Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ενισχυμένος κατά 3,4% ήταν το τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, αύξηση η οποία οφείλεται στις θετικές επιδόσεις κυρίως των τροφίμων. Μικρότερη ήταν η αύξηση του όγκου πωλήσεων, 2,9%, στο εξεταζόμενο διάστημα, στοιχείο που δείχνει ότι η πραγματική κατανάλωση αφενός δεν έχει αυξηθεί αισθητά, αφετέρου ότι έχει ξεκινήσει ο περιορισμός των προσφορών από την πλευρά των σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. (εδώ)

Την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για ταχύτερες μεταβιβάσεις των ακινήτων, επισημαίνουν τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και διαχειριστές ακινήτων, καθώς η μείωση των "κόκκινων" δανείων εισέρχεται σε νέα φάση από τον Σεπτέμβριο.Το γεγονός ότι οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις θα ενταθούν, καθώς μέσω αυτών θα επιτευχθεί κατά το ήμισυ ο στόχος της μείωσης των NPLs κατά 53 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, θα "ρίξει" στην αγορά χιλιάδες ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν σε σύντομο χρόνο. (εδώ)

Αν και ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι Έλληνες καταναλωτές στο εσωτερικό επιβραδύνεται σταδιακά, σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά που καταγράφηκαν την τριετία 2016-2018, η χρήση του για μικρο συναλλαγές διευρύνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η μέση αξία της συναλλαγής με χρεωστική κάρτα υποχώρησε το β΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατά 11,1% και διαμορφώθηκε κάτω από τα 30 ευρώ και συγκεκριμένα στα 29,06 ευρώ ανά συναλλαγή. (εδώ)

Κατά 77,57% καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Unibios με καταβολή μετρητών και συμψηφισμό απαιτήσεων προκαταβολών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Συνολικά, καταβλήθηκε ποσό 2.909.274,30 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 9.697.581 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ενώ 2.804.271 μετοχές έμειναν αδιάθετες. (εδώ)

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε χθες ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, αν και, όπως προσέθεσε, στόχος του Βερολίνου είναι να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οι δημόσιες επενδύσεις. Και αυτές οι δηλώσεις συμπίπτουν με έρευνα του έγκριτου ερευνητικού ινστιτούτου ZEW,  όπου φάνηκε ότι το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών έχει επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν, εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit και των συνεπειών του εμπορικού πολέμου. (εδώ)

 

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει ενοχοποιηθεί για τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών και για πολλά δεινά του κλάδου τους.Ειδικότερα στην Ευρωζώνη έχει εντονότατα προβληματίσει τις τράπεζες που καταβάλλουν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων για να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στα ταμεία της ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, όμως, διστάζουν να επιβάλουν πραγματικά αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες τους.  Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία τείνουν, όμως, να παγιώσουν τα επιτόκια σε αρνητικό πρόσημο, εξωθώντας τες να επανεξετάσουν τη στάση τους και να επιβάλουν χρεώσεις στους καταθέτες. (εδώ)

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 υποχώρησε η ανεργία στην Γαλλία το β’ τρίμηνο του 2019 προσφέροντας μια ανάσα ανακούφισης στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, η δημοφιλία του οποίου υποχωρεί λόγω της επιβραδυνόμενης οικονομίας της χώρας αλλά και εν μέσω πλήθους αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.H ανεργία στην Γερμανία, υποχώρησε στο 8,5% το β’ τρίμηνο του 2019 από 8,7% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE.(εδώ)

 

Η μεγαλύτερη οικονομία  της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς το ξένο εμπόριο επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το β’ τρίμηνο. (εδώ)

 

Κατά 2,1% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο έναντι πληθωρισμού 2% τον Ιούνιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των καταναλωτών που τον τοποθετούσαν στο 1,9%.Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε επίσης πάνω από τις εκτιμήσεις, αγγίζοντας το 1,9%. (εδώ)


Τον Ιούνιο του 2019, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% στην Ευρωζώνη και κατά 1,5% στην ΕΕ28. Τον Μάιο του 2019 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ28.Τον Ιούνιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ28. (εδώ - Eng)

 

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28 κατά το β’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ28. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28 κατά το β’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2019, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28. (εδώ - Eng)

 

 

Δεν υπήρχαν παραχωρήσεις από την Κίνα για την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν τα τιμολόγια σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Wilbur Ross την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πού βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Πρόσθεσε επίσης, ότι ενώ υπήρξαν περαιτέρω τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για έναν άλλο γύρο συζητήσεων.(εδώ - eng)

 

Άνοδο 4,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η άνοδος του Ιουλίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που την τοποθετούσαν στο 5,9% βάσει έρευνας της The Wall Street Journal. (εδώ)

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Τρίτη ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), τον οποίο επικρίνει έντονα διότι επιφυλάσσει, κατ’ αυτόν, ευνοϊκή μεταχείριση στην Κίνα εις βάρος των ΗΠΑ.Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΠΟΕ, διεθνή οργανισμό τον οποίο έχει περιγράψει επανειλημμένα, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, με τον χαρακτηρισμό "απαρχαιωμένος". (εδώ)

 

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 1,8%, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως εμφανίζουν σταθεροποίηση μετά από μια περίοδο αδυναμίας.(εδώ)

 

Από τη δεκαετία του 1990, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ρητά ότι το ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον του έθνους.Αλλά η χαοτική ρητορική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ κλονίζει αυτές τις πεποιθήσεις. Ένα ισχυρό δολάριο είναι "ένα όμορφο πράγμα κατά έναν τρόπο, αλλά καθιστά δυσκολότερο τον ανταγωνισμό", δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στις 26 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων για την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. (εδώ)

 

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του την Τρίτη, κάλεσε τις ΗΠΑ να μείνουν έξω από τις εσωτερικές της υποθέσεις. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τα σχόλια των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έδωσαν «νέες και ισχυρές αποδείξεις στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ». (εδώ)

 

Πέντε μεγάλες οικονομίες κινδυνεύουν από ύφεση.Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο όπως και η οικονομία της Γερμανίας, ενώ η ανάπτυξη στην Ιταλία παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο. Το Μεξικό απέφυγε μόνο μια ύφεση, συνήθως ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης αλλά η οικονομία του αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος.Τα στοιχεία δείχνουν ότι και η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερα κράτη αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι για τη χρηματοδότηση και το εμπόριο, υποφέρουν επίσης. (εδώ - Eng)

 

H Google, το Facebook και η Amazon είναι είναι μεταξύ των εταιρειών που θα καταθέσουν τη Δευτέρα σε ακρόαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της γαλλικής κυβέρνησης. Τον Ιούλιο, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε εισφορά 3% που θα ισχύει για τα έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες που αποκτήθηκαν στη Γαλλία από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Το Γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει τον φόρο αυτό παράλογο. (εδώ - Eng)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text