Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Απορρίπτει την πρόταση των τραπεζών ο Μ. Δομαζάκης

Απορρίπτει την πρόταση των τραπεζών ο Μ. Δομαζάκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απορρίπτει την πρόταση των τραπεζών ο Μ. Δομαζάκης

Εγγυήσεις υπό μορφήν ενεχυριασμού άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι των μετοχών του, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να δώσει στις πιστώτριες τράπεζες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms Μάνος Δομαζάκης. Αυτό φέρεται να είπε χθες το πρωί στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη στο γραφείο του δεύτερου, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για την επιστροφή της αλλαντοβιομηχανίας σε κανονική λειτουργία.

Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι δύσκολα οι τράπεζες θα δεχθούν ως εγγύηση άλλο περιουσιακό στοιχείο πλην των μετοχών που κατέχουν οι Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

Ειδικότερα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Μ. Δομαζάκη, με τον πρώτο να καλεί τον δεύτερο να δώσει τις μετοχές του ως ενέχυρο προκειμένου οι τράπεζες να χορηγήσουν φρέσκα κεφάλαια στην εταιρεία, απαραίτητα για την αγορά πρώτων υλών και την επανεκκίνηση της παραγωγικής της δραστηριότητας. Ο κ. Μ. Δομαζάκης αρνήθηκε τον ενεχυριασμό των μετοχών του (κατέχουν αυτός και ο αδελφός του πάνω από το 40% της εταιρείας έκαστος) και αντιπρότεινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», να βάλει ως ενέχυρο άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως είναι για παράδειγμα τα εμπορικά σήματα. Τη συγκεκριμένη πρόταση θα κομίσει στις τράπεζες και μένει να δούμε εάν αυτή θα γίνει δεκτή. Ο κ. Γεωργιάδης, παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου, δεν συναντήθηκε τελικά με τον έτερο μεγαλομέτοχο της Creta Farms, τον κ. Κ. Δομαζάκη, ο οποίος δεν κατέχει θέση στη διοίκηση της εταιρείας.

Τα σήματα, όπως και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Creta Farms, έγιναν περιουσιακό στοιχείο του ομίλου πολύ πρόσφατα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ανήκαν στην κυπριακή εταιρεία Novaplot, συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη. Η μεταβίβασή τους στη μητρική εταιρεία ήταν ένας από τους όρους του μνημονίου κατανόησης (MOU) που υπεγράφη ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη και στις τράπεζες στις 22 Ιουλίου 2019, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Το «φρέσκο» χρήμα που απαιτείται για να επανεκκινήσει η παραγωγή είναι περί τα 8 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι είχαν συναινέσει να χορηγήσουν οι τράπεζες ήδη από την υπογραφή του MOU στις 22 Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, να βάλουν ως ενέχυρο τις μετοχές τους οι αδερφοί Δομαζάκη. Βάσει του MOU οι τράπεζες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή/και factoring εκ των σχετικών συμβάσεων μεταξύ των πιστωτών και της εταιρείας. Το πρόβλημα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί το factoring χρειάζεται η εταιρεία να έχει πωλήσεις και επομένως παραγωγή. Αυτή, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να τις προμηθευτεί, έχει στην ουσία σταματήσει. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος που θα κάνει τον Αύγουστο η Creta Farms θα είναι κάτω από 500.000 ευρώ.

Ενεχυριασμένο ήδη στις τράπεζες είναι το 19% των μετοχών της εταιρείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» κάλεσε τους Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη να παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις στις τράπεζες, ήτοι να βάλουν ως ενέχυρο τις μετοχές τους, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η επιχείρηση.

Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text