Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2018 (εδώ). Με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς οικονομίες, είναι αμφίβολο εάν, για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ σημειώσει αύξηση πάνω από 2,0%.

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή». (εδώ)

Παλαιότερες εποχές, αυτές που φάνταζαν δύσκολο να επαναληφθούν θυμίζει η εικόνα που απορρέει από την αγορά κατοικίας το τελευταίο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην περιοχή της Αττικής εκτινάχθηκαν κατά 11,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, δείγμα της ενίσχυσης της ζήτησης, κυρίως από ξένους αγοραστές οι οποίοι συχνά αγοράζουν ακίνητα με “μη οικονομικούς όρους” (Golden visa κλπ) (εδώ). Είναι σαφές ότι η άνοδος των τιμών ακινήτων, δε συμβαδίζει με τις οικονομικές εξελίξεις και ως τέτοια, δε μπορεί να καλλιεργήσει μία ψυχολογία ανάπτυξης, ή να πυροδοτήσει μία ευρύτερη αυξητική τάση.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εκτίμηση ότι η Ελληνική Οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει ούτε το 2019, ούτε το 2020 τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις βλέπουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ το 2020. (εδώ)

Οριακή βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο όμιλος Fourlis. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 207,3 εκατ. ευρώ, έναντι 202,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 αυξημένες κατά 2,6%.Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,2 εκατ. ευρώ, μετά την εφαρμογή του προτύπου IFRS 16. Το συγκρίσιμο EBITDA ανήλθε σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 12,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. (εδώ)

 

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους και μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2018, αποφάσισε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΒΕ στις 4/9. Ειδικότερα, η ΓΣ αποφάσισε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 826.875 ευρώ με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, με ισόποση μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,46 ευρώ σε 0,21 ευρώ και την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας. (εδώ)

 

Τον Ιούλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ-28. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός προσαρμογής λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,2% στην  Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ-28. (εδώ - ENG)

 

Τον Ιούλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ28.Τον Ιούλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ28. (εδώ - ENG)

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε σε 2,1% τον Ιούλιο του 2019, από 2,0% τον Ιούνιο, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός εκτός των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε σε 2,3%, έναντι 2,2% τον Ιούνιο. Οι τιμές της ενέργειας ήταν επίπεδες, ακολουθώντας μείωσή κατά 0,2% τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων επιβραδύνθηκε ελαφρά σε 2,1%, έναντι 2,2% τον Ιούνιο. (εδώ - ENG)

 

Η επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία, προβληματίζει, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον Πρωθυπουργό Narendra Modi, ο οποίος, κατά την εκλογή του, το 2014, είχε υποσχεθεί μακροχρόνιους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς επίσης και να μετατρέψει τη χώρα σε μία βασική και  υπολογίσιμη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις κατά 5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 8% την ίδια περίοδο πέρυσι. Ήταν επίσης μια τεράστια πτώση από την αύξηση του 5,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Η πτώση, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της στασιμότητας στη μεταποίηση, η οποία πέρυσι είχε πετύχει ανάπτυξη κατά 12%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στη γεωργία μειώθηκε στο μισό, σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2018.(εδώ - ENG)

 

Καθώς η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο διατηρείται, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι καιρός να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές. Αλλά αυτή η αντίληψη δεν είναι καθολική. Ανάμεσα σ’ αυτούς που εκφράζουν αντίθετη άποψη, είναι και η τράπεζα JP Morgan, η οποία εξακολουθεί να βλέπει μια ανοδική αγορά (bull market) ενώ εκτιμά ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθουν μέχρι το τέλος του έτους.Ο προβληματισμός όμως, είναι ότι η FED χαλαρώνει τις πολιτικές της και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ετοιμάζει την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Αναφέρει επίσης ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι ένα “μεγάλο άγνωστο”, αλλά πιστεύει πως η αποκλιμάκωση του είναι πιθανή. (εδώ - ENG)

 

 

Στην Κίνα, η δραστηριότητα σε ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό από εκείνο που παρατηρήθηκε στον κατασκευαστικό τομέα τον Αύγουστο. Αυτό υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη κινεζικών υπηρεσιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο οποίος έφθασε στις 52,1 μονάδες, έναντι 51,6 τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη αύξηση του τομέα των υπηρεσιών για τρεις μήνες. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μόνο οριακά στο μέσο του τρίτου τριμήνου, αν και αυτό σημείωσε βελτίωση σε σχέση με την ευρεία στασιμότητα της παραγωγής που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αρνητική και υποδηλώνει τη σταδιακή “ωρίμανση” της οικονομίας της Κίνας και τη διεύρυνση της εσωτερικής της αγοράς (εδώ - ENG)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text