Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ομολογιακές εκδόσεις προετοιμάζουν οι τράπεζες

Ομολογιακές εκδόσεις προετοιμάζουν οι τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομολογιακές εκδόσεις προετοιμάζουν οι τράπεζες

Στον αστερισμό των ομολογιακών εκδόσεων της κατηγορίας Tier II  έχουν μπει για τα καλά οι ελληνικές τράπεζες, ενόψει του καθορισμού από τον SSM στα τέλη του χρόνου των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την επόμενη χρονιά.

Στις κεφαλαιακές υποχρεώσεις θα προστεθεί ο εμπλουτισμός των ιδίων κεφαλαίων με ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ενώ την ίδια περίοδο η ευρωπαϊκή αρχή για τις τράπεζες (EBA) αναμένεται να οριστικοποιήσει τη μεθοδολογία για τα stress test του 2020, τα οποία θα βασιστούν στα αποτελέσματα του 2019 με στόχο την ανακοίνωσή τους τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Αν και με βάση τα σημερινά δεδομένα τα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι επαρκή για να απορροφήσουν ακόμα και τους κραδασμούς από τις μαζικές πωλήσεις ή τις τιτλοποιήσεις δανείων, η ανάγκη προσφυγής στις αγορές για την έκδοση ομολόγων είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο της υποχρέωσης για εμπλουτισμό των ιδίων κεφαλαίων τους, που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές. Σήμερα τα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποτελούνται κυρίως από κοινές μετοχές, με εξαίρεση τις δύο ομολογιακές εκδόσεις των 400 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσαν μέσα στο καλοκαίρι η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, ενώ η Eurobank έχει προχωρήσει από το 2017 στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 950 εκατ. ευρώ σε ομολογίες Tier II.

Αν και η υποχρέωση εμπλουτισμού των ιδίων κεφαλαίων εκτείνεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τράπεζες έχουν ήδη βάλει στα επιχειρησιακά τους πλάνα την προσφυγή στις αγορές για την έκδοση ομολόγων Tier II και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Axia Research, ο στόχος για την Alpha Bank τίθεται στα 930 εκατ. ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 626 εκατ. ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται η πρόσφατη έκδοση της τράπεζας) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 984 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά στον βαθμό που η προσφυγή στις αγορές υπονομεύεται από το κακό κλίμα που διαμορφώνεται συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η κερδοφορία του οποίου εμφανίζεται ασθενική λόγω και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Axia, οι ελληνικές τράπεζες είναι πάνω από τα απαιτούμενα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας και το διαθέσιμο μαξιλάρι κυμαίνεται από 600 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 700 εκατ. ευρώ για την Εθνική, στο 1 δισ. ευρώ για τη Eurobank και στο 1,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.

Οι δρομολογούμενες εκδόσεις ομολογιών προσδιορίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου και βασική παράμετρος που θα καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι το κόστος χρήματος για την πρόσβαση στις αγορές που παραμένει υψηλό. Σύμφωνα με στοιχεία της Axia, ο μέσος όρος για τις ισπανικές ή τις πορτογαλικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 5,3%, αλλά είναι σαφές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να προσεγγίσει αυτό το επίπεδο και θα «συμβιβαστεί» σε ακριβότερες εκδόσεις.

Να σημειωθεί ότι η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς τιμολογήθηκε στο 9,75% και της Εθνικής Τράπεζας στο 8,25% και ο «πήχυς» για τις επόμενες κινήσεις τίθεται πλέον κάτω από το 8%, έτσι ώστε να περιοριστεί η επίπτωση στα έξοδα από τόκους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text