Αρχική | Οικονομία | Κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών στο 6μηνο

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών στο 6μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κοντά στο 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών στο 6μηνο

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σημαντική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη στο σύνολο του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, για ένα ακόμη τρίμηνο εμφάνισαν οι πωλήσεις μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK.

Με βάση τα στοιχεία της  GFK η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στο σύνολό της προσέγγισε το 1 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, "πιάνοντας" στο εξάμηνο τα 980 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πωλήσεις 1,5% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τις πωλήσεις σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου να έχουν "τρέξει" με υψηλότερο ρυθμό +2,4% αγγίζοντας τα 499 εκατ. ευρώ.

Πρωταθλητής σε επίπεδο ποσοστιαίας ανόδου των πωλήσεων αναδείχθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο η κατηγορία των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών οι πωλήσεις της οποίας εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη 10,9% (σ.σ. 9,1% σε επίπεδο εξαμήνου) με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να ανέλθουν στα 122 εκατ. ευρώ ή 234 εκατ. ευρώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο.

Τις υψηλότερες πωλήσεις σε απόλυτους αριθμούς κατέγραψε η κατηγορία των τηλεπικοινωνιών 147 εκατ. ευρώ με άνοδο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο αλλά πτώση 1,4% σε επίπεδο εξαμήνου όπου οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ. Την τρίτη θέση διατήρησαν τα προϊόντα πληροφορικής με συνολικές πωλήσεις στο εξάμηνο στα 209 εκατ. ευρώ και άνοδο 2,9%. Με τις μικρές οικιακές συσκευές να σημειώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη +8,7% το δεύτερο τρίμηνο και +6,3% το εξάμηνο ήτοι πωλήσεις 75 εκατ. ευρώ σε επίπεδο πρώτο εξαμήνου.

Στους μεγάλους χαμένους τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά οι πωλήσεις των οποίων το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 12% ενώ σημείωσαν πτώση 7% σε επίπεδο εξαμήνου με πωλήσεις 141 εκατ. ευρώ. Τα φωτογραφικά είδη εμφάνισαν μεικτή εικόνα -1,7% το δεύτερο τρίμηνο και +2,8% το πρώτο εξάμηνο με 12 εκατ. ευρώ πωλήσεις. Αλλά και τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμων οι πωλήσεις των οποίων υποχώρησαν στα 14 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου σημειώνοντας πτώση 5,4% όταν σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου η πτώση άγγιξε το 8,6%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text