Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Την έγκριση του SSM για την τιτλοποίηση Pillar έλαβε η Eurobank

Την έγκριση του SSM για την τιτλοποίηση Pillar έλαβε η Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την τελική έγκριση του SSM για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων Pillar, έλαβε σήμερα η Eurobank, όπως ανακοίνωσε στους αναλυτές η διοίκηση της Τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου. Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου θα βγάλει εκτός ισολογισμού της Τράπεζας 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αυτή θα διακρατήσει το 100% του senior ομολόγου της τιτλοποίησης. Όπως αναφέρθηκε, το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώνεται σε 1,85%.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Eurobank με την PIMCO για την εξαγορά της τιτλοποίησης του Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και της FPS (θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης NPLs της Eurobank), συνεχίζονται και τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί η δεσμευτική προσφορά. Αναφορικά με τη σύνθεση της τιτλοποίησης του Cairo, το μέγεθος του mezzanine ομολόγου κινείται στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ και η κάλυψη από προβλέψεις στο 53,5%, αλλά και τα δύο μεγέθη θα οριστικοποιηθούν προς τα τέλη του έτους.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, το πλάνο μετασχηματισμού της Τράπεζας κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, με στόχο δείκτη NPE κάτω του 16% φέτος. Όπως είπε, η ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού θα δώσει στην Τράπεζα τη δυνατότητα να κυνηγήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, να ενισχύσει τις προσπάθειες για αύξηση των εσόδων και δη από προμήθειες, καθώς και για μείωση του λειτουργικού κόστους, και βεβαίως, να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όπως τονίστηκε, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) της Eurobank, στο 18,4%, ο υψηλότερος μεταξύ του ανταγωνισμού, επιτρέπει στην Τράπεζα ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank επιταχύνθηκε από τα τέλη του 2018, με στόχο μείωση των NPEs κατά 13,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Στο α΄ εξάμηνο του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 14,3 δισ. ευρώ και ο σχετικός δείκτης στο 32,8% (από 16,7 δισ. ευρώ και δείκτη NPE 37% στο τέλος του 2018). Η μείωση των NPEs και η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα μειώσουν περαιτέρω τα ΜΕΑ στο β΄ εξάμηνο του έτους, οδηγώντας τα στα 6,4 δισ. ευρώ και τον δείκτη NPE στο 15,9% στο τέλος του 2019.

Για το 2020 στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ κατά 1,3 δισ. ευρώ (θα είναι κυρίως οργανική, δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών δανείων), ώστε στα τέλη του έτους τα NPEs να υποχωρήσουν στα 5,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 12,7%.

Περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ κατά 1,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει μία πώληση χαρτοφυλακίου ποσού κάτω του 1 δισ. ευρώ) θα επέλθει το 2021, ώστε στο τέλος της τριετούς περιόδου στοχοθεσίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας να έχουν υποχωρήσει στα 3,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 8,8%.

Αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ο αρνητικός σχηματισμός NPEs κατά 205 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους, σχεδόν διπλάσιος από το α΄ τρίμηνο. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για τις χαμηλότερες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τελευταίων δύο τριμήνων και είναι αποτέλεσμα των καλύτερων προϊόντων ρυθμίσεων που πρόσφερε η Τράπεζα, της ανόδου στις τιμές των ακινήτων που δίνει κίνητρο για την εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Νένα Μαλλιάρα

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text