Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τι αλλαγές φέρνει η υποψηφιότητα Σολτς στην ηγεσία του SPD

Τι αλλαγές φέρνει η υποψηφιότητα Σολτς στην ηγεσία του SPD

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι αλλαγές φέρνει η υποψηφιότητα Σολτς στην ηγεσία του SPD

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

"Οξυγόνο" όχι μόνο στην επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού, αλλά και γενικότερα στην πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία –καθώς είναι ορατές οι πρώτες ενδείξεις κρίσης στη γερμανική οικονομία–, αποτελεί η υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD). Οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, συμπληρώνοντας πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να κερδίσει έστω λίγη από τη χαμένη επιρροή των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική πολιτική ζωή.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί οι δυνάμει νέοι ψηφοφόροι του SPD έχουν στο μεταξύ μετακινηθεί πλέον μόνο στη "δεξαμενή" του κεντροδεξιού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Άνγκελα Μέρκελ (CDU).

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, μόνο ένας Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του κόμματος (όπως ο Σολτς) θα μπορούσε να προσελκύσει τους εν λόγω ψηφοφόρους, που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και παράλληλα ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα (και, έτσι, "διεκδικούνται" και από το ακροδεξιό AfD). Ειδικά καθώς η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και εκλεκτή της Μέρκελ, κυρία Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δεν φαίνεται –από τις δημοσκοπήσεις– να κερδίζει κανένα κοινωνικό ή εσωκομματικό ρεύμα υπέρ της.

Παράλληλα, υπέρ του κεντρώου Σοσιαλδημοκράτη Σολτς –και όχι κάποιας αριστερής υποψηφιότητας όπως της Φραντζέσκα Γκίφεϊ ή της Μανουέλα Σλέσιγνκ– συνηγορεί και η άνοδος των Πρασίνων (οι οποίοι διατηρούν σταθερά πλέον τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις), αλλά και η "ανθεκτικότητα" του κόμματος της Αριστεράς (Linke).

Για αυτούς τους λόγους, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια κερδών για το SPD από τον ευρύτερο "προοδευτικό" (στον οποίο τείνουν να κυριαρχήσουν οι Πράσινοι, οι οποίοι προέρχονται από την Αριστερά) και αριστερό πολιτικό χώρο (στον οποίο κυριαρχεί η Linke) της Γερμανίας.

Μπαράζ εκλογών

Το γεγονός ότι, παράλληλα, ο Σολτς έχει στα χέρια του το πιο κρίσιμο υπουργείο στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού (Οικονομικών) για άλλους αναλυτές αποτελεί εν μέρει εμπόδιο στην προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του SPD, ενώ για άλλους όχι.

Το όποιο εμπόδιο θα μπορούσε να προέλθει από το ενδεχόμενο να χρειαστεί να λάβει μη δημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις (είτε προς τη φιλελεύθερη είτε την αριστερή κατεύθυνση), επιβεβλημένες από την όψιμη οικονομική κρίση στη Γερμανία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– πιθανόν, τουλάχιστον μέχρι να κριθεί η τύχη της ηγεσίας του SPD, δηλαδή σε πέντε μήνες από σήμερα.

Εξάλλου, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα έχουν μεσολαβήσει οι τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν οι κάλπες στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία, ενώ στις 27 Οκτωβρίου στη Θουριγγία. Τα αποτελέσματα αναμένονται αρνητικά ειδικά για το SPD, το οποίο συγκυβερνά στα δύο από τα τρία παραπάνω κρατίδια  (Βρανδεμβούργο, Θουριγγία). Αν επιβεβαιωθούν από τον ερχόμενο μήνα και έπειτα οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, θα ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος του SPD σε κεντρικό-ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αμέσως μετά από ενδεχόμενη βαριά ήττα στις κάλπες της ανατολικής Γερμανίας όχι μόνο του SPD, αλλά και του CDU (π.χ. στη Σαξονία, όπου κυβερνά, κερδίζει δημοσκοπικά μόλις 28%, έναντι 40% που έλαβε στις τοπικές κάλπες το 2014!), στο τέλος του χρόνου φαίνεται πως απομακρύνεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Εξάλλου τότε –δηλαδή το ερχόμενο φθινόπωρο– θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Γερμανία για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (αρχές Νοεμβρίου).

Έτσι, το πιθανότερο πλέον σενάριο έκτακτης προσφυγής στις ομοσπονδιακές-εθνικές κάλπες τοποθετείται για την άνοιξη του 2020.

Κρίσιμη διετία λόγω ύφεσης

Έως την ερχόμενη άνοιξη ή το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε είναι προγραμματισμένες οι τακτικές ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία, θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί το SPD υπό την ηγεσία που αυτό θα επιλέξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Διπλωματικές πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο αναφέρουν πως αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για το ίδιο αυτό κόμμα, αλλά και για την πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία, η οποία αναμένεται όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2020, να βρίσκεται σε υφεσιακή κατάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα πρέπει να αποκλείονται κοινωνικές εντάσεις, π.χ. σε περίπτωση απολύσεων σε μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα χρειαστούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, οι οποίες είναι μάλλον αδιανόητες χωρίς την εμπλοκή του SPD, του οποίου ο ρόλος είναι κυρίαρχος στα εργατικά συνδικάτα.

Ανεξάρτητα από το αν και πότε (π.χ. μετά τις επικείμενες τοπικές κάλπες και αφού μεσολαβήσει, ίσως, ένα νέο εσωκομματικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια) φύγει από την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, ο ρόλος του κόμματος αυτού μπορεί να μείνει καθοριστικός και μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές κάλπες, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν (δηλ. είτε την άνοιξη του 2020 είτε τον Οκτώβριο του 2021).

Και αυτό γιατί τα δύο κόμματα τα οποία προηγούνται σήμερα στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις, το CDU και οι Πράσινοι, όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι των δύο κομμάτων, έχουν συνδιαμορφώσει ήδη μια κοινή προγραμματική πλατφόρμα (μελλοντικής) συγκυβέρνησης. Ενδεχομένως, βέβαια, και να μη συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία του 50%+1 στο Κοινοβούλιο (Bundestag) που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Μέρκελ λαμβάνει 26%, ενώ οι Πράσινοι, των οποίων ηγείται ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, λαμβάνουν 24%.

Συνεπώς, πιθανόν να χρειαστεί η συμμετοχή ενός τρίτου κόμματος προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το SPD, υπό την ηγεσία –όμως– του κεντρώου Σολτς και όχι κάποιου αριστερότερου συντρόφου του στο κόμμα, θα αποτελούσε, σύμφωνα με αναλυτές στο Βερολίνο με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr, τον πιθανότερο συμπληρωματικό εταίρο σε μια κυβέρνηση CDU-Πρασίνων.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text