Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις του 2020

Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις του 2020

Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά θα εφαρμοστούν από το 2020 και ποια σε βάθος τετραετίας και ως εκ τούτου δεν έχει καταλήξει σχετικά με το πλήρες περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σίγουρα όμως θεωρούνται τα μέτρα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας,  που αφορούν στη μείωση των συντελεστών επιχειρήσεων, καθώς και όσα δεν επιφέρουν μεγάλος κόστος στον προυπολογισμό όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα στο νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής όπως για παράδειγμα η μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά και η αύξηση του ποσοστού για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει να δημιουργήσει ένα σταθερό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 6.500 ευρώ το οποίο θα μπορεί να φθάσει στα 8.636 ευρώ με πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2020. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των τεκμηρίων κατά 50% το 2020 και πλήρη κατάργησή τους το 2021.

Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο.  Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπισθούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, η εφορία μπορεί να διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιπτώσεις φοροαποφυγής και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο:

1. Η νέα φορολογική κλίμακα αποτελεί τον μεγαλύτερο γρίφο για την κυβέρνηση, καθώς η διατήρηση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες εσόδων. Με τις αλλαγές που εξετάζονται ο μειωμένος από το 22% στο 9% κατώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ισχύσει για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Για όσους έχουν παιδιά, το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Με βάση τις αλλαγές, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ο οποίος σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 300 ευρώ, με τη μείωση του συντελεστή στο 9% θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 122,76 ευρώ. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος κερδίζει 177,24 ευρώ. Επίσης, μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ και την προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα. Σήμερα πληρώνει φόρο για το εισόδημά του 250 ευρώ, ο οποίος με τις αλλαγές περιορίζεται στα 32,76 ευρώ.

2. Εξορθολογιός της κλίμακας με την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η μέτρηση του κόστους των παρεμβάσεων, καθώς το πακέτο των μέτρων είναι περιορισμένο για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που απασχολεί το νέο οικονομικό επιτελείο είναι ο δεύτερος φορολογικός συντελεστής, ο οποίος ανέρχεται στο 35%. Ο εξορθολογισμός της κλίμακας σχεδιάζεται για το 2022.

3. Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Εφαρμογή από 2020.

4. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. Και αυτό το μέτρο θα εφαρμοσθεί από το 2020.

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: www.liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text