Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, θα υποστηρίξει η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας σε αύξηση των χρηματοδοτήσεων στον κλάδο ενέργειας κατά 3 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία. Πέρα από τους παραδοσιακούς πελάτες της από τον χώρο της ενέργειας, η ΕΤΕ χτίζει σχέσεις και με νέους. Ενδεικτικά, στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Εθνική Τράπεζα έχει σημειώσει την τελευταία 5ετία πιστωτική επέκταση της τάξεως του 25% και τώρα κατέχει ηγετικό ρόλο με μερίδιο αγοράς 40%. (εδώ)

Στροφή στις ανακατασκευές και στις επεκτάσεις υφιστάμενων εμπορικών κέντρων κάνουν οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές τους το τελευταίο διάστημα. Μόνο στην περιοχή της Αττικής «τρέχουν» αυτήν την περίοδο τέσσερα τέτοια έργα, συνολικής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου αφενός μεν να διατηρήσουν επίκαιρα τα εμπορικά κέντρα που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφετέρου δε να εδραιώσουν το μερίδιο αγοράς τους, ενόψει των εμπορικών κέντρων νέας γενιάς, που σχεδιάζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα λειτουργίας την περίοδο 2023-2025. (εδώ)

Μείωση 2,1% σημείωσε ο  Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2018, έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, παρουσίασε μείωση 1,1%. (εδώ)

Ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει πλάνο τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τρέχουσα δεκαετία, συνδράμοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης."Το εμβληματικότερο έργο που αυτή τη στιγμή που διεξάγει (σ.σ. ο ΑΔΜΗΕ) είναι η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη" υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης, προσθέτοντας ότι, "ταυτόχρονα, γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να καταστεί η Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο ελέγχου των ηλεκτρικών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας". (εδώ)

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενέκρινε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, η BriQ Properties. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 50.070.430 ευρώ θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της και έκδοση έως 23.843.062 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου, μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,10 ευρώ η καθεμία, σε αναλογία δύο (2) νέες μετοχές για κάθε μία (1) υφιστάμενη μετοχή και τιμή διάθεσης που θα ορισθεί με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. (εδώ)

H γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΤΡΑΚ, αποφάσισε τη μη διανομή κερδών για τη χρήση 2018 λόγω ζημιών, ενώ παράλληλα ενέκρινε τις αντικαταστάσεις μελών του ΔΣ και της Επιτροπής Ελέγχου που αποφασίστηκαν με τις από 18 και 19 Ιουλίου 2019 αποφάσεις του ΔΣ. (εδώ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρίας Unibios ΑΕ Συμμετοχών ανακοινώνει ότι πιστοποιήθηκε η πλήρης καταβολή της ΑΜΚ που αποφασίστηκε κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 19.10.2018. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ανήλθε σε 3.750.555,60 ευρώ. Επίσης, το ΔΣ ανακοινώνει ότι με βάση σημερινή του απόφαση το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που αποφασίστηκε και εγκρίθηκε κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας της 08.01.2018 δεν πρόκειται να εκδοθεί, διότι εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η παραπάνω Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που εξυπηρετεί τους ίδιους και ευρύτερους σκοπούς. (εδώ)

Ως τελευταία ενδεχομένως ευκαιρία για τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και για την ίδια τη Forthnet χαρακτηρίζει η αγορά την προοπτική απόκτησης του ελέγχου της εταιρείας από τον όμιλο Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις μετά τα αλλεπάλληλα ναυάγια προηγούμενων προσπαθειών αποεπένδυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. (εδώ)

Την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή των ΕΛΠΕ» εξέφρασε από το βήμα  του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», στη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. (εδώ)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου και ότι δεν πτοείται από τις απόπειρες του Κοινοβουλίου να παρεμποδιστεί μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία."Δεν με πτοεί τίποτα από όσα μπορούν να λάβουν χώρα στο Κοινοβούλιο", δήλωσε ο Τζόνσον. "Νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι Βρετανοί είναι να φέρουμε εις πέρας μια συμφωνία και να προχωρήσουμε και να αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου". (εδώ)

Το Διοικητικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ολοκληρώσει τη συνεδρίαση προσδιορισμού της πολιτικής της στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η διοίκησή της αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων και θα υποστηρίξει νέα οικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού. Κατά τους προηγούμενους μήνες, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε ότι εξετάζει περαιτέρω επιλογές για την υποστήριξη της 19μελής οικονομίας της ευρωζώνης. (εδώ - ENG)

Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά και ότι η συμφωνία υπό τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα επιβιώσει "με τη θέληση όλων".Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, είχε βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, μιας ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ+, με στόχο τη μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και να ισορροπήσει η αγορά. (εδώ)

Οι αμερικανοί κατασκευαστές επενδύουν λιγότερα στα εργοστάσια και στα εργατικά τους σώματα, καθώς η εμπορική διαμάχη με την Κίνα καθιστά πιο δύσκολο για τα στελέχη να προβλέπουν το κόστος και τη ζήτηση. Οι κλιμακωτές χρεώσεις υποχρεώνουν ορισμένες εταιρείες να θέσουν τα σχέδια σε αναμονή.Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στα πιο πρόσφατα δεδομένα.Οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Οι νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσαν την πρώτη τους πτώση σε ετήσια βάση σε τρία χρόνια τον Ιούλιο. (WSJ)

 

Διάγραμμα φορτίων και νέων παραγγελιών ΗΠΑ (2016 - σήμερα)

 

 

Κάτω από τους σταθερούς βασικούς οικονομικούς αριθμούς της Κίνας, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των οικονομολόγων, ότι η πραγματική εικόνα είναι σίγουρα χειρότερη από αυτήν που “διαφημίζεται”. Πιο συγκεκριμένα πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι μέχρι και 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα πραγματικά στοιχεία. Ακόμα και ορισμένα επίσημα δεδομένα στέλνουν σήμα κινδύνου. Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας την ύφεση της ζήτησης για πάντα, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Οι εξαγωγές επίσης υποχώρησαν, οδηγούμενοι από μείωση σχεδόν 16% στις πωλήσεις προς τις Η.Π.Α.Για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα μείωσε τους δείκτες των υποχρεωτικών αποθεματικών των δανειστών, μια κίνηση που θα μπορούσε να ελευθερώσει 900 δισεκατομμύρια γιουάν (126 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση σχεδίων που θα μπορούσαν να ωθήσουν την κατασκευή και τη διατήρηση της απασχόλησης. (WSJ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text