Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Συντονισμένες κινήσεις Αθήνας – Φρανκφούρτης για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Συντονισμένες κινήσεις Αθήνας – Φρανκφούρτης για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συντονισμένες κινήσεις Αθήνας – Φρανκφούρτης για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Της Νένας Μαλλιάρα

Σχέδιο ταχείας επαναφοράς των ελληνικών τραπεζών σε πλήρη κανονικότητα, ώστε αυτές να λειτουργήσουν ως "μαγνήτης" για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Ύστερα από "κώμα" δεκαετίας, η δυναμική αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών είναι ζητούμενο πρώτης προτεραιότητας από τις ευρωπαϊκές αρχές και η άρση των capital controls, τόσο σημειολογικά όσο και πρακτικά, θα σηματοδοτήσει σειρά εντυπωσιακών κινήσεων για την εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου. Η προοπτική αυτή αναμένεται να εδραιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική Οικονομία, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, αλλάζοντας το προφίλ της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών ενισχύεται μετά την απόφαση για πλήρη κατάργηση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να καταγράφει χθες νέο ιστορικό χαμηλό (1,82%), με συνολική υποχώρηση 250 μονάδων βάσης φέτος. Και όπως σημείωνε χθες δημοσίευμα των Financial Times, "η βουτιά στο κόστος δανεισμού αντικατοπτρίζει την απόλυτη αλλαγή από τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν η Αθήνα ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές".

Η πλήρης ανάταξη του τραπεζικού κλάδου θεωρείται κρίσιμη για την εδραίωση του θετικού κλίματος που δημιουργείται σε αυτή τη φάση για την ελληνική Οικονομία. Αποτελεί, έτσι, προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τις ευρωπαϊκές αρχές, όπως διεφάνη χθες από τη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τον τραπεζικό τομέα, Γ. Ζαββού, με τον επικεφαλής του SSM, Α. Ένρια, στη Φρανκφούρτη.

Η υλοποίηση της συστημικής λύσης για τη σύσταση του Asset Protection Scheme που έχει προτείνει το ΤΧΣ για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, καθώς θεωρείται το "κλειδί" για να δοθεί ώθηση στις τράπεζες, με την απαλλαγή τους από προβληματικά δάνεια.

Κρίσιμη, επίσης, για την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από τα "κόκκινα" δάνεια θα είναι και η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι αλλαγές στο νόμο 4469/2017, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του θέματος της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, αναμένεται να παρουσιαστούν στους "Θεσμούς" τον ερχόμενο μήνα, με προοπτική ο νέος νόμος να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Μία ακόμη, κρίσιμη για τις τράπεζες και την κερδοφορία τους, εξέλιξη αναμένεται με την τροποποίηση της περιοριστικής απόφασης της ΕΚΤ, από τις αρχές του 2015, αναφορικά με τα όρια διακράτησης κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες. Το όριο κινείται σήμερα στα μόλις 8 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να διευρυνθεί μετά από σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών.

Γενικότερα, οι κινήσεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα θα έχουν στόχο να καταστήσουν τις τράπεζες ικανές να δώσουν φθηνή χρηματοδότηση στις ελληνικές επιχειρήσεις και σιγουριά στους καταθέτες και τους επενδυτές.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text