Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μικρό καλάθι κρατούν οι αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μικρό καλάθι κρατούν οι αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μικρό καλάθι κρατούν οι αναλυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, μετά και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα μεγέθη του β΄ τριμήνου, τη στιγμή που μένει να φανούν τα αποτελέσματα των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των επενδύσεων και των φορολογικών περικοπών.

Οπως επισημαίνει η Citigroup, η ανάπτυξη στην Ελλάδα υπερέβη τις εκτιμήσεις της στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ίδια ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του 0,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η ελληνική ανάπτυξη παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και επηρεάζεται κυρίως από αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική και τις εισροές ξένων επενδύσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πάντως, όπως παρατηρεί, οι εξαγωγικές επιδόσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω και του τουρισμού. Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα παραμείνει στα επίπεδα του 1,5%-2% τα επόμενα χρόνια, τονίζει η Citi.

Από την πλευρά της, η Capital Economics εκτιμά επίσης πως η ανάπτυξη το 2019 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,5%, ενώ το διάστημα 2020-2023 κατά μέσον όρο στο 1,2%.

Οπως αναφέρει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, ώστε το ΑΕΠ της Ελλάδας να αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 4% από το 2020. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,8% σε επίπεδο τριμήνου αλλά, παρότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμα και αν η οικονομία διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς, η ανάπτυξη του 2019 θα είναι πολύ μακριά από το 4%. Οπως σημειώνει, την τελευταία φορά που η ανάπτυξη της Ελλάδας έτρεξε με ρυθμούς 4% σε μέσο όρο (1997-2007), η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε περίοδο έντονης οικονομικής άνθησης και ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της Ελλάδας αυξανόταν.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η πλήρης άρση των capital controls είναι θετική, ωστόσο, με την ευρωπαϊκή οικονομία να παραμένει αδύναμη και με τη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα λιγότερο επεκτατική σε σχέση με φέτος, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 2020. Αυτό, όπως επισημαίνει, εγείρει ερωτηματικά ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει το ελληνικό χρέος.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Οπως αναφέρει η Capital Economics, ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σταδιακά κάτω από το 170% του ΑΕΠ. Ωστόσο, καθώς το δημόσιο χρέος αποτελεί κλειδί για την πιστοληπτική αξιολόγηση, αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός επενδυτικής βαθμίδας τα επόμενα χρόνια, ενώ τα ελληνικά ομόλογα δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν σε έναν νέο γύρο QE από την ΕΚΤ, ακόμα και εάν διαρκέσει για δύο χρόνια.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text