Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οριακή βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

Οριακή βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οριακή βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

Το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος. Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σημείωσε ήπια εξασθένιση, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, που ενισχύθηκαν ελαφρώς.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώθηκε οριακά τον Ιούλιο, στις 104,4 (από 104,2) μονάδες, επίπεδο ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,9 μον.), σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην τόνωση της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, οπότε σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας έχει ενσωματωθεί και η επίδραση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπως οι φοροελαφρύνσεις, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία κ.ά.

Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που επιφέρει και μείωση του κόστους δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων, αλλά και η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αντανακλούν μια έντονα αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον στον βιομηχανικό κλάδο. Τέλος, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά για άλλο ένα έτος αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

Ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της εγχώριας μεταποίησης έχει μεταξύ άλλων παραγόντων και το εξωτερικό της εμπόριο. Αναλυτικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019 ανήλθαν στα €6,1 δισ., με άνοδο που ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζεται η άνοδος των εξαγωγών προϊόντων, μόλις 4%, με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα €13,8 δισ. Σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, αυτές ξεπέρασαν τα €9,3 δισ., σημειώνοντας άνοδο 5,9% (από €8,8 δισ. ένα χρόνο πριν).

Στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων καταγράφεται άνοδος 7,5%, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019, με το εμπορικό έλλειμμα να ενισχύεται κατά 4,6%, ξεπερνώντας τα €6,5 δισ. Εντονότερη ήταν η άνοδος των εισαγωγών στο σύνολο των αγαθών (+8,3%), με την αξία αυτών να διαμορφώνεται στα €22,7 δισ. Κατά συνέπεια, το ελλειμματικό ισοζύγιο το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους προσέγγιζε τα €9 δισ., σημειώνοντας σημαντική ενίσχυση της τάξης του 15,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα €16,1 δισ. (από €14,9 δισ.), σημειώνοντας ενίσχυση 7,9%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα προσέγγισε τα €6,8 δισ., (+10,7%, από €6,1 δισ. το πρώτο πεντάμηνο του 2018).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σημείωσε ήπια εξασθένιση, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, όπου ενισχύθηκαν ελαφρώς.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text