Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μπορεί να ανατραπεί το οδυνηρό ξάφνιασμα των αγορών;

Μπορεί να ανατραπεί το οδυνηρό ξάφνιασμα των αγορών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εμπορικός πόλεμος, Brexit, Ιταλία, Αργεντινή, Χονγκ Κονγκ, Ιράν, Κασμίρ, Βόρεια Κορέα, Νότια Σινική Θάλασσα, Τουρκία και Βενεζουέλα.

Αυτά είναι συγκεντρωτικά όλα τα μέτωπα της «ασυνέχειας» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι.

Τα περισσότερα εξελίσσονται σιωπηρά εδώ και μήνες, με παροδικές υφέσεις και εξάρσεις, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε μια αναζωπύρωση που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στους περισσότερους απ’αυτούς τους πυρήνες που σιγοκαίνε εδώ και καιρό την παγκόσμια ανάπτυξη.

Καταρχήν όσον αφορά το μείζον θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, μπορεί προς το παρόν να έχουμε μια άνω τελεία, λόγω της χτεσινής απόφασης των ΗΠΑ να αφαιρεθούν από την λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, σειρά κινεζικών προϊόντων που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και άλλους κλάδους, όμως ουδείς ξέρει που θα καταλήξουν εν τέλει οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που θα ξεκινήσουν πάλι σε δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, μπορεί ανακοινώθηκε επιπλέον ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο κύμα των δασμών που θεσμοθετήθηκε το 2018 εφαρμόζεται κανονικότατα και έχει ήδη βάλει το λιθαράκι της στην επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ, στην πτώση της μεταποίησης, της βιομηχανικής παραγωγής, των επιχειρηματικών επενδύσεων και των νέων παραγγελιών, της κατασκευαστικής δραστηριότητας και του όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται.

Πέραν όμως του εμπορικού πολέμου, τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν και άλλοι πονοκέφαλοι στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και δεν αναφερόμαστε μόνο για στις αυξημένες πλέον πιθανότητες για ένα μη συντεταγμένο Brexit.

Καταρχήν χτύπησε ξανά ο ιταλικός πονοκέφαλος.

Τη στιγμή που η γερουσία αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία γεννά φόβους για την μελλοντική πολιτική της Ρώμης έναντι των Βρυξελλών.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη επικράτηση της Λέγκα του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, στο πλαίσιο βέβαια μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

Άλλος ένας πονοκέφαλος, η κρίση στο Χονγκ Κονγκ, η οποία συνεχίζεται παρά την προσπάθεια επαναφοράς της χώρας  στην κανονικότητα.

Το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές συγκεντρώνουν αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στα σύνορα της ηπειρωτικής Κίνας με την ημιαυτόνομη πόλη - κράτος του Χονγκ Κονγκ, οδήγησε τον δείκτη Hang Seng στο εξαιρετικά κομβικό σημείο των 25742 μονάδων, η διάσπαση του οποίου θα σημάνει συναγερμό για όλες τις ασιατικές αγορές.

Τρίτος πονοκέφαλος, η Αργεντινή.

Η χειρότερη της αναμενόμενης επίδοσης του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής, άγχωσε τους επενδυτές οι οποίοι ξεφορτώνονται μαζικά τόσο το νόμισμα, όσο και τις μετοχές και τα ομόλογα.

Προφανώς οι αγορές προεξοφλούν ότι ο Μάκρι δεν θα επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσηςΑλμπέρτο Φερνάντεζ να έχει αυξημένες πιθανότητες εκλογής μιας και κυριάρχησε στις προκαταρκτικές εκλογές με διαφορά της τάξης του 15,5%.

Μια νίκη όμως του Φερναντεζ θα έθετε σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μάκρι προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι πως ο Φερναντεζ θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας και τις συμφωνίες που έχουν γίνει με το ΔΝΤ.

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών, ο Αργεντινός πρόεδρος Μάκρι δήλωσε χτες ότι η συμμαχία του θα αναστρέψει το κακό αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών, αλλά όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές σε αυτή τη φάση προεξοφλούν μια νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η ισοτιμία μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 100 πέσο ανά δολάριο τους επόμενους 12 μήνες.

Πώς συμπεριφέρθηκαν τα επενδυτικά καταφύγια

Με τόση αβεβαιότητα διεθνώς, το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο στην Ευρώπη, το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο, είδε αυτή την εβδομάδα τις αποδόσεις του να υποχωρούν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Μεγάλη ζήτηση όμως εμφάνισαν και τα υπόλοιπα κλασσικά επενδυτικά καταφύγια.

