Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Ιούνιο 2019: Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2019 ανήλθε σε 17,0% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 19,2% τον Ιούνιο του 2018 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 17,1% τον Μάιο του 2019. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2019, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.928.036 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 805.115 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.199.815 άτομα. (εδώ)

Έσοδα ύψους 7,399 δισ. ευρώ χάνει από τη φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ η Ελλάδα.Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2017 στα 7,34 δισ. ευρώ ή στο 34% των συνολικών δυνητικών εσόδων από το φόρο.Η Ελλάδα εμφανίζει σε ποσοστό το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Ρουμανία που εμφανίζει έλλειμμα 36%. (εδώ)

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα α' εξαμήνου του ομίλου Fourlis, ο κ. Πεταλάς σημείωσε πως η άνοδος πωλήσεων του ομίλου κατά 2,6% υπερβαίνει την επίδοση των κλάδων (βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός που υποστηρίζει την αύξηση των μεριδίων αγοράς που κατέχουν πλέον τα εμπορικά concepts της Φουρλής. Σε ό,τι αφορά την εμπορική ανάπτυξη, ο όμιλος σήμερα πραγματοποιεί το 59,2% του κύκλου εργασιών του εγχωρίως ενώ το 40,8% σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και στη σύσταση της Trade Estate, επαναλαμβάνοντας ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές, νομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες, ώστε η εταιρεία να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. (εδώ)

 

Πληροφορίες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον όμιλο Μαρινάκη για την απόκτηση του προς πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Forthnet κάνουν τον κύκλο της αγοράς.Οι πληροφορίες, που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με την απόκτηση από την πλευρά Μαρινάκη των προς πώληση συμμετοχών και δανείων, έναντι ενός τιμήματος που εμφανίζεται να κινείται στα επίπεδα των 40 - 50 εκατ. ευρώ, με σημαντικό δηλαδή "κούρεμα" έναντι των κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. (εδώ)

 

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΟΛΘ Α.Ε. και της κοινοπραξίας "HILL INTERNATIONAL N.V. ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.” η σύμβαση με αντικείμενο την "Επικαιροποίηση Μελέτης και Διαχείριση Έργου (Project Management) της Επέκτασης της Λιμενικής Υποδομής του 6ου Προβλήτα".Το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με την σύμβαση η διάρκει του έργου είναι 46 μήνες. (εδώ)

«Οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους, που έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές. Πρέπει όμως να δούμε περαιτέρω πρόοδο στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρία μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Ενρία υπογράμμισε ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προτεραιότητα συνολικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρωζώνης, αν και παραδέχθηκε ότι η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα. Κάλεσε δε τα πιστωτικά ιδρύματα της ηπείρου να επιταχύνουν την προετοιμασία τους για ένα σκληρό Brexit. (εδώ)

Ισχυρή τόνωση ρευστότητας έδωσε στις τράπεζες η ενίσχυση των καταθέσεων στην Ελλάδα, που αυξήθηκαν κατά 7,8% ή 12,3 δισ. ευρώ στο τελευταίο δωδεκάμηνο και έφθασαν στα 168,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 155,1 δισ. πέρυσι. Η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται σταθερά τους τελευταίους μήνες, διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, η οποία ανακάμπτει κυρίως μέσα από τη διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τη δειλή αύξηση των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά. (εδώ)

Τα έσοδα των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Coalition (οργανισμός που παρακολουθεί τον τραπεζικό κλάδο). (εδώ)

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε τη νομισματική πολιτική που εφήρμοσε ο Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη χθεσινή ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υποψήφια διάδοχος του Ντράγκι, του ανθρώπου που κατά κοινή ομολογία έσωσε το ευρώ, μίλησε υπέρ της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που εφήρμοσε η ΕΚΤ για να απεμπολήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού εν μέσω της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. (εδώ)

Ράλι έκανε σήμερα η στερλίνα και ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας αφού οι Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ πρότασης νόμου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη αναβολή στο Brexit εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η πολιτική αβεβαιότητα παρέμεινε υψηλή αλλά οι παράγοντες της αγοράς εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι που τουλάχιστον φαίνεται να αποφεύχθηκε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. (εδώ)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια συνάντηση κορυφής της Ομάδας G-8 και είναι έτοιμη να καλωσορίσει την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία να συμμετάσχουν σ’ αυτή. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην G-8 έχει ανασταλεί από το 2014, όταν η χώρα προσήρτησε την Κριμαία (εδώ - ENG).

Η Federal Reserve δημοσίευσε το Μπεζ Βιβλίο της (βιβλίο σχολιασμού για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις) και ανέφερε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ παραμένουν αισιόδοξες παρά τις ανησυχίες σχετικά με τα τιμολόγια και το εμπόριο. Οι αξιωματούχοι της Fed επιδιώκουν να μειώσουν τα επιτόκια σε δύο εβδομάδες, πιθανότατα κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Η έκθεση εργασίας της Παρασκευής και οι αναγνώσεις για τις λιανικές πωλήσεις και τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις προοπτικές τους. Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε χθες ότι το εμπορικό χάσμα των ΗΠΑ περιορίστηκε τον Ιούλιο, γεγονός που σημάδεψε την επιβράδυνση των επενδύσεων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε σήμερα (Πέμτπη) ότι οι ηγέτες των εμπορικών συνομιλιών των ΗΠΑ και της Κίνας πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνέντευξη το πρωί και συμφώνησαν να συναντηθούν στις αρχές Οκτωβρίου για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων. Σε δήλωση προς το CNBC, ένας εκπρόσωπος του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική κλήση, αλλά δεν επιβεβαίωσε τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν ένα νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον, στις αρχές του επόμενου μήνα και θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου για την προετοιμασία της συνάντησης, σύμφωνα με μια δήλωση του υπουργείου Εμπορίου το κείμενο της κινεζικής γλώσσας.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text