Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Συνάντηση Γ. Ζαββού – Α. Ένρια για τις ελληνικές τράπεζες

Συνάντηση Γ. Ζαββού – Α. Ένρια για τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνάντηση Γ. Ζαββού – Α. Ένρια για τις ελληνικές τράπεζες

Της Νένας Μαλλιάρα

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, θα έχει σήμερα στη Φρανκφούρτη, ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την επομένη της ψήφισης από τη Βουλή της τροπολογίας με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αίρει, ύστερα από 4 χρόνια και 2 μήνες, τα capital controls.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Ζαββού με τον επικεφαλής του SSM θα βρεθεί η συστημική λύση που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, με τη δημιουργία Asset Protection Scheme στο οποίο θα μεταφερθούν δάνεια 15 – 20 δισ. ευρώ.

Η έγκριση από την DGComp του επικαιροποιημένου "ιταλικού” σχεδίου που αφορά στη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme για την αντιμετώπιση των NPLs, αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τι τράπεζες.

Η ελληνική πλευρά έχει πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές για την άμεση έγκριση του APS, έτσι ώστε η έγκρισή του να υπογραφεί ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο. Με την ενεργοποίηση του σχήματος, οι τράπεζες μπορούν να προσδοκούν σε άμεση απαλλαγή τους από NPLs της τάξεως των 16 δις ευρώ.

Το χρονικό σημείο λειτουργίας του APS, το ύψος των δανείων που θα μεταφερθούν  και κυρίως το κόστος που θα πληρώσουν οι τράπεζες για τις εγγυήσεις του Δημοσίου που θα συνοδεύσουν τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των εγγυήσεων αναμένεται να διαμορφωθεί στη βάση του επιτοκίου των CDS 3ετίας – 5ετίας.

Όσον αφορά στο σχέδιο αντιμετώπισης των NPLs που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί επίσης από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να λάβει το "πράσινο" φως ενδεχομένως και εντός του έτους.

Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τη δημιουργία μίας bad bank (SPV) με δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερες όσον αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα NPLs, αφού στο προτεινόμενο όχημα ειδικού σκοπού θα μπορούσε να μεταφερθεί το σύνολο των καταγγελμένων απαιτήσεων των τραπεζών (περί τα 40 δις. ευρώ).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text