Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο 17,2% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάιο εφέτος, έναντι 19,4% τον Μάιο 2018 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 17,4% τον Απρίλιο 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 815.166 άτομα και μειώθηκαν κατά 108.124 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2018 (μείωση 11,7%) και κατά 10.902 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2019 (μείωση 1,3%). (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Ιούνιο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 11,6% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2018 με το 2017.Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2019, σε σύγκριση με τον δείκτη Μαΐου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%. (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,2% (εδώ)

Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά το μήνα Μάιο 2019, στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.453 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 268,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.159,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 7,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 5,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 2,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. (εδώ)

Ο όγκος πωλήσεών της Coca Cola HBC αυξήθηκε 2,2% (σ.σ. +2,4% στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών), οι πωλήσεις της σε αξία, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ενισχύθηκαν κατά 3,4%, ξεπερνώντας τα 3,352 δις. ευρώ, ενώ τα έσοδα ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, σημείωσαν άνοδο 1,2% λόγω και της αύξησης των τιμών.

Σημαντική συμβολή πάντως στα αποτελέσματα είχαν οι νέες κυκλοφορίες προϊόντων. Όπως η Coca-Cola Energy που κυκλοφόρησε σε Ουγγαρία, Ιρλανδία και Ρουμανία και η Coca-Cola Plus Coffee που κυκλοφόρησε σε έξι αγορές περιλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η εταιρεία πούλησε 49 εκατομμύρια κιβώτια καινοτόμων προϊόντων, γεύσεων και συσκευασιών και 4,5 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης του όγκου πωλήσεών οφειλόταν σε αυτές τις νέες κυκλοφορίες. (εδώ)

 

Οι γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Ιούνιο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η εγχώρια ζήτηση βοηθάει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της από την ξένη ζήτηση.Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι προσαρμοσμένες εξαγωγές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα 0,1% σε μηνιαία βάση ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,5%.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ, από το πτωτικά αναθεωρημένο ποσό των 18,1 δισ. ευρώ πριν από ένα μήνα. (εδώ)

 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,2% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Αυτή ήταν η χειρότερη επίδοσή της από το 2012. Η συρρίκνωση προέκυψε μετά από μια ανοδική φάση στην οικονομία τους πρώτους τρεις μήνες του έτους λόγω της αποθεματοποίησης Brexit.  (εδώ - Eng)

 

Ο Σύνθετοι δείκτες Leading Indicators (LEI), που έχει σχεδιαστεί για την πρόβλεψη των σημείων καμπής στην οικονομική δραστηριότητα με χρονικό ορίζοντα έξι έως εννέα μήνες μπροστά, δείχνουν σταθερή δυναμική ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ μετά την αξιολόγηση του προηγούμενου μήνα αλλά εξακολουθούν να δείχνουν την χαλάρωση της δυναμικής ανάπτυξης στις Ην. Πολιτείες, στην Γερμανία και στην Ευρωζώνη συνολικά. (εδώ - Eng)

 

Διάγραμμα του δείκτη Leading Indicator στις χώρες του ΟΟΣΑ.

 


Όταν η Κίνα παραβίασε το ψυχολογικό όριο των 7 γουάν έναντι δολαρίου αυτή την εβδομάδα, οι χρηματιστηριακές αγορές ανησυχουν για την επανάληψη της άτακτης υποτίμησης του 2015-2016 και φοβούνται ότι το γουάν έχει γίνει αντιπολιτευτικό εργαλείο στο οπλοστάσιο εμπορικού πολέμου του Πεκίνου. Πολλοί έχουν επισημάνει το ενδεχόμενο μαζικών αποσταθεροποιητικών εκροών κεφαλαίων ως περιορισμού της υποτίμησης του γουάν. Αλλά αυτή τη φορά, ένας πιο σημαντικός έλεγχος της υποτίμησης του γουάν είναι ο επιβλαβής αντίκτυπος που θα έχει στις εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. (εδώ - Eng)


Στο γράφημα της καμπύλης αποδόσεων επιτοκίων των ΗΠΑ, με βάση τις ημερομηνίες λήξης, φαίνεται ότι το 10ετές επιτόκιο κινδυνεύει να πέσει  κάτω από την απόδοση του 2ετές. Η αντιστροφή των επιτοκίων 2 και 10 ετών προηγείται κάθε ύφεσης τα τελευταία 40 χρόνια.

Ενώ οποιαδήποτε αντιστροφή δεν εγγυάται ύφεση, "είναι ένας προάγγελος υψηλού κινδύνου ύφεσης", λέει ο Mark Cabana της Bank of America στο CNBC. (εδώ - Eng)Οι μετοχές της Uber ανατράπηκαν την Πέμπτη μετά την αποκάλυψη κερδών από την εταιρία ταξί που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.Η αύξηση των εσόδων επιβραδύνθηκε ενόψει του έντονου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλεια. (εδώ - Eng)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text