Αρχική | Οικονομία | Οι διατάξεις - κλειδιά για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Οι διατάξεις - κλειδιά για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι διατάξεις - κλειδιά για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Του Αχιλλέα Τόπα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης (opengov.gr) για διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και του επιχειρείν εν γένει.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των υπουργείων που συμμετέχουν στη συγγραφή της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

Έγκριση λειτουργίας επιχειρήσεων

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η έγκριση λειτουργίας επιχειρήσεων μέσω προτύπων πιστοποίησης, τα οποία θα επιβλέπονται από ιδιωτικούς φορείς.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται η ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα είναι πλέον εξαρτημένες από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι φορείς που θα εγκρίνουν τη λειτουργία επιχειρήσεων, διαπιστώνοντας πως έχουν συμμορφωθεί με τα πρότυπα, θα πιστοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Το Δημόσιο θα διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, ο οποίος θα είναι δυνατό να ασκηθεί εκ των υστέρων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πιστοποίηση που δεν συνάδει με τις διατάξεις του νόμου, θα προβλέπονται βαριές κυρώσεις για την επιχείρηση και την ελεγκτική εταιρεία.

Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Το σχέδιο νόμου θα καταργεί την υποχρέωση υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα που θα υλοποιούνται από επιχειρήσεις μεσαίας και χαμηλής βιομηχανικής όχλησης.

Στις δύο κατηγορίες αυτές εμπίπτει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων χαμηλής και μεσαίας βιομηχανικής όχλησης θα λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση με τη διαδικασία των προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ).

Πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι εντελώς άγνωστη και για την Ελλάδα. Ο νόμος 4014 που ψηφίστηκε το 2011 ήδη προβλέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση πολλών επιχειρήσεων με τη διαδικασία των ΠΠΔ.

Η υποχρέωση υποβολής και αξιολόγησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα διατηρηθεί μόνο για επενδύσεις των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί υψηλής βιομηχανικής όχλησης. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 500 επιχειρήσεις.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε συνδυασμό με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την ταχύτερη έγκριση λειτουργίας επιχειρήσεων, θα βάλει τέλος στον εναγκαλισμό του Δημοσίου με το επιχειρείν και θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Λειτουργία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ)

Ένας ακόμα στόχος του σχεδίου νόμου είναι η απλοποίηση της διαδικασίας καταχώρησης και δημοσίευσης αποφάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Για την καταχώρηση αποφάσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ τώρα, απαιτούνται από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες.

Ο στόχος είναι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η δημοσίευση αποφάσεων που αφορούν σε εταιρικά ζητήματα, όπως τροποποιήσεις εταίρων και διοικητικών συμβουλίων, αλλά και αλλαγές έδρας να γίνεται άμεσα.

Οι καθυστερήσεις αποτελούν πλήγμα για τις επιχειρήσεις, δεδομένου πως εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν άμεσα αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μετόχων δε θα είναι σύννομες, εφόσον δεν έχουν δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ.

Ψηφιακό σύστημα για άδειες δόμησης και ψηφιακός χάρτης

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις και για τη λειτουργία κεντρικού ψηφιακού συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να χορηγούνται άδειες δόμησης και λειτουργίας έργων και επενδύσεων.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί από κοινού με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, τη δημιουργία του οποίου έχει προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) από το φθινόπωρο του 2018.

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης αποτελεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που είναι διάσπαρτα σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και τα οποία αφορούν σε εκτάσεις γης.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, πολίτες και επενδυτές θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν με ταχύτητα και δίχως κόστος, καθώς η πρόσβαση στο χάρτη θα γίνεται δωρεάν μέσω διαδικτύου.

Τα δεδομένα που θα εξάγονται από το χάρτη θα αποτελούν διοικητικές πράξεις οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για τις διοικητικές υπηρεσίες, προκειμένου να περιορίζεται η γραφειοκρατία και να ενισχύεται η προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.

Στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα αποτυπώνονται και οι κάθε είδους προστατευόμενες περιοχές (δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός και natura).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ψηφιακός χάρτης θα μπορεί να λειτουργεί πλήρως, παρέχοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και επενδυτές την έκδοση δεσμευτικών διοικητικών πράξεων, σε περίπου τρία με τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text