Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αποζημιώσεις σε 3.500 ακίνητα λόγω του σεισμού

Αποζημιώσεις σε 3.500 ακίνητα λόγω του σεισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποζημιώσεις σε 3.500 ακίνητα λόγω του σεισμού

Σε περίπου 3.500 υπολογίζονται οι ζημιές σε κατοικίες, καταστήματα ή γραφεία που έχουν αναγγελθεί μέχρι σήμερα στις ασφαλιστικές εταιρείες από τον σεισμό που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου. Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του επίκεντρου στη Μαγούλα Αττικής, δεν συνοδεύθηκε από σοβαρές ζημιές και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή της ασφαλιστικής αγοράς στις αποζημιώσεις προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι κατοικίες που επλήγησαν από τον σεισμό συνδέονταν με κάποιο στεγαστικό δάνειο, στον βαθμό που η ασφάλιση κατά του σεισμού είναι υποχρεωτική για όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της αγοράς, το σύνολο αυτών των συμβολαίων προβλέπει απαλλαγή της τάξης του 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, που συνήθως ισοδυναμεί με την αξία του ακινήτου.

Η απαλλαγή σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί πάνω από το όριο του 2%, γεγονός που στην περίπτωση μικροζημιών, όπως αυτές που έγιναν κατά τον πρόσφατο σεισμό, περιορίζει το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν τελικώς οι ασφαλισμένοι. Ετσι, με δεδομένο αυτόν τον γενικό κανόνα που ισχύει για όλη την αγορά και με βάση τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των ζημιών, η μέση αποζημίωση αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλά και συγκεκριμένα σε περίπου 1.200 ευρώ.

Οι ζημιές από σεισμό μαζί με τις ζημιές από βροχοπτώσεις, συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των αποζημιώσεων που έχουν πληρώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με βάση τα στοιχεία της οποίας από το σύνολο των 24.106 ζημιών που δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες την τελευταία 25ετία, οι 10.412 είναι ζημιές από βροχοπτώσεις και οι 10.313 από σεισμούς. Οι συνολικές απαιτήσεις από τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί ανήλθαν στα 133,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα 128,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων από τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω βροχοπτώσεων.

Εκτός από τους σεισμούς και τις βροχοπτώσεις, άλλες συνήθεις αιτίες που προκάλεσαν ζημιές με βάση τις καταγραφές της ΕΑΕΕ, μεταξύ των ετών 1993-2018, είναι οι χιονοπτώσεις, οι δασικές πυρκαγιές και οι ταραχές. Οι ζημιές που δηλώθηκαν από τις παραπάνω αιτίες την περίοδο 1993-2018 ανήλθαν στις 24.106 και το συνολικό ποσό της απαίτησης ανήλθε στα 358,8 εκατ. ευρώ. Οι πιο δαπανηρές ως μέσο κόστος ανά ζημιά είναι αυτές που προκλήθηκαν λόγω των ταραχών στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2012, που διαμόρφωσαν το μέσο κόστος ανά ζημιά στις 40,7 χιλ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι δασικές πυρκαγιές με μέσο κόστος ζημιάς 29,7 χιλ. ευρώ, ο σεισμός με 12,9 χιλ. ευρώ και οι βροχοπτώσεις με 12,3 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ενωσης – εκτός από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999, που επέφερε 9.480 ασφαλισμένες ζημιές, σημαντικές ζημιές προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο του 2014 και του 2015, η μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι τον Αύγουστο του 2018, αλλά και οι βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Αττική άλλωστε συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος των ζημιών σε όλη την εξεταζόμενη στη σχετική έρευνα περίοδο. Αυτό γιατί στο Λεκανοπέδιο είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών ή επιχειρήσεων.

Πηγή: www.kathiemerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text