Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τράπεζα Πειραιώς: Στα €38 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Στα €38 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζα Πειραιώς: Στα €38 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

Κερδοφορία κατέγραψε το α'  εξάμηνο του 2019 η Τράπεζα Πειραιώς, με αυξανόμενα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών και μειούμενα λειτουργικά έξοδα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη €38 εκατ. για το 1ο 6μηνο 2019, έναντι ζημιών την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το 2ο 3μηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €19 εκατ., με την τράπεζα να καταγράφει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε:

-Επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων στα €417εκατ., +6% σε ετήσια βάση

-Καθαρά έσοδα τόκων στα €719εκατ., +2% σε ετήσια βάση

-Καθαρά έσοδα προμηθειών στα €146εκατ., +5% σε ετήσια βάση

-Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα στα €476εκατ., -7% σε ετήσια βάση

-Έξοδο προβλέψεων στα €332εκατ. ή 174μ.β., εντός των εκτιμήσεων της Τράπεζας

-Επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων στα €73εκατ. από €33εκατ. το 1ο 6μηνο 2018

Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε €1,8 δισ. το 1ο 6μηνο 2019, με στόχο για €4 δισ. το 2019. Το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση στα €24,4δισ. ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν στα €44,9δισ., +7% σε ετήσια βάση.

Η τράπεζα σημειώνει ταυτόχρονα ότι η εξυγίανση του ισολογισμού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, επισημαίνοντας τα εξής:

- Μείωση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά €1,2δισ. από οργανικές κινήσεις κατά το 1ο 6μηνο 2019 με βελτιούμενη τάση στις αθετήσεις και επανα-αθετήσεις υποχρεώσεων και σταθερή τάση στις αναδιαρθρώσεις και εισπράξεις

- Μείωση ΜΕΑ κατά €3,3δισ. σε ετήσια βάση

- Πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΑ €0,7δισ. μεικτής λογιστικής αξίας προς άμεση ολοκλήρωση - συνολικό ύψος χαρτοφυλακίων προς πώληση στα €4,5δισ. (2ο 6μηνο 2019 έως 2020)

-Σε πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου 2019 για μείωση των MEA κατά €3,5 δισ.

Σημειώνεται τέλος ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε 15,7%.

Μεγάλου: Αισιοδοξία για τις μελλοντικές επιδόσεις της Τράπεζας

"Το πρώτο εξάμηνο του 2019 επέφερε σημαντικές εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα προχώρησε σε δύο συναλλαγές-ορόσημα: την έκδοση χρεογράφων Tier 2, την πρώτη από ελληνική τράπεζα κατά την τελευταία δεκαετία, και τη στρατηγική συνεργασία με την Intrum για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ)", αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και προσθέτει:

"Στο τέλος Ιουνίου 2019, ο pro-forma δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ανήλθε σε 15,7%, και σε 13,0% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη δημιουργία κεφαλαίων με οργανικά μέσα, ενώ συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε τη σύνθεση του ισολογισμού της Τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, βασιζόμενη στην πρόοδο που σημείωσε το 2018, συνεχίζει την προσπάθειά της να αξιοποιήσει τη θέση της στην αγορά, όπως καταδεικνύει σειρά χρηματοοικονομικών δεικτών.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €2,8 δισ. σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, με σχεδόν το 90% των εισροών να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Η Τράπεζα έφθασε σχεδόν το 100% στο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019. Παράλληλα, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 85% από 94% πριν ένα χρόνο.

Όσον αφορά στα νέα δάνεια, το πρώτο εξάμηνο του 2019 εκταμιεύθηκαν €1,8 δισ. και η Τράπεζα είναι σε πορεία επίτευξης του στόχου για νέα δάνεια ύψους €4δισ. το 2019, από €3,1δισ. το προηγούμενο έτος. Η ζήτηση από αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας επιταχύνεται, καθώς η οικονομία συνεχίζει την πορεία αποκατάστασής της, οπότε και η πιστωτική επέκταση αναμένεται να ενισχυθεί μαζί με τη συνολική ζήτηση για τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αναφορικά με την κερδοφορία, τα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5%. Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 7% ετησίως σε επαναλαμβανόμενη βάση. Οι προβλέψεις μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο 2019 λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τα ΜΕΑ. Τα κέρδη προ φόρων σε συγκρίσιμη βάση διαμορφώθηκαν στα €73 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 από €33εκατ. πριν από ένα χρόνο, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €38 εκατ. έναντι ζημιών της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού είναι σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο στόχο μείωσης των ΜΕΑ κατά €3,5δισ. το 2019. Τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά €1,2δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 αποκλειστικά μέσω οργανικών ενεργειών. Η Τράπεζα προετοιμάζεται για πωλήσεις ΜΕΑ ύψους €4,5δισ. το δεύτερο εξάμηνο 2019 και το 2020, οπότε και θα προχωρήσουμε στην πρώτη τιτλοποίηση ΜΕΑ ποσού πάνω από €2δισ.

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών των ακινήτων, το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, καθώς και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αναμένεται ότι θα τονώσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι θετικές αυτές προοπτικές θα αντικατοπτρισθούν στον προϋπολογισμό μας για το 2020, για τον οποίο έχει ξεκινήσει προετοιμασία.

Είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές επιδόσεις της Τράπεζας, αξιοποιώντας

ευκαιρίες ώστε να ξεπεράσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει."

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text