% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

0,3% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

2,3% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

2,5% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

3,6% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,4% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων.

Παράλληλα, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούλιο 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2018 - Ιουλίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2017 - Ιουλίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση  του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2017 - Ιουλίου 2018 με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2016 - Ιουλίου 2017.

Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφάνισε ετήσια αύξηση 0,4% τον Ιούλιο.

Δείτε Ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text