Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τι απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

Τι απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο χείλος μιας οικονομικής ύφεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγούνται τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον σε μια εκτενή και εύληπτη ανάλυση ο Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του GPF (Geopolitical Future), μιας διαδικτυακής πύλης που αναλύει και προβλέπει παγκόσμια γεγονότα. Ο Φρίντμαν υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του Stratfor, μια άλλης πλατφόρμας γεωπολιτικής ανάλυσης με έδρα το Οστιν του Τέξας. Οπως περιγράφει ο Φρίντμαν, πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό και να βυθίσει στην αβεβαιότητα, τόσο τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία, τις οποίες αφορούν οι ανησυχίες, όσο όμως και μια σειρά από χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από αυτές.

Παρατηρώντας κανείς τον δείκτη ανεργίας στην Αμερική, θα μπορούσε να υποστηρίξει πως μια χώρα με ανεργία μόλις 3,7% δεν βρίσκεται σε διαδικασία ύφεσης. Ωστόσο, η ανάλυση των οικονομολόγων αναφέρει πως σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών πολιτών δεν απασχολείται, καθώς πλάι σε εκείνους που αδυνατούν λόγω κάποιας ασθένειας να εργαστούν, πρέπει να υπολογιστεί και ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν πάψει να αναζητούν εργασία και όμως δεν υπολογίζονται στον δείκτη ανεργίας.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ αντιπροσώπευε μόλις το 63%. Για να αναπτυχθεί όμως μια χώρα, θα πρέπει να έχει νέο, καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμίκο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις χρόνιες αδυναμίες της χώρας που ταλανίζουν την οικονομία εδώ και δεκαετίες καθιστούν πολύ πιθανό ένα καθοδικό σπιράλ.

Διαβάστε για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που απειλούνται με ύφεση στο iefimerida.gr

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text