Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Προχωρά το Project Nemo, τι χάνουν Νηρέας - Σελόντα

Προχωρά το Project Nemo, τι χάνουν Νηρέας - Σελόντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προχωρά το Project Nemo, τι χάνουν Νηρέας - Σελόντα

Το τελικό "ΟΚ" από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) αναμένουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να "κλείσει” η πώληση των μονάδων που παραχωρούν οι Νηρεύς και Σελόντα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που δόθηκαν στη DG Comp για την πώληση των δύο εταιρειών στο σχήμα Amerra – Mubadala, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος της οριστικής ολοκλήρωσης του project Nemo.

Όπως ανέφερε προ ημερών το Capital.gr και επιβεβαίωσε με σχετική επιστολή της στις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Andromeda Seafood, προτιμητέος επενδυτής για τις προς πώληση μονάδες των Νηρέα και Σελόντα αναδείχτηκε το σχήμα Diorasis (Bitsakos) - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Να σημειωθεί ότι στη διαγωνιστική διαδικασία η σύμπραξη των Diorasis (Bitsakos) - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς επικράτησε τους καναδικού ομίλου Cooke Inc. που συμμετείχε μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex. Έτσι, η Bitsakos παραμένει ένας σημαντικός "παίκτης" στον κλάδο, όπου πλέον το αμερικανο-αραβικό σχήμα Amerra-Mubadala θα δημιουργήσει έναν υπερ-όμιλο, συγχωνεύοντας τις Ανδρομέδα-Νηρέα-Σελόντα, δυναμικότητας περίπου 70 χιλιάδων τόνων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το τίμημα που κατέθεσε η Diorasis για τις μονάδες που αποκτά ανέρχεται στα επίπεδα των 50 εκατ.ευρω.

Παράλληλα, η επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά των πωλητών φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση του project Nemo, όπως ονομάζεται η συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικών πακέτων στις Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες (74,34%) και Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες (79.62%). Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο και αναμένεται πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα λάβει χώρα, το πιθανότερο, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Μέρος της διαδικασίας θα είναι και οι δημόσιες προτάσεις στις δύο εισηγμένες, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα, βάση της νομοθεσίας, ποσοστά, για να ασκηθούν τα δικαιώματα squeeze out και sell out, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της τριπλής συγχώνευσης Ανδρομέδα-Νηρέα-Σελόντα για τη δημιουργία ενός ισχυρότατου "παίκτη” στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

Τι πουλάνε οι δύο εταιρείες

Για να ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων απαιτείται η έγκριση της DG Comp αναφορικά με την καταλληλότητα των υποψηφίων αγοραστών καθώς και των όρων της συναλλαγής.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, η Νηρεύς έχει συμφωνηθεί να πουλήσει έξι φάρμες, σε Όρμο Καλόγηρο, Κρυφό Λιμάνι, Όρμο Ανεμόμυλος, Ρόδα, Ξερονήσι, Όρμο Κόφινα (όλες στη Β. Εύβοια) και ένα εκκολαπτήριο (Κανατάδικα - Β. Εύβοια).

Όπως γνωστοποιήθηκε, η Νηρεύς παραχωρεί το 14,7% της εκτιμώμενης παραγωγικής δυναμικότητας με βάση τα στοιχεία του 2019 και το 13,5% των συνολικών πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η εκτιµώµενη παραγωγική δυναμικότητα βάση των στοιχείων του 2019 στα υπό πώληση ιχθυοτροφεία ανέρχεται σε περίπου 5.000 τόνους έναντι 34.000 τόνων στο σύνολο των ιχθυοτροφείων της Νηρεύς. Αντίστοιχα, η εκτιµώµενη παραγωγική δυναµικότητα βάση των στοιχείων του 2019 στον υπό πώληση ιχθυογεννητικό σταθµό "Κανατάδικα" ανέρχεται σε περίπου 30 εκ τεµάχια, έναντι 135 εκατ.τεµαχίων στο σύνολο της Νηρεύς.

Με βάση τα οικονοµικά στοιχεία του 2018 ο κύκλος εργασιών των υπό πώληση ιχθυοτροφείων ανέρχεται σε 23,2 εκατ.ευρώ έναντι συνολικών πωλήσεων 176,3 εκατ. ευρώ της Νηρεύς. Το λειτουργικό EBITDA (προ της επίδρασης των βιολογικών στοιχείων σε εύλογη αξία) ανέρχεται σε 2,1 εκ ευρώ έναντι 20,2 εκ ευρώ του συνολικού λειτουργικού EBITDA της Νηρεύς. Με βάση τα οικονοµικά στοιχεία του 2018, η εύλογη αξία των βιολογικών αποθεµάτων των υπό πώληση ιχθυοτροφείων και του ιχθυογεννητικού σταθµού "Κανατάδικα" ανέρχεται σε 25,2 εκ ευρώ έναντι 176,3 εκ ευρώ στο σύνολο της εύλογης αξίας των βιολογικών αποθεµάτων της εταιρείας.

Αντίστοιχα, η Σελόντα πουλά επτά φάρμες, δύο εκκολαπτήρια και δύο συσκευαστήρια. Αναλυτικά, οι φάρμες σε Άγιος Σεραφείμ (νομός Φθιώτιδος - 2 τοποθεσίες), Τάπιες (νομός Φθιώτιδος), Ακρωτήρι Δενδρούλια (Λάρυμνα, νομός Φθιώτιδος), Λαγονήσι (Λάρυμνα, νομός Φθιώτιδος), Δροσί (Ρόδος), Νήσος Μάκρη (Ρόδος), εκκολαπτήρια σε Λάρυμνα (νομός Φθιώτιδος), Τάπιες (νομός Φθιώτιδος) και συσκευαστήρια σε Άγιος Σεραφείμ (νομός Φθιώτιδος), Νίμος (Ρόδος). Στην Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς έχει συμφωνηθεί η πώληση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας της Σελόντα στις τοποθεσίες Ακρωτήρι Τράχηλος, Όρμος Σπηλιά και Όρμος Χρυσαϊτη στον Κορινθιακό κόλπο, ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.000 τόνων ετησίως περίπου.

Με βάση τη συμφωνία, η Σελόντα παραχωρεί το 21% περίπου της παραγωγής και των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η αδειοδοτημένη παραγωγική δυναμικότητα στα υπό πώληση ιχθυοτροφεία ανέρχεται σε 7.758 τόνους, ενώ η εκτιμώμενη παραγωγική δυναμικότητα βάση των στοιχείων του 2019 ανέρχεται σε περίπου 6.295 τόνους, έναντι 29.800 τόνων στο σύνολο των ιχθυοτροφείων της Σελόντα. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2018, ο κύκλος εργασιών των υπό πώληση ιχθυοτροφείων ανέρχεται σε 34,6 εκ ευρώ, έναντι συνολικών πωλήσεων ύψους 161 εκατ. ευρώ της εταιρείας.

Περαιτέρω σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμφωνήθηκε η πώληση τροφών προς την πλευρά του αγοραστή για περίοδο δύο ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων γεννητόρων για περίοδο έξι μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Νίκος Χρύσικόπουλος

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text