Οι αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων συνέκλιναν προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Η τιμή του χρυσού έφτασε έως και τα 1534 δολάρια/ουγγιά, «ανοίγοντας» το διάγραμμα για τα επόμενα επίπεδα των τιμών του 2013- πέριξ των 1608 δολαρίων με μια πρώτη δυνατή αντίσταση στα 1558- και το γιεν, καθώς και το ελβετικό φράγκο, πρωταγωνίστησαν στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως αναφέραμε και στο φύλλο της Παρασκευής 9 Αυγούστου στον Φιλελεύθερο, το ζεύγος EUR/ CHF κατέληξε όντως στο 1,0840 μετά την απώλεια της στήριξης του 1,0948, η οποία τώρα αποτελεί την πρώτη αντίσταση σε απόπειρα ανοδικής ρεβάνς του ευρώ.

Αν συνεχιστούν πάντως οι κακές ειδήσεις από τα μέτωπα ασυνέχειας και χαθεί και η στήριξη του 1,0840, τότε η επόμενη είναι στο 1,0660.

Αντίστοιχα το ζεύγος USD/JPY μπορεί να συνεχίζει να κρατάει επαφή με το 106,60, οι διατρήσεις όμως αυτής της ζώνης το φέρνουν όλο και πιο προς τη σημαντική ζώνη στήριξης του 104,08, τυχόν διάσπαση της οποίας θα προσφέρει 3-4 extra φιγούρες ενίσχυσης του γιεν.

Όσον αφορά το ζεύγος EUR/JPY, από τη στιγμή που έσπασε την γραμμή τάσης στο 120,67, έχει ανοίξει τον δρόμο για το 115,06, με την εικόνα ν’αναιρείται φυσικά αν επανακτηθεί η γραμμή τάσης.

Τι γίνεται με την Ελλάδα;

Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει έντονη αισιοδοξία λόγω της αλλαγής της κυβερνητικής σκυτάλης, αισιοδοξία που έχει ήδη φανεί στον πρόδρομο δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, όμως η διεθνής κρίση του 2008 απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στην αλλαγή του διεθνούς περιβάλλοντος.

Παρότι έχει βάλει πλέον τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη και έχει ένα προφίλ εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους αρκετά ευνοϊκό, ας μην ξεχνάμε ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών- τουρισμός- είναι πάνω από το 33% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει πως αν το βεβαρημένο διεθνές κλίμα μετατρέψει την οικονομική επιβράδυνση σε ύφεση και πλήξει εν κατακλείδι την κατανάλωση, τότε εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μια μείωση των εξαγωγών και για τη χώρα μας.

Ακόμα και μια μικρή μείωση όμως- έστω της τάξης 2%-3%- θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λόγο ΑΕΠ/Χρέος, αλλά και για τη δυνατότητα επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επιπλέον το καλό διεθνές κλίμα συνεπικούρησε στην πρόσφατη αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και το χρειαζόμαστε σίγουρα έναντι να μπορούμε να βγαίνουμε εφεξής στις αγορές μ’ ένα μη απαγορευτικό επιτόκιο, αλλά και για να μπορέσουμε να «καθαρίσουμε» τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσω των τιτλοποιήσεων.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η πώληση αυτών των πακέτων συνεπάγεται όπως και κάθε πετυχημένη πώληση ένα πράγμα: Ακμαία επενδυτική ψυχολογία και διάθεση για ρίσκο.

Μέσα από αυτήν την οπτική γωνία γίνεται κατανοητό ότι τα ελληνικά assets δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη διεθνή συγκυρία, κάτι που άλλωστε αποτύπωσε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τη στιγμή που άλλαξε το διεθνές momentum προς το χειρότερο, μέσα σε 8 συνεδριάσεις κατέγραψε απώλειες 10,3% και βρέθηκε κατευθείαν στην αντίσταση του μέσου κινητού όρου των 90 ημερών.

Διατηρεί λοιπόν το turnaround story η χώρα μας, όμως χρειάζεται μια σχετική νηνεμία στις διεθνείς αγορές, έναντι να μπορέσει να το φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Γι’αυτό και η παρακολούθηση της διεθνούς ειδησιογραφίας επιβάλλεται και για όσους επενδύουν σε ελληνικά assets.

Μαίρη Βενέτη

Πηγή:www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text