Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Υποβάθμιση διεθνών επενδυτικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s

Υποβάθμιση διεθνών επενδυτικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υποβάθμιση διεθνών επενδυτικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε χθες την προοπτική του κλάδου των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών από «θετική» σε «σταθερή», επικαλούμενη τους αρνητικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία, όπως την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα ιστορικά χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η κερδοφορία των μεγάλων επενδυτικών, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι κολοσσοί Goldman Sachs, JPMorgan, HSBC και Deutsche Bank, θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Η Moody’s  προεξοφλεί, επίσης, ότι οι επενδυτές πελάτες των μεγάλων αυτών τραπεζών θα περιορίσουν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας και των παραγόντων αστάθειας που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Ο εν λόγω οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης πιθανολογεί πως θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των επενδυτικών τραπεζών λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης αλλά και του μεγάλου όγκου χρέους που έχουν συγκεντρώσει οι επιχειρήσεις. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι επενδυτές ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν να κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Εξίσου σημαντική πηγή προβληματισμού είναι για τους επενδυτές το γεγονός ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν υπερβεί εκείνες των δεκαετών ομολόγων επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες. Και, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται για ενδείξεις που κατατείνουν σε επικείμενη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνουν εκείνες των μακροπρόθεσμων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Στο μεταξύ, οι καταναλωτές μειώνουν τον δανεισμό τους, όπως και τις δαπάνες τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναπόφευκτη συρρίκνωση της οικονομίας και η συνεπακόλουθη ανεργία. Οπως, άλλωστε, τονίζει ο Ρους Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην AJ Bell, το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις ύφεσης των τελευταίων περίπου 40 ετών: το 1980, το 1982, το 1990, το 2000 και το 2007. Ετσι η προοπτική της ύφεσης ανησυχεί ιδιαιτέρως όσους επενδυτές έχουν τοποθετηθεί στους λεγόμενους επισφαλείς τίτλους, όπως είναι οι μετοχές και τα εμπορεύματα, καθώς θα πλήξει τα κέρδη τους αλλά και τη ζήτηση για τους τίτλους που διακρατούν, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν η αξία τους και η τιμή τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text