Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Η διόρθωση, το διεθνές "αποτύπωμα" και η επόμενη ημέρα

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση, το διεθνές "αποτύπωμα" και η επόμενη ημέρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Η διόρθωση, το διεθνές "αποτύπωμα" και η επόμενη ημέρα

"Ίσως ήρθε και πάλι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε, ή μάλλον καλύτερα να θυμηθούμε, ότι το εγχώριο Χρηματιστήριο δεν είναι... το μόνο πάνω στον πλανήτη μας αλλά και ότι οι αγορές μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά κατεύθυνση", ανέφερε στέλεχος του χώρου στον οποίο απευθύνθηκε το "Κεφάλαιο" επιχειρώντας να "ακτινογραφήσει" τους λόγους του πτωτικού σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει το Χ.Α. από την πρώτη κιόλας μέρα του Αυγούστου.

Τι εννοούσε ο εν λόγω παράγοντας του κλάδου που συνηθίζει, ακόμα και στις περιόδους... ανεξαρτητοποίησης της Λ. Αθηνών έναντι των ξένων χρηματιστηρίων, να δίνει βάση στις διεθνείς εξελίξεις και στις μεταβολές των χρηματιστηρίων, ιδίως αυτών που μπορούν να επηρεάσουν και το δικό μας, δηλαδή κατά βάση στη Wall Street και στα 2-3 μεγάλα ευρωπαϊκά; Με απλά λόγια, ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο εσχάτως άρχισε να ακολουθεί εκ νέου τη διεθνή τάση, η αυτονομία του σε σχέση με τις διεθνείς αγορές μειώθηκε, ως εκ τούτου, μέχρι να εμφανιστούν και πάλι οι λόγοι και οι αφορμές για μια νέα διαφοροποίηση, μοιραία τα όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο στερέωμα θα αφήνουν το αποτύπωμά τους και στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Επιπρόσθετα, αν κρίνουμε όχι μόνο από την πτώση της τάξεως του 5% στον S&P ή τον Stoxx 600 κ.λπ., αλλά και από τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στις διεθνείς αγορές όπου τα hedge funds ενίοτε αποκτούν επιθετική συμπεριφορά (όχι μόνο σε bull συνθήκες) όταν προκύπτει κάποιο σοκ, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να μετατραπούν γρήγορα από αγοραστές σε πωλητές και τούμπαλιν, αναπτύσσοντας μια... δική τους δυναμική.

Ωστόσο, μπορεί οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο να αποτέλεσαν τη βασική αφορμή ώστε ο Γ.Δ. να υποχωρήσει σχεδόν έως 70 μονάδες, όμως η διόρθωση που έλαβε χώρα έως τώρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τον μήνα Αύγουστο, υπό μία έννοια θεωρήθηκε, μετά το 7μηνο ράλι, ως σχετικά λογική, θεμιτή και εύλογη. Άλλωστε, οι διεθνείς αγορές είχαν βιώσει και νωρίτερα αναταράξεις, απλά στο Χ.Α. το momentum που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και παράλληλα η προεξόφληση μιας κυβερνητικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές πήγε πίσω χρονικά μια διόρθωση που υπό άλλες συνθήκες ίσως να είχε έρθει νωρίτερα.

Το διεθνές sell-off

Εύλογο όμως είναι επίσης και οι εμπλεκόμενοι στον κύκλο των συναλλαγών στο Χ.Α. να περιμένουν το "σήμα" από τις ξένες αγορές, κατά βάση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τη Wall Street βέβαια μόνο στις πρώτες συνεδριάσεις του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα να εμφανίζει συμπτώματα... πτώσης, αστάθειας, έντονου volatility αλλά και ξαφνικών ανοδικών εξάρσεων, εν είδει μαζέματος, μετά από κάποιο sell-off ή και κατά τη διάρκεια μιας "καταιγίδας". Κατά βάση η εικόνα επιβαρύνθηκε, η αγορά ακόμα δεν "εμπιστεύεται" τα όποια ξεσπάσματα του Dow Jones ή του S&P και μοιραία περιμένει να δει ξεκάθαρα σημάδια. Αν και θεωρητικά βρισκόμασταν σε περίοδο ανακωχής του εμπορικού σινοαμερικανικού "πολέμου", ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να προαναγγείλει την επιβολή νέων δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 300 δισ. δολ. από την 1η Σεπτεμβρίου, ξαφνιάζοντας αρνητικά τους επενδυτές. Η Κίνα, όπως και αναμενόταν, "απάντησε", υποτιμώντας το νόμισμά της για ακόμη μία φορά, μεταφέροντας το επίπεδο της κόντρας και σε νομισματική διάσταση, πέραν της εμπορικής. Όπως φάνηκε, μετά τη σχετική ανάπαυλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστούν, με τον εμπορικό πόλεμο να αναμένεται να μας απασχολήσει ξανά το επόμενο διάστημα. Μένει, λοιπόν, να φανεί κατά πόσο η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει λάβει τέλος, με την τάση να είναι "εισαγόμενη" ή αν κάποια στιγμή το Χ.Α. "πάρει και πάλι στα χέρια του το τιμόνι του".

