Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το θετικό αποτύπωμα για την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία ενισχύονται, καταγράφεται στην εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιούλιο του  2019 που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση στόχου κατά 534 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα 7μήνου (στα 20,98 δισ. ευρώ από 20,65 δισ. ευρώ που προβλεπόταν). το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει τον στόχο 7μήνου κατά 2,582 δισ. ευρώ, αλλά με την επίδραση της υπερσυγκράτησης δαπανών και τη συνδρομή άλλων πηγών εσόδων.(εδώ)

Η Wall Street Journal σε χθεσινό δημοσίευμά της, κάνοντας λόγο για την πολύ καλή πορεία του Χρηματιστηρίου το προηγούμενο διάστημα, υπογράμμιζε την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας. Σημείωνε πως ο δείκτης του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 35% από το τέλος του 2018, με την προσδοκία –αρχικά– της νίκης Μητσοτάκη και την επιβεβαίωσή της στη συνέχεια. «Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς την καλύτερη επίδοση εδώ και δύο δεκαετίες», ήταν ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας.(εδώ) Βεβαίως, κατά τα φαινόμενα, η εφημερίδα δε λαμβάνει υπ’ όψη της τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί κατά το μήνα Αύγουστο.

Στο παιχνίδι κατά της φοροδιαφυγής βάζει και φέτος τους τουρίστες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντατικοποιώντας τους ελέγχους της προς όσους δεν κόβουν απόδειξη. Ετσι, συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η καμπάνια της ΑΑΔΕ με τίτλο «Apodixi Please», δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ενημερωθούν για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» και για την υποχρέωση των επιχειρηματιών να δίνουν τα νόμιμα παραστατικά.(εδώ)

Το ερώτημα εάν η διεθνής αβεβαιότητα και το περιβάλλον των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων αποτελεί ουσιώδη λόγο για μια νέα στροφή στο χρυσό απασχολεί εδώ και μερικούς μήνες τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο ερώτημα όμως “προσγειώνεται” πλέον και στην Ελλάδα καθώς το επενδυτικό κοινό βλέπει τα σύννεφα στη διεθνή οικονομία να “σκουραίνουν”, τις αποδόσεις των παραδοσιακών προιόντων να παραμένεουν σε χαμηλά επίπεδα και το χρηματιστήριο να δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι. Τι θά κάνουν οι Έλληνες, αλλά σύντομα και η Ελλάδα, που από τον Σεπτέμβριο θα ελέγχει πλήρως τα εθνικά αποθέματα 113 τόνων χρυσού; (εδώ)

Τον Ιούνιο πρώτη εκτίμηση των εξαγώγιμων αγαθών της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθε σε 189,9 δισ. ευρώ, ήτοι μείωση 4,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 (199,3 δισ. ευρώ). Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε € 169,3 δισ., Σημειώνοντας πτώση 4,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 (€ 176,6 δισ.)

Αντίστοιχα για την ΕΕ28 οι εξαγωγές αγαθών ήταν 164,5 δισ. ευρώ. Σημειώνοντας πτώση 4,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 (€ 172,1 δισ.). Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε € 158,3 δισ., μειωμένες κατά 4,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 (€ 165,2 δισ.). (εδώ - Eng)

 

Αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν φανερά να θυσιαστεί ακόμη και η ιερή αγελάδα των μηδενικών ελλειμμάτων. "Το κράτος πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να προωθήσει, για παράδειγμα, έργα στον ενεργειακό τομέα, στην ψηφιοποίηση ή στην αγορά κατοικίας", επισημαίνει ο Κλάους Μίχελσεν από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. (εδώ)

 

“Οι αγορές θα πρέπει να δώσουν λιγότερο βάρος στην αντιστροφη της καμπύλης αποδόσεων. Ιστορικά η αντιστροφή της καμπύλης, υπήρξε ένα πολύ καλό σημάδι ύφεσης και νομίζω πως οι αγορές δίνουν αρκετή προσοχή σε αυτό το σημάδι, θα ήθελα όμως να επισημάνω πως σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να μην είναι ένα σημάδι ύφεσης”, δήλωσε η πρώην Πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen. (εδώ - Eng)

 

Τον Ιούλιο η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2%, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν ενίσχυσή της κατά 0,2%. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, η βιομηχανική παραγωγή τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζεται αυξημένη μόλις κατά 0,5%. (εδώ)

 

H παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 2,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που ανέμεναν αύξηση κατά 1,7%, μετά την αύξηση κατά 3,5% που σημειώθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο, ρυθμός χαμηλότερος από τη μέση αύξηση της παραγωγικότητας που παρουσίαζαν οι ΗΠΑ από το 1947 έως το 2018 και μικρότερο από τον μέσο ρυθμό 2,7% στο διάστημα 2000-2007. (εδώ)

 

Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 0,7%. Η άνοδος υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.Η άνοδος είναι ακόμη υψηλότερα, στο 0,9%, αν εξαιρεθούν η εμπορία αυτοκινήτων και τα καύσιμα, τομείς που μερικές φορές στρεβλώνουν την ευρύτερη τάση. (εδώ)

 

Οταν παραπαίει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, φαίνεται πως συμβαίνει πάντοτε τον Αύγουστο. Ισως οφείλεται στο γεγονός πως πολλοί χρηματιστές βρίσκονται σε άδεια και υπάρχει λιγότερη ρευστότητα στις αγορές και μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Ισως να πρόκειται περί σύμπτωσης. Πάντως, ορισμένα από τα πιο ταραγμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές τη σύγχρονη εποχή σημειώθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού, περιλαμβανομένων των ετών 1989, 1998, 2007, 2011 και 2015. Το ίδιο συμβαίνει και το 2019, καθώς ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει μεγάλη υποχώρηση των αγορών. (εδώ)

 

H Boeing κινδυνεύει να χάσει το στέμμα της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων παγκοσμίως, καθώς τα αεροσκάφη που έχει παραδώσει σε πελάτες τους πρώτους επτά μήνες του 2019 μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση. Τον Ιούλιο η Boeing δεν παρέδωσε ούτε ένα αεροσκάφος 737 ΜΑΧ, όπως και τους προηγούμενους τρεις μήνες. Το 737 ΜΑΧ είναι το αεροσκάφος της Boeing με τις υψηλότερες πωλήσεις, ωστόσο ο στόλος τους παραμένει καθηλωμένος εξαιτίας των δύο θανατηφόρων δυστυχημάτων με το συγκεκριμένο αεροσκάφος τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019. (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text