Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αμερικανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ και εγχώρια αγορά ενέργειας

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ και εγχώρια αγορά ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμερικανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ και εγχώρια αγορά ενέργειας

Την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή των ΕΛΠΕ» εξέφρασε από το βήμα  του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», στη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, «επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από τη Βουλή».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και σε αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσήλωση της κυβέρνησης στην απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση αδειών και τη δημιουργία ίσων και διάφανων όρων για τους επενδυτές. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμα στην πολύ επιτυχημένη, όπως τόνισε, αμερικανική παρουσία στην περυσινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, αλλά και στη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα. «Μετά την επιτυχία-ορόσημο ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2018, τηρούμε την υπόσχεσή μας να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να κάνουμε τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Ελλάδα». Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ακόμα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης.

Ως έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια αξιολογούν και οι τράπεζες αυτόν της ενέργειας. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, έχει στόχο να χρηματοδοτήσει με 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία επενδύσεις στην ενέργεια.

Ο κ. Μυλωνάς γνωστοποίησε ακόμη ότι στον τομέα των ΑΠΕ το μερίδιο της τράπεζας διαμορφώνεται στο 40%. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ.  Μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΠΕ θα δώσουν τα επόμενα χρόνια και τα ΕΛΠΕ, όπως τόνισε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης.

Στόχος, όπως είπε, είναι η επέκταση του χαρτοφυλακίου του ομίλου κατά 300-400 MW μέσα στην επόμενη διετία.

Ο κλάδος των υδρογονανθράκων, τόνισε, θα παραμείνει το core business του ομίλου, οι χρηματοροές του οποίου θα αξιοποιηθούν για τις σχεδιαζόμενες πράσινες επενδύσεις.

Νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ σε διάστημα τριμήνου και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας υποσχέθηκε στους επενδυτές η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι το υπουργείο θα προωθήσει σύντομα στην Κομισιόν το νέο πλαίσιο που θα αφορά τους υβριδικούς σταθμούς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Διαβεβαιώσεις προς τους παραγωγούς ΑΠΕ ότι το υπουργείο και ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης) εργάζονται σκληρά ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το ΕΤΜΕΑΡ μετά τη μείωσή του, έστειλε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «στόχος του ΔΑΠΕΕΠ είναι να γίνει one stop shop στη χώρα».

Χρύσα Λιάγγου

Πηγή: www kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text