Οι "μαύροι κύκνοι"

Όπως όμως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, δεν φταίνε μόνο τα tweets του προέδρου των ΗΠΑ και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. "Σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν κοιτάξεις, σε όποια αγορά κι αν στραφεί το βλέμμα σου, θα δεις γκρίζες ζώνες και αβεβαιότητες", σημειώνουν στελέχη του χώρου.

Ο χρυσός καλπάζει, τα ομόλογα καταρρίπτουν τα ρεκόρ, σχεδόν όλοι οι κρατικοί τίτλοι της Ευρωζώνης έχουν αρνητική απόδοση, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων παραπέμπει σε ύφεση, το πετρέλαιο βούλιαξε, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο τρέχουν να μειώσουν επιτόκια, ο Τραμπ "τα χώνει στη Fed", οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία το επόμενο "σήμα" από την ΕΚΤ, στα στενά του Ορμούζ το κλίμα παραμένει εκρηκτικό, ενώ έχουμε και το Brexit μπροστά μας που για την ώρα μάλλον απασχολεί λιγότερο τα funds σε σχέση με τους υπόλοιπους "μαύρους κύκνους".

Η εγχώρια πραγματικότητα

Σαν να μην έφτανε το αρνητικό διεθνές κλίμα, ήρθε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για να εκφράσει τις ανησυχίες του για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

"Ήδη από τον Απρίλιο παρουσιάζεται σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η υστέρηση αυτή δεν είναι εμφανής σε ταμειακούς όρους αλλά προκύπτει εφόσον επιβληθούν οι λογιστικές προσαρμογές του ESA και του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμούμε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιδεινωθεί κατά 2,1 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους" επισημάνθηκε σχετικά.

Βέβαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είχε προηγηθεί και η σχετική απογοήτευση της αγοράς από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν ο οίκος Fitch δεν προχωρούσε σε κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ούτε σε βελτίωση του outlook, κάτι στο οποίο προσδοκούσε μερίδα των επενδυτών και αναλυτών, με αποτέλεσμα το "κάψιμο της προσδοκίας" να παίξει τον ρόλο του στην υποχώρηση της "Λ. Αθηνών". Η οποία, για ακόμα μία φορά, δυσκολεύτηκε να υπερβεί τις 900 μονάδες και μέσα σε 5 συνεδριάσεις έχασε σχεδόν 7%-8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, διπλάσια ποσοστά σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη, αλλά κάπως μικρότερα σε όρους FTSE 25.

Προ ημερών η πτώση σταμάτησε στο τεχνικό όριο λίγο κάτω των 840 μονάδων, με τους αναλυτές να καταγράφουν μια ιδιαιτερότητα. Ότι μέσα στην περίοδο που περικλείει τις ευρωεκλογές, τις εθνικές εκλογές, το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 901 μονάδων και την εξαέρωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει ήδη 2 φορές μια "τραμπάλα", μια διακύμανση σχεδόν μεταξύ 830 και 900 μονάδων περίπου.

Ίσως και για αυτόν τον τεχνικό λόγο οι αναλυτές κρούουν καμπανάκι για τον κίνδυνο να χαθεί η "κάτω βάση", καθώς θα φέρει περαιτέρω διολίσθηση προς τις 800-810 μονάδες "χαλώντας" την εικόνα και το momentum του τελευταίου τριμήνου (χαμηλότερη στήριξη περίπου στις 780 μονάδες).

Βέβαια, μένει να φανεί αν η νέα προσπάθεια της αγοράς να ξεφύγει από τα όρια αυτά και να πάρει ανάσες θα έχει αυτήν τη φορά επιτυχία ή αν θα καεί όπως συνέβη στα μέσα περίπου της εβδομάδας, όταν και οι πρωινοί αγοραστές τελικά "έκαψαν τα χέρια τους".

Είχε προηγηθεί και σούπερ ράλι

Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Χ.Α. προηγήθηκε θεαματική κίνηση στο πρώτο 7μηνο του έτους με αποδόσεις σχεδόν 46% σε επίπεδο Γ.Δ. και πολλαπλάσιο σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, αποδόσεις που το έφεραν στην κορυφή των αγορών διεθνώς, αλλά ακολούθησε πτωτικό κύμα, απόρροια ρευστοποίησης μέρους θέσεων, κυρίως στον πιο κερδισμένο τραπεζικό κλάδο αλλά και σε καμιά 10αριά blue chips, στα οποία μάλλον οι πωλητές είχαν βγει σε υψηλότερα επίπεδα, πριν καν την κορύφωση των 900 μονάδων. Μάλλον ορισμένα funds, που έδειχναν για την ώρα ικανοποιημένα από τις μεγάλες αποδόσεις, σε μια αγορά που έχει χαρακτηριστικά αναδυόμενης και αποτελεί ένα risky bet, αποφάσισαν να πάρουν μέρος των κερδών τους, σε μια συγκυρία επιβαρυμένη διεθνώς, κι ενώ τα ποσοστά τους ήταν τεράστια σε μια Ευρωζώνη με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και με ομόλογα 15 τρισ. δολ. παγκοσμίως να έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Νέες τακτικές από τα funds

