Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ανάσα πήρε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μόλις έγινε γνωστή η πορεία των εσόδων του Ιουλίου, τα οποία ξεπέρασαν περίπου τα 5,5 δισ. ευρώ και ήταν υψηλότερα κατά πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τον στόχο του μηνός ή κατά 4%.Η καλή πορεία των εσόδων του Ιουλίου, εφόσον συνεχιστεί, αναπτερώνει τις ελπίδες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία φαινόταν να απομακρύνεται μετά την υστέρηση που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενόψει και της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. (εδώ)

 

Σειρά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου υλοποιούν οι εταιρίες ΑΕΕΑΠ, που ετοιμαζονται να εκμεταλλευτούν τις καλές αποδόσεις των ξένων. Ήδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις καταβάλλοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αγορές ακινήτων. Από τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, αλλά για κάποιες εισηγμένες και αρκετά νωρίτερα, έδειχναν αρκετές εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία ότι ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις καλές αποδόσεις και τις καλές τιμές πώλησης. (εδώ)

 

Η διάθεση των επενδυτών υποχώρησε τον Αύγουστο στην Γερμανία σε πιο απαισιόξα επίπεδα από -24,5 τον Ιούλιο σε -44,1, ενώ οι προσδοκίες έφθαναν το -28,5, αυτό είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2011. Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι την μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς την ύφεση. (έδώ - eng)

 

Η Σιγκαπούρη μείωσε τις προβλέψεις της για ετήσια οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι παγκόσμιες συνθήκες εμφανίστηκαν επιδεινούμενες και τα τελικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν ότι η οικονομία υποχώρησε 3,3%. Η κυβέρνηση μείωσε το εύρος προβλέψεών της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του κράτους σε 0% έως 1% από την προηγούμενη εκτίμησή του για 1,5% έως 2,5%. (εδώ - Eng)

 

Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον δεν προκαλεί την ίδια αίσθηση όπως τις ημέρες πριν από την κρίση του Αυγούστου του 2007. Ωστόσο, εντοπίζεταια τουλάχιστον ένα πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε αυτό το συναίσθημα και αυτό είναι ο εμπορικός πόλεμος, επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon. (εδώ - Eng)

 

Οι περικοπές των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας δημιουργούν μια φούσκα φθηνών χρημάτων.Τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικές αγορές έφθασαν σε ένα σχετικά ανώτατο όριο, το οποίο εμφάνησε προβλήματα στις χρηματιστηριακές αγορές πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, με το πιο γνωστό να είναι κατά τη διάρκεια της “μεγάλης φούσκας” στις αγοράς το 2000 και το 2007. Οι επενδυτές πρέπει να θυμούνται τι συνέβη τότε να προετοιμαστούν για τις πιθανές συνέπειες. (εδώ - Eng)

 

Στα 120 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με τα 77 δισ. δολάρια έναν μήνα πριν. Τόσο τα έσοδα, όσο και οι δαπάνες αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι δαπάνες διογκώθηκαν κατά 23% με ώθηση από τις αυξημένες δαπάνες για άμυνα, κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. (εδώ)

 

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.Το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν της Πέμπτης, όμως οι αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, στη βόρεια Ρωσία, ανακοίνωσαν πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα. (εδώ)

 

Η καμπύλη αποδόσεων των επιτοκίων προειδοποιεί για ύφεση, καθώς η απόδοση του 10ετούς επιτοκίου φαίνεται να πέφτει κάτω από το 2ετές. Η αντιστροφή αυτής της καμπύλης σηματοδοτεί συνήθως μια αξιόπιστη προειδοποίηση για ύφεση. Διάφορα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων έχουν αντιστραφεί, αλλά τα “παραδοσιακά” παρατηρούμενα επιτόκια  διάρκειας 2 και 10 ετών φαίνεται να αντιστρέφονται, με την καμπύλη να βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2007. (εδώ - Eng)

 

Spread μεταξυ των 10ετων και 2ετων αποδόσεων  από το 2007.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text