Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο συγχώνευσης Ελλάκτωρα με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; – Καταλύτης η Reggeborgh Invest

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο συγχώνευσης Ελλάκτωρα με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; – Καταλύτης η Reggeborgh Invest

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο συγχώνευσης Ελλάκτωρα με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; – Καταλύτης η Reggeborgh Invest

Προφανώς καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η Reggeborgh Invest, πόσα κεφάλαια θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα εν μέσω κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη και εάν τελικώς ενδιαφέρεται για ένα deal μεταξύ Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο συγχώνευσης μεταξύ του Ελλάκτωρα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Το σενάριο αυτό αναφέρεται στην χρηματιστηριακή αγορά μετά το θρίλερ για το ποιος τελικώς αγόρασε το 4% του Ελλάκτωρα.

Το bankingnews είχε αναλύσει διεξοδικά όλες τις πληροφορίες για το ποιος τελικώς πήρε το 4% αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι έχει εμφανιστεί ένας ενδιάμεσος επενδυτής χωρίς να είναι σαφές αν εκπροσωπεί τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh Invest.

Ενώ ο πωλητής ήταν η Amber Capital για τον αγοραστή υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι ήταν ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest ή το αμερικανικό fund DFA Capital

Το βασικό σενάριο θέλει την Reggeborgh Invest που ελέγχει το 27% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα.

Το δεύτερο σενάριο θέλει ένα fund από τις ΗΠΑ το DFA Capital να έχει αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα….ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό σενάριο.

Καθίσταται κατανοητό ότι η εμπλοκή ή μη του ολλανδικού επιχειρηματικού και κατασκευαστικού ομίλου Reggeborgh Invest είναι καθοριστικής σημασίας.

Γιατί;

Ας αναλύσουμε το όλο θέμα αντίστροφα.

Εάν το 4% του Ελλάκτωρα το αγόρασε το DFA Capital θα πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση ενός fund που διέβλεψε προοπτικές στον Ελλάκτωρα.

Εάν είναι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest τότε αλλάζουν τα δεδομένα ριζικά.

Η Reggeborgh Invest είναι βασικός μέτοχος με 27% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ αγοράζει και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εάν λοιπόν αγόρασε και το 4% του Ελλάκτωρα τότε εγείρεται θέμα με ποια στρατηγική και με ποιο στόχο προέβη σε αυτή την κίνηση.

Εάν παραμείνει στο 4% ίσως να πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση αλλά εάν συνεχίζει να αγοράζει μετοχές τότε θα πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε συγχώνευση του Ελλάκτωρα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Να σημειωθεί ότι το σχήμα Τέρνα Ενεργειακή με ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ΓΕΚ με Άκτωρα δημιουργούν δύο πολύ ισχυρούς πόλους στις κατασκευές και στην Ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι στις κατασκευές το μεγάλο στοίχημα, η μεγαλύτερη πρόκληση και ο βέλτιστος στόχος είναι οι παραχωρήσεις, ο τομέας όπου θα προσφέρει ξανά ζωή στις αιμορραγούσες κατασκευαστικές εταιρίες.

Για να τεθεί θέμα συγχώνευσης του Ελλάκτωρα και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει η Reggeborgh Invest να αποκτήσει σε βάθος χρόνου το 20% με 25% του Ελλάκτωρα.

Όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι η Reggeborgh Invest έχει ήδη αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα.

Ορισμένοι επικαλούνται και μια άλλη διάσταση ότι μέσω της συγχώνευσης το ποσοστό των Ολλανδών θα μειωθεί οπότε Περιστέρης και αδελφοί Καλλιτσάντση θα ελέγχουν πλήρως το νέο όμιλο.

Ενώ από μια άποψη αυτή η προσέγγιση είναι σωστή, είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι η Reggeborgh Invest ήρθε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γιατί θέλει να περιορίσει τον Γιώργο Περιστέρη βασικό μέτοχο και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι Ολλανδοί βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο την βέλτιστη συνεργασία και σίγουρα σχεδιάζουν το μέλλον αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον Γιώργο Περιστέρη.

Ορισμένοι άλλοι αναφέρουν ότι ένα deal μεταξύ Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δώσει ισχυρή ώθηση στους βασικούς μετόχους του Ελλάκτωρα ώστε να σημειώσουν πιο επιθετική πρόοδο στην προσπάθεια ανάκαμψης τα ομίλου Ελλάκτωρα.

Η αυτόνομη διαδικασία ανάκαμψης εξελίσσεται αλλά τα προβλήματα θέλουν χρόνο για να επιλυθούν.

Να σημειωθεί δε… ότι στις κατασκευές οι παραχωρήσεις έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους και βεβαίως η ενέργεια και ειδικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή ηγείται με σημαντικά μερίδια αγοράς.

Επιχειρηματικό νόημα συγχώνευση Ελλάκτωρα με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τις θυγατρικές π.χ. Τέρνα Ενεργειακή με ΕΛΤΕΧ Άνεμος κ.α. υφίσταται αλλά αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις έχουν υπάρξει μεταξύ των δύο εταιριών.

Προφανώς καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η Reggeborgh Invest, πόσα κεφάλαια θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα εν μέσω κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη και εάν τελικώς ενδιαφέρεται για ένα deal μεταξύ Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε αυτή την φάση πάντως όλα αυτά αποτελούν σενάρια και όχι γεγονότα.

Πηγή: www.bankingnews.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text