Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την ανάγκη να μπει ξανά  μπροστά η "μηχανή" του Χρηματιστηρίου το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χαμηλότερά του, για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.Όπως είπε ο κ. Ζαββός η υπόθεση της Folli Follie έχει κονιορτοποιήσει την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου και πρέπει να ανακτηθεί, αλλιώς οι επενδυτές δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη χώρα. (εδώ)

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως, έως το τέλος της εβδομάδας, εκτιμάται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για την επανεκκίνηση του έργου της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο δρόμος άνοιξε, ύστερα από την έκδοση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τριών αποφάσεων, βάσει των οποίων οι ισάριθμες αιτήσεις ακύρωσης, κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της θυγατρικής του καναδικού ομίλου Ελληνικός Χρυσός γίνονται δεκτές. (εδώ)

H ΙΒG σημειώνει πως η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.Τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Πειραιώς, η Euroxx σημειώνει πως η τράπεζα παραμένει κερδοφόρος, αν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προ προβλέψεων ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της λόγω των υψηλότερων λειτουργικών δαπανών από τις αναμενόμενες. (εδώ)

Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Αύγουστο. Η συνολική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν οι ταχύτεροι που έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες εξέφρασαν μεγαλύτερη αισιοδοξία ως προς τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής, καθώς τα επίπεδα εμπιστοσύνης άγγιξαν νέο επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 54,9 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 54,6 του Ιουλίου. (εδώ)

Την 10η εισηγμένη που θα αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο μέσα στο 2019 αποτελεί η εισηγμένη ΕΛΤΡΑΚ καθώς έγινε γνωστό ότι η βρετανική CP Holdings που είχε αποκτήσει το 66% των μετοχών από τις οικογένειες Πολίτη και Κόβα και είναι σε εξέλιξη η υποχρεωτική δημόσια πρόταση ελέγχει σήμερα το 82,26% και απαιτείται λιγότερο από 7,5% για να φθάσει το 90% και να υποβάλλει αίτημα για squeeze out για την οριστική έξοδο της μετοχής από το Χρηματιστήριο. (εδώ)

 

Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επιβραδύνεται για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες ελάχιστα αυξημένος από τις 46,5 μονάδες του Ιουλίου παραμένοντας στην περιοχή συρρίκνωσης (κάτω από τις 50 μονάδες).Η επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε επικεντρωμένη στις κατηγορίες ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών κατά τον Αύγουστο, με αξιοσημείωτες συστολές που σημειώθηκαν και στους δύο τομείς. (εδώ - ENG)

Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατα 0,2% το Ιούλιο μετά από τέσσερις μήνες πτώσης στις βιομηχανικές τιμές, συμπεριλαμβανομένης και της πτώσης κατά 0,6% τον Ιούνιο. Η αύξηση των τιμών προέκυψε κυρίως από την αύξηση των τιμών ενέργειας οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1% μετά από πτώση κατά 2,2%, σε μια ένδειξη πολύ περιορισμένου πληθωρισμού στο μέλλον για την ευρωζώνη. (εδώ)

Τα στοιχεία του Αυγούστου σημείωσαν απώλειες ορμής στον κατασκευαστικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, που οδήγησαν στην απότομη μείωση των νέων εργασιών από τον Μάρτιο του 2009. Η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε εν τω μεταξύ για τέταρτο συνεχή μήνα και με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό από ό, τι τον Ιούλιο. Ο εποχικά προσαρμοσμένος κατασκευαστικός δείκτης μειώθηκε στις 45 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 45,3 που είχε καταγράψει τον Ιούλιο. (εδώ - ENG)

Σε επίπεδα που είχαμε να δούμε για περίπου τρία χρόνια υποχωρεί η στερλίνα έναντι του δολαρίου καθώς οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν την προσφορα τους για να καθυστερήσουν το Brexit. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου. (εδώ - ENG)

Πίνακας ισοτιμίας βρετανικής λίρας έναντι δολαρίου.

 

 

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής  της ΕΚΤ παρουσίασε τον προβληματισμό του σχετικά με το κρυπτονόμισμα Libra. "Ελπίζω ειλικρινά ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν θα μπουν στον πειρασμό να αφήσουν πίσω τους την ασφάλεια και την ευρωστία των καθιερωμένων λύσεων πληρωμών για χάρη των κακόβουλων υποσχέσεων που δίνει το Facebook. Οι άνθρωποι του Facebook είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έπρεπε να εξηγήσουν μπροστά στους νομοθέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις απειλές για την δημοκρατία που απορρέουν από το χειρισμό προσωπικών δεδομένα σχετικά με την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ". (εδώ - ENG)

 

Πολλοί παρατηρητές της αγοράς έχουν καταλάβει το τεχνικό μοτίβο "megaphone" που έχει διαμορφώσει ο S&P500 από τα μέσα του 2018, ένα σχηματισμό που δημιουργήθηκε σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας που είναι επίσης γνωστό σε μερικούς σαν μια διευρυνόμενη σφήνα."Αυτό που συνέβη τον Αύγουστο είναι ότι η ανοδική σφήνα έσπασε στην πραγματικότητα προς τα κάτω," είπε ο Henrich. "Αυτό είναι το είδος της κλασικής προειδοποίησης. Και έτσι οι αγορές θα πρέπει να επιδιορθώσουν αυτό, ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μειονεκτήματος για να έρθουν. " (εδώ - ENG)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text