Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προετοιμάζουν εγχώριες εισηγμένες

Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προετοιμάζουν εγχώριες εισηγμένες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προετοιμάζουν εγχώριες εισηγμένες

Με ισχυρούς «συμμάχους» το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων διεθνώς, ενόψει και των κινήσεων από Fed και ΕΚΤ, και τη σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, οι εισηγμένες διανύουν ίσως την πιο ευνοϊκή περίοδο για αναδιάρθρωση δανεισμού και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην «Κ», είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε αρκετές εισηγμένες να σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων, ενώ χαρακτηρίζουν εξαιρετική την τρέχουσα συγκυρία για να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα ακολουθήσει τα βήματα της Attica Group (η οποία βγήκε στις αγορές μετά τις εκλογές, στα τέλη Ιουλίου), προχωρώντας σε έκδοση ομολόγου ύψους από 120 εκατ. έως 150 εκατ. ευρώ, ενώ και τα Ελληνικά Πετρέλαια εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης εντός του 2019, αναλόγως συνθηκών αγοράς.

s14_0809omologa

Η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 7ετές ομόλογο, σε συνέχεια των εκδόσεων του 10ετούς και 5ετούς φέτος, έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όλων των διαρκειών να τελούν υπό διαπραγμάτευση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτή η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε συνδυασμό με μια πιο φιλοεπενδυτική οικονομική πολιτική, καθώς και την πλήρη άρση των capital controls, κάνει την προσπάθεια των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων να γίνεται πιο ελκυστική. «Τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των γερμανικών και των ελληνικών κρατικών ομολόγων σηματοδοτούν εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και για τις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων», σημειώνει στην «Κ» ο Μάριος Κουμής, επικεφαλής τμήματος επενδυτικών προϊόντων ξένης τράπεζας. Κατά συνέπεια, όπως προσθέτει, όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το υπόβαθρο να δανειστούν από τις ξένες κεφαλαιαγορές, μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων σήμερα, θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια και άρα χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίων (WACC), γεγονός το οποίο επιδρά θετικά και στην τελική τους κερδοφορία.

Την ίδια στιγμή, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, έχει ωθήσει σε ένα ράλι χωρίς φρένο τα ομόλογα διεθνώς αυτό το έτος, με τη «δίψα» των επενδυτών για αποδόσεις να μη σταματά. Ο όγκος των ομολόγων στην Ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις ολοένα και αυξάνεται χτυπώντας νέα ρεκόρ, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην περιοχή, τα οποία έχουν «επενδυτική βαθμίδα», να τελούν υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια. Αυτό έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μια πρωτοφανή «μανία» για τα εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, τα οποία προσφέρουν θετικές αποδόσεις. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η Smurfit Kappa και η Thyssenkrupp προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων τα οποία έχουν αξιολόγηση «junk» και είδαν εκτόξευση της ζήτησης. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα άκρως εύφορο έδαφος και για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα τα οποία, παρόλο που έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση από τις αρχές του έτους, συνεχίζουν να προφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. «Το περιβάλλον είναι ιδανικό για τέτοιες κινήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και μεγαλύτερες εκδόσεις στο εξωτερικό με σημαντικά μειωμένα επιτόκια», σημειώνει στην «Κ» ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Οπως υπογραμμίζει, η ΔΕΗ πολύ πρόσφατα αποπλήρωσε το ομόλογο που είχε εκδώσει το 2014 ενώ παράλληλα δείχνει να λύνει τα προβλήματα ρευστότητάς της. «Αλλωστε μην ξεχνάμε πως παγκοσμίως υπάρχει πολύ χρήμα που λιμνάζει σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και από τη στιγμή που η Ελλάδα δείχνει ότι άλλαξε σελίδα, υπάρχουν κεφάλαια που ψάχνουν να δανείσουν με αυτά τα επιτόκια».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη αρκετοί εταιρικοί τίτλοι τελούν υπό διαπραγμάτευση στο 102% με 106% της ονομαστικής αξίας. Ενδεικτικά, το ομόλογο της Attica Group τελεί υπό διαπραγμάτευση με τιμή 102 και απόδοση 2,95%, το ομόλογο της Aegean με τιμή 106 και απόδοση 2,60%, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 106 και απόδοση 2,8%, του ΟΠΑΠ με 102 και απόδοση 2,7%, της Sunlight στο 102,9 και απόδοση 3,18%, της «Μυτιληναίος» στο 102 με απόδοση 2,37%, της Coral στο 104,5 και απόδοση 1,75% και της Housemarket στο 105,9 και απόδοση 2,05%. Παράλληλα, θετική είναι και η πορεία των ελληνικών εταιρικών ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε ξένες αγορές, με κάποια να εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις. Το ομόλογο των Ελληνικών Πετρελαίων, για παράδειγμα, έχει τιμή 108,6 και απόδοση 0,71%, το ομόλογο της Motor Oil τιμή 102,5 και απόδοση 2,25%, ενώ της «Τιτάν» (λήξης 2021) έχει τιμή 106,7 και απόδοση -0,29%.

Πηγή: www.kathimeri.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text