Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Θετικός ο πρώτος απολογισμός για την Ελλάδα στο EWG

Θετικός ο πρώτος απολογισμός για την Ελλάδα στο EWG

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετικός ο πρώτος απολογισμός για την Ελλάδα στο EWG

Της Δήμητρας Καδδά

Η δημόσια τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ότι με βάση τους νέους υπολογισμούς της ΤτΕ δεν προβλέπεται πλέον δημοσιονομικό κενό για το 2019 (λόγω της καλής πορείας των εσόδων το τελευταίο δίμηνο, αλλά και της συγκράτησης των δαπανών), αποτέλεσε ένα ακόμα στοιχείο στήριξης της θέσης της χώρας κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση που έγινε στο δείπνο του Euroworking Group για το θέμα Ελλάδα.

Στήριξη παρείχε και η άλλη πρόβλεψη της ΤτΕ για επιτάχυνση της ανάπτυξης προς το 3%, αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για αλλαγή στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος υπό την προϋπόθεση - βεβαίως - της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από τον καιρό των μνημονίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κλίμα στη χθεσινοβραδινή συζήτηση ήταν θετικό για την Ελλάδα. Ουσιαστικά, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού είχε χθες την πρώτη επίσημη επαφή με τους ομολόγους του.

Και τούτο σε μία σύνοδο η οποία προετοιμάζει τα επόμενα διαπραγματευτικά βήματα. Προετοιμάζει τη συζήτηση για το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και για την αλλαγή στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο επόμενος σταθμός είναι η σύνοδος του Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα "αντιμετωπίσει" για πρώτη φορά επισήμως του ομολόγους του αλλά και τους θεσμούς.

Η εν λόγω σύνοδος  μπορεί επί της ουσίας να επικεντρωθεί στη διεθνή κρίση, αλλά θα δώσει και την "εντολή" προς τα κλιμάκια των Θεσμών. Θα βρίσκονται στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο και το μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Όπως έχει γίνει σαφές όλο το προηγούμενο διάστημα, κομβικό στοιχείο για να "περάσουν" οι δημοσιονομικές θέσεις της κυβέρνησης είναι η πορεία του ΑΕΠ και (κατά συνέπεια), η ταχύτητα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Ειδικά η επιτάχυνση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στο μέτωπο της απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τότε να μπορεί να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί επίσης στη Βουλή. Πιο πριν θα ανακοινωθεί (θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση) το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες ετών σε διάφορα πεδία και να δείξει την πρόθεσή της για παρεμβάσεις επιτάχυνσης του ΑΕΠ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text