Από την άλλη πλευρά, τα κεφάλαια των exchange traded funds που δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά εδώ και μήνες μπορούν να δώσουν ώθηση σε θετικό κλίμα, αλλά όταν "χαλάσει" λίγο η εικόνα, τότε προκαλούν αναταράξεις και volatility που επηρεάζει το ταμπλό. Με την αγορά να προσεγγίζει σημαντικά επίπεδα, τα διεθνή hedge funds προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις θέσεων, κλειδώνοντας και μέρος της υπεραξίας, σε αλλαγές τακτικής, σε αναζήτηση νέων στόχων, με την επάνοδο των ξένων θεσμικών επενδυτών να παραμένει ζητούμενο.

Η μετατόπιση, λοιπόν, κεφαλαίων από τις μετοχικές αγορές στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, όπως είναι τα ομόλογα, επηρεάζει και την "αναδυόμενη" ελληνική αγορά, η οποία εξακολουθεί να κινείται στο περιθώριο του διεθνούς risk off. Σημειώστε, δε, ότι εσχάτως πύκνωσαν και οι short θέσεις είτε σε τραπεζικές μετοχές, είτε και σε άλλους τίτλους όπως η ΔΕΗ, για παράδειγμα, που πρόλαβε να δώσει μεγάλες αποδόσεις το προηγούμενο διάστημα. Για την ιστορία, επίσης, χωρίς αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI). Οι ελληνικές μετοχές που θα εξακολουθήσουν να μετέχουν στον MSCI Greece Standard είναι αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.

Η "ερώτηση του εκατομμυρίου" και η συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά και εν μέσω διατάραξης του διεθνούς κλίματος παραμένει ευάλωτο στις αναταράξεις. Κι εδώ επανέρχεται η "ερώτηση του εκατομμυρίου". Τελείωσε, δηλαδή, η δυναμική της αγοράς, είδαμε τα υψηλά και πάμε για περαιτέρω αποφόρτιση τιμών; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, πότε θα ηρεμήσουν τα πράγματα, μέχρι πού θα φτάσει η πτώση, αν ήρθε η ώρα για αντίδραση, ωστόσο, επαγγελματίες της αγοράς σημειώνουν ότι αφενός πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές κλίμα, αφετέρου ρόλο θα παίζουν και εξελίξεις που σχετίζονται με το εσωτερικό μέτωπο.

Ως προς το διεθνές στερέωμα, η εικόνα αναφέρθηκε ήδη. Όσον αφορά τις άλλες παραμέτρους, κάμποσα θέματα θα επηρεάσουν την πορεία του Χ.Α. Η αγορά μας παραμένει εξαρτημένη όχι μόνο από την τάση των ξένων χρηματιστηρίων, αλλά και από την άποψη των οίκων αξιολόγησης, αφού αποτελούν τη σφραγίδα της προόδου της οικονομίας. Και μπορεί η Fitch να... απείχε, πλην όμως η αγορά περιμένει την ετυμηγορία στις 23/8 από τη Moody’s, η οποία είναι και μια βαθμίδα χαμηλότερα από τη Fitch Ratings και την DBRS. Στον αντίποδα, αν δηλαδή "σιγήσει" και η Moody's, αυτό δεν θα εκληφθεί θετικά από τους επενδυτές.

Επιπρόσθετα, πάντα οι επενδυτικοί κύκλοι περιμένουν τις εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν από αβεβαιότητες, όπως η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, η δυνατότητα μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, η επίλυση του προβλήματος των NPEs όχι μόνο μεμονωμένα ανά τράπεζα αλλά και συστημικά, η περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρά την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα που στέλνει ένα θετικό σήμα, η πλήρης άρση των capital controls κ.λπ.

Προφανώς και η χώρα, η κυβέρνηση, θα πηγαίνουν βήμα-βήμα, και ανάλογη θα είναι και η περαιτέρω αξιολόγηση από τους fund managers. Ωστόσο, ήδη έχουν γίνει κάποια πρώτα σωστά βήματα και αυτό είναι θετικό. Και κάθε θετικό βήμα θα έχει αντανάκλαση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι θα βρούνε τρόπο να βελτιωθεί το διεθνές κλίμα που έχει διαταραχθεί. Εκτός αν η Λ. Αθηνών εκ νέου βρει το περιθώριο να αυτονομηθεί.

Πηγη: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text