Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα των Eurobank και Πειραιώς

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα των Eurobank και Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα των Eurobank και Πειραιώς

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τα αποτελέσματα β' τριμήνου των τραπεζών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή και αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του μπαράζ των roadshows στα οποία θα παραβρεθούν οι περισσότερες τράπεζες αυτόν τον μήνα, με όπλο και την άρση των capital controls τα οποία αποτελούν για τις αγορές σημαντικό σήμα επιστροφής της οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου καθώς και του χρηματιστηρίου, στην κανονικότητα.

Μετά τις εκθέσεις τους για τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Εθνικής οι οποίες και ξεκίνησαν τον "χορό" των ανακοινώσεων, οι αναλυτές σήμερα επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των  Eurobank και Πειραιώς.

H ΙΒG σημειώνει πως η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς καθώς και τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, λόγω των πολλών one-off μεγεθών. Τα βασικά έσοδα ήταν ελαφρώς καλύτερα λόγω των υψηλότερων προμηθειών, ενώ εάν εξαιρεθούν τα one-offs, τα βασικά κέρδη ήταν επίσης υψηλότερα λόγω των χαμηλότερων (προσαρμοσμένων) προβλέψεων. Έτσι, τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου της συστημικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πριν από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες  ύψους 63 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο, τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Axia  για κέρδη 26 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τις επαναλαμβανόμενες και έκτακτες επιπτώσεις της εξαγοράς της Piraeus Bank Bulgaria (PBB), της απόκτησης της Grivalia και άλλων χρεώσεων. Σημειώνεται ότι το β΄ τρίμηνο περιλαμβάνει το συνολικό τρίμηνο της χρηματοοικονομικής δυναμικής της Grivalia (περιλαμβανομένων των κεφαλαίων ύψους 0,9 δισ. ευρώ) και ένα μήνα από την εξαγορά της PBB. Επιπλέον, η διοίκηση δήλωσε ότι η πρόοδος στις τιτλοποιήσεις του Pillar και του Cairo παραμένει σε καλό δρόμο. Η σημαντική μεταφορά κινδύνου (SRT) για το Pillar εγκρίθηκε από την ΕΚΤ και οι τελικές διαπραγματεύσεις με το PIMCO για το Cairo και το FPS συνεχίζονται με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται στο τέλος του έτους. Παράλληλα, όπως σημειώνει η Axia, οι βασικές τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές και το guidance για τα καθαρά κέρδη διατηρήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ το 2019 (4% RoTE) και για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το 2020 στο 10%.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 342 εκατ. ευρώ, με τις θετικές επιδόσεις των διεθνών δραστηριοτήτων να αντισταθμίζουν τις απώλειες στα έσοδα από τα ομόλογα, τις τιτλοποιήσεις και τα δάνεια. Οι προμήθειες ανήλθαν στα 90 εκατ. ευρώ (+ 37% σε τριμηνιαία βάση), με τη στήριξη από τη συγχώνευση με  την Grivalia. Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3% στα 224 εκατ. ευρώ (ανάλογες με τις εκτιμήσεις της AXIA). Τα προ προβλέψεων έσοδα ανήλθαν στα 265 εκατ. ευρώ (+ 30% σε ετήσια βάση), ενώ οι απομειώσεις πιστώσεων ανήλθαν στα 183 εκατ. ευρώ (+ 11% σε ετήσια βάση) ή 204 μονάδες βάσης στα καθαρά δάνεια (έναντι 188 μονάδων βάσης το 2018).

Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, ο όμιλος ανακοίνωσε μείωση 2,3% στα NPEs, συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου Pillar (NPEs 1,8 δισ. ευρώ), και στα 14,3 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 390 μονάδες βάσης στο 32,8%. Ο δείκτης κάλυψης βελτιώθηκε κατά 70 μονάδες βάσης στο 54,5%. H Axia σημειώνει ότι η τράπεζα στοχεύει στη μείωση των NPEs κατά 7,9 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο του 2019, η οποία θα υποστηριχθεί κυρίως από το χαρτοφυλάκιο Cairo.

Όσον αφορά τα κεφάλαια, ο δείκτης CET1 (phased) της τράπεζας έφτασε στο 15,9% και στο 13,7% (fully loaded), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 18,4%. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνούν τις εποπτικές απαιτήσεις για ποσοστό 10,25% στον CET1 και 13,75% για το συνολικό κεφάλαιο, αλλά αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του χαρτοφυλακίου Cairo ( κατά 1,2 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά της η Euroxx σημειώνει πως η Eurobank παρέμεινε κερδοφόρα στο β' τρίμηνο λόγω των υψηλότερων προμηθειών και των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές τα οποία αντιστάθμισαν τις υψηλότερες απομειώσεις, τα κόστη αναδιάρθρωσης και τις λειτουργικές δαπάνες. Όπως τονίζει, ο δείκτης CET 1 βελτιώθηκε και σε γενικές γραμμές τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Πειραιώς, η Euroxx σημειώνει πως η συστημική τράπεζα παραμένει κερδοφόρος, αν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προ προβλέψεων ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της λόγω των υψηλότερων λειτουργικών δαπανών από τις αναμενόμενες. Πάντως, ο δείκτης CET 1 βελτιώθηκε, όπως σημειώνεται, και τα κέρδη της Πειραιώς από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 187 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων ζημιών από απομειώσεις και τις υψηλότερες προμήθειες, τα οποία και αντιστάθμισαν τις υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες.

Από την πλευρά της η IBG αναφέρει πως η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ -τα οποία ήταν ανάλογα των εκτιμήσεών της, ωστόσο η αγορά ανέμενε κέρδη 28 εκατ. ευρώ- λόγω των χαμηλότερων βασικών εσόδων και των υψηλότερων λειτουργικών δαπανών. Τα βασικά αποτελέσματα της τράπεζας ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων της IBG, με τα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου να ανέρχονται στα 41 εκατ. ευρώ από ζημιές 366 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2018.

Τέλος, όπως αναφέρει η Axia, η Πειραιώς σημείωσε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 20 εκατ. ευρώ (κάτω των εκτιμήσεών της για κέρδη 30 εκατ. ευρώ),  έναντι 14 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω υψηλότερων δαπανών και μειωμένων απομειώσεων. Αναφορικά με την επίδοση της τράπεζας, σημειώνεται ότι τα βασικά έσοδα (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες) ήταν ανάλογα του α' τριμήνου, ενώ τα υψηλότερα έξοδα επηρεάστηκαν αρνητικά από το one-off κόστος της εθελουσίας ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε και με το παραπάνω από το χαμηλότερο κόστος απομείωσης ύψους 153 εκατ. ευρώ (-16% σε τριμηνιαία βάση), οδηγώντας σε ένα ακόμη τρίμηνο θετικής απόδοσης που ανήλθε στα 19 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 359 εκατ. ευρώ (+ 2% σε ετήσια βάση), ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση στα 77 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά έξοδα ήταν αυξημένα ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση λόγω της εποχικότητας αλλά μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 188 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12%.

Όσον αφορά την ποιότητα ενεργητικού, η Πειραιώς πέτυχε μείωση στα NPEs ύψους 0,8 δισ. ευρώ, με το αποθεματικό να διαμορφώνεται στα 26,1 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 72 μονάδες βάσης στο 51,4% και ο δείκτης κάλυψης στο 48,2% (-51μ.β.). Τέλος, ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης και 14,0% (phased) και 11,3% (fully loaded). Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 14,8% με άνοδο κατά 130 μ.β. λόγω της έκδοσης του Tier 2 και στο 15,7% σε επίπεδο pro-forma. Και οι δύο δείκτες είναι υψηλότεροι των εποπτικών απαιτήσεων. Σε γενικές γραμμές, υπογραμμίζει η Axia, οι τάσεις της Πειραιώς είναι υποστηρικτικές και αναμένεται αυτή η πορεία να συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο. Η διοίκηση δήλωσε ότι οι νέες εκταμιεύσεις, το κόστος χρηματοδότησης και η δυναμική των NPEs στο τρίτο τρίμηνο του 2009 προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text