Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

Του Χρήστου Κίτσιου

By-pass στο θεσμικό πλαίσιο ζητούν οι τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης και να επιτραπεί η έκδοση senior bonds νέας γενιάς. Γιατί εξυπηρετεί τις τράπεζες η έκδοση senior non-preferred bonds.

Μικρές τροποποιήσεις και προσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για εκδόσεις συμπληρωματικών κεφαλαίων ζητούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση, ώστε να διευκολυνθούν νέες εκδόσεις και να διευθετηθούν εκκρεμή θέματα υφιστάμενων.

Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν αιτηθεί να τροποποιηθεί το πλαίσιο που επιβάλλει οι εκδόσεις ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) να διενεργούνται μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs) και να επιτραπεί η απευθείας έκδοσή τους από τις τράπεζες.

Πρόκειται για τυπικό ζήτημα, το οποίο αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική, σε αντίθεση με την Πειραιώς, επέλεξε να εκδώσει απευθείας τις ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης αξίας 400 εκατ. ευρώ, ποντάροντας στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι την πρώτη ετήσια καταβολή τόκων.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες ζητούν να υιοθετηθεί η δυνατότητα έκδοσης νέας γενιάς senior bonds (senior non-preferred bonds), ώστε να εμπλουτισθεί η γκάμα των επιλογών τους ως προς την έκδοση συμπληρωματικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι τα senior non-preferred bonds είναι χαμηλότερης διαβάθμισης από τα senior bonds, εφόσον ενεργοποιηθεί η οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD). Χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν παράσχει τη δυνατότητα στα τραπεζικά τους ιδρύματα να προχωρούν στην έκδοση senior non-preferred bonds.

Ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εκδίδουν senior non-preferred τίτλους, αντί για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, επιτυγχάνοντας πιθανώς καλύτερη τιμολόγηση.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text