Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οι αναλυτές επενδύσεων εξελίσσονται σε λομπίστες

Οι αναλυτές επενδύσεων εξελίσσονται σε λομπίστες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αναλυτές επενδύσεων εξελίσσονται σε λομπίστες

Δείξτε λίγη συμπάθεια για τους αναλυτές που ασχολούνται με την πώληση μετοχών. Το αίτημα αυτό δεν εισακούεται εύκολα. Μέχρι πρότινος, οι ειδικευμένοι στην αγορά και πώληση τίτλων (και κυρίως στην αγορά) ζούσαν ωραία ζωή με υψηλές αποδοχές, πολλά ταξίδια και όσο κι αν αποδεικνύονταν πως είχαν κάνει λάθος, σπάνια τιμωρούνταν. Σήμερα τα πράγματα δυσκόλεψαν. Η άνθηση της λεγόμενης ήπιας διαχείρισης κεφαλαίων προξένησε μείωση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση μετοχών, που ήταν και η βασική πηγή κερδών τους. Η σκλήρυνση των ρυθμιστικών κανόνων επέτεινε την όλη κατάσταση. Συν τοις άλλοις, η τελευταία εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας για «τη διατήρηση των χρηματοπιστωτικών μέσων και κεφαλαίων που ανήκουν στους πελάτες, τις υποχρεώσεις παρακολούθησης των προϊόντων και τους κανόνες που ισχύουν για την παροχή ή λήψη αμοιβών, προμηθειών» δυσκόλεψε τους διαχειριστές κεφαλαίων στο να χρησιμοποιούν χρήματα των πελατών τους να πληρώνουν για πολυσέλιδες και επιφανειακές αναλύσεις σχετικά με εισηγμένες εταιρείες. Οι κατ’  ιδίαν συναντήσεις πελατών με επενδυτές έχουν και αυτές καταστεί λιγότερο πολύτιμες. Διότι τα τμήματα συμμόρφωσης των επενδυτικών τραπεζών αποτρέπουν τους αναλυτές να κοινοποιούν το πιο σημαντικό κομμάτι της γνώσης τους, το να πουν στους πελάτες τι ακριβώς σκέφτονται.

Επιπλέον, τώρα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να κεφαλαιοποιήσουν μία από τις βασικές τους ικανότητες, τον πολύ γρήγορο υπολογισμό των στοιχείων της αποτίμησης μιας μετοχής σε κάτι πολύ πιο επικερδές στο πεδίο της επενδυτικής τραπεζικής. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, και ο κόσμος πλέον αλλιώς λειτουργεί. Από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, σχεδόν όλοι κατελήφθησαν εξαπίνης. Οπως συνέβη και με τους άλλους συμμετέχοντες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι ειδήμονες των επιχειρήσεων έμοιαζαν σαν να διαβάζουν απλώς και μόνο τις πινακίδες στους δρόμους, ενώ μπροστά τους είχαν μια χιονοστιβάδα, που έτρεχε με ταχύτητα. Από την άλλη πλευρά, ειδικά οι αναλυτές των τραπεζών έμοιαζαν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Η ενδελεχής γνώση που είχαν στους επιμέρους κλάδους και στις επιχειρήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό άχρηστη, όταν το μόνο που είχε σημασία ήταν θέματα πολιτικής. Κανένα χρηματοπιστωτικό μοντέλο δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πότε μια κυβέρνηση θα διέσωζε τις τράπεζες ή το πώς το πρόγραμμα διάσωσης θα καταρτιζόταν.

Το χτύπημα δεν ήταν προσωρινό. Σήμερα οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών εξαρτώνται λιγότερο από ποτέ από πράγματα που οι αναλυτές γνωρίζουν – ήτοι από τα νέα προϊόντα, τις μεταβολές στο μερίδιο αγοράς και τις αλλαγές στα περιθώρια κερδών. Η κάθε μία μετοχή είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί εγκλωβισμένη σε ευρύτερες κινήσεις, που προκαλούνται στην αγορά από δυνάμεις, τις οποίες οι αναλυτές δεν είναι αναμενόμενο να μπορούν να ελέγξουν. Λόγου χάριν, η νομισματική πολιτική και μετά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από μόνος του έχει επιτείνει το απρόβλεπτο στοιχείο των τιμών των μετοχών. Οι αναλυτές μετοχών σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά, γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει ποιον θα αναστατώσει με την επόμενη κίνησή του ή εάν το τελευταίο επιθετικό σχόλιό του στο Τwitter δεν οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής όντως.

Η Κίνα, επιπλέον, συνιστά μια μεγάλη μεταβλητή, η οποία δεν ανήκει στην περιγραφή της θέσης εργασίας των αναλυτών, ακόμα και χωρίς τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ και τις κατηγορίες για χειραγώγηση του γουάν. Και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού υπάρχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η εποχή των ισχυρών δυνάμεων, που κινούν τις αγορές, δεν θα λήξει σύντομα. Πάντως, το επάγγελμα δεν θα εξαφανισθεί. Οι ευφάνταστοι αναλυτές και αναλύτριες μετοχών βρίσκουν άλλους τρόπους να βοηθήσουν τους ενεργούς επενδυτές να αντιμετωπίσουν τη νέα αβεβαιότητα και να κερδίσουν από αυτήν. Οσοι, τώρα, θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αλλού, μπορούν να γίνουν λομπίστες για επιχειρήσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text