Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Ξεπερνά τον πρώτο κάβο της ΕΥ η ΔΕΗ

Ξεπερνά τον πρώτο κάβο της ΕΥ η ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεπερνά τον πρώτο κάβο της ΕΥ η ΔΕΗ

Το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ, που γνωστοποιήθηκε χθες δίνει ανάσα στην επιχείρηση, το κυριότερο όμως είναι ότι επιτρέπει στους επιτελείς της επιχείρησης να παρουσιάσουν στον ορκωτό ελεγκτή (ΕΥ) μια καλύτερη εικόνα για τα έσοδα της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παρατήρηση "εφιστούμε την προσοχή” που υπήρχε στις καταστάσεις της ΔΕΗ του 2018, από τον ορκωτό ελεγκτή, δεν θα μετατραπεί στις καταστάσεις α' εξαμήνου που καταρτίζονται στις 15 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη του μήνα σε "προειδοποίηση”.

Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα και η ΕΥ μετέτρεπε στην έκθεσή της τη "σύσταση” σε "προειδοποίηση” για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ;

Τα οκτώ βήματα είναι προδιαγεγραμμένα:

1) Αναστολή Διαπραγμάτευσης Μετοχής ΔΕΗ

2) Υποχρέωση ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης (liquidation)

3) Καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

4) Αποκλεισμός της ΔΕΗ από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές

5) Παύση πληρωμών προς αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

6)  Αδυναμία καταβολής μισθών των εργαζομένων

7) Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  € 1,5 δισ., με ισόποση αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια τους

8) Και στο τέλος της διαδρομής χρεωκοπία ΔΕΗ, ή διάσωση με ίδιους πόρους ("bail in”)  περίπου €4-5 δισ., για την αποφυγή… black out

Το πρώτο πακέτο το οποίο συμπληρώθηκε χθες με τις ανακοινώσεις για τα τιμολόγια θα καλύψει το κενό του επόμενου 12μήνου, περιλαμβάνει:

Τιμολογιακές προσαρμογές που φέρνουν στο ταμείο της ΔΕΗ 500 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος είναι εσωτερική αναδιανομή του λογαριασμού ρεύματος, δηλαδή μέρος του ρυθμιζόμενου κομματιού του τιμολογίου - ΕΤΜΕΑΡ, ΦΠΑ - μεταφέρεται στο ανταγωνιστικό κομμάτι του - έσοδο ΔΕΗ). Παράλληλα γίνεται και εξορθολογισμός με την εισαγωγή της ρήτρας καύσιμου που με τη μορφή που μπήκε δεν φέρνει αύξηση αλλά λειτουργεί προληπτικά ως μέσο προστασίας

Σαφάρι για τους κακόπιστους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις για επιστροφή των ΥΚΩ και καταβολή των ΑΔΙ μετά από διαβούλευση με την Κομισιόν

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών

Στα διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία απαιτείται συμφωνία με την Κομισιόν, έχουμε την υπόθεση του ΔΕΔΔΗΕ, τη διαπραγμάτευση για τον περιορισμό των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, την εκπόνηση νέου business plan και τα προγράμματα εθελούσιας.

Ο συνδυασμός του πρώτου πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας για τα οποία η εικόνα είναι πλήρης αλλά και το πακέτο των διαρθρωτικών για τα οποία θα γίνει διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, συνθέτουν την πλήρη εικόνα για το σχέδιο διάσωσης.

Μοιράζεται το κόστος

Στα μέτρα που γνωστοποιήθηκαν χθες και περιλαμβάνονται στην εισήγηση του κ. Στάσση προς το ΔΣ της επιχείρησης, συνεισφέρουν όλοι:

Οι καταναλωτές, καθώς με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%, ένα μέσο νοικοκυριό χάνει 9,1 ευρώ έκπτωση στο τετράμηνο ή αλλιώς 2,2 ευρώ το μήνα (για κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες)

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι μετά τις μισθολογικές περικοπές ύψους 600 εκατ. ευρώ, θα δουν να ψαλιδίζεται και η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος που είχαν ως παροχή (η έκπτωση 75% στο σύνολο του λογαριασμού ρεύματος, γίνεται έκπτωση 30% μόνο στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού)

Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, αφού καταργούνται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Η αγορά πράσινης ενέργειας, μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ

Η βιομηχανία, μέσω της μείωσης των εκπτώσεων στη χρέωση του διοξειδίου του άνθρακα

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα πρώτο επείγον πακέτο. Θα ακολουθήσουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις με στόχο να υπάρξει οριστική εξυγίανση της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση που θα γίνει στη βουλή των μέτρων από τον υπουργό ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text