Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ETE: Στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

ETE: Στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ETE: Στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

Του Χρήστου Κίτσιου

Ξεκινά νέος διαγωνισμός για πώληση ενυπόθηκων καταγγελμένων δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και οι εξασφαλίσεις. «Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs η τράπεζα.

Άλλο ένα χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων βγάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans - NPLs) της υποκατηγορίας.

Μόλις μερικούς μήνες μετά την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τις Elliott - Centerbridge για την πώληση ομοειδούς χαρτοφυλακίου (project Symbol), η Εθνική ξεκινά νέο διαγωνισμό για δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με το Symbol, το νέο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Morgan Stanley, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης, έστειλε σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) και ένα σύντομο πληροφοριακό σημείωμα για το project Icon, όπως ονομάζεται ο νέος διαγωνισμός.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.

Οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας αναμένεται να υπογραφούν εντός των επόμενων ημερών, ενώ ανοίγει και το Virtual Data Room για τους επενδυτές. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις 10 Οκτωβρίου και δεσμευτικών στις 16 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική, μετά την πώληση του Symbol (σ.σ. στο 28% του οφειλόμενου κεφαλαίου) και του Mirror (σ.σ. σε τιμή υψηλότερη του 9% του οφειλόμενου κεφαλαίου) τρέχει πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αθροιστικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για να επιτύχει τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), κατά τη φετινή χρονιά.

Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs

Πηγή: www.euro2day.gr

Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon, θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ 0,00%. Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς φθάνει στο 77%